Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Σχέδιο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης απεργάζεται ο Στουρνάρας (ΤτΕ)

Σχέδιο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης απεργάζεται ο Στουρνάρας (ΤτΕ)

Η τράπεζα Πειραιώς πρέπει να μείνει τελείως έξω από τα παιχνίδια εξουσίας του Στουρνάρα και τα αλλότρια σχέδια αποσταθεροποίησης που απεργάζεται

Επικίνδυνα παιχνίδια εις βάρος της τραπεζικής σταθερότητας και με στόχο την πολιτική ανωμαλία, την πολιτική αποσταθεροποίηση παίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
Ο διορισμένος κεντρικός τραπεζίτης που έχει εξαφανιστεί όλο αυτό το διάστημα της τραπεζικής κρίσης επεξεργάζεται αλλότρια σχέδια που οδηγούν την Πειραιώς στο να στραφεί σε κρατική στήριξη και να μετατρέψει τα ομολογιακά 2 δισεκ. σε μετοχές.
Από την μια η Πειραιώς και η διοίκηση της υπό τον Χρήστο Μεγάλου καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε να πορευθούν με σταθερότητα σε μια περίοδο επικίνδυνα δύσκολη.
Μάλιστα όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews η Πειραιώς έχει χρόνο έως το τέλος Καλοκαιριού του 2019 δηλαδή σχεδόν ένα χρόνο να βρει κεφάλαια, οπότε δεν έχει άμεση ανάγκη σε νέα κεφάλαια.
Η διοίκηση της Πειραιώς κινείται εντός του λογικού πλαισίου με ψυχραιμία και με μεθοδικές κινήσεις.
Όμως ο εξαφανισμένος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος φαίνεται ότι έχει άλλα σχέδια.
Θέλει να χρησιμοποιήσει την Πειραιώς όχι για να πλήξει την τράπεζα, δεν είναι ο στόχος του αυτός αλλά μέσω μιας φαινομενικά λογικής λύσης να δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα, να πλήξει την κυβέρνηση και να ωθήσει τις αγορές να αμφισβητήσουν περισσότερο τις αντοχές των ελληνικών ομολόγων.
Πως το σχεδιάζει;
Θέλει να οδηγήσει την Πειραιώς σε κρατική στήριξη δηλαδή να εκδώσει ομολογιακό tier 2 π.χ. 500 εκατ ευρώ και το καλύψει το ελληνικό κράτος θα συμβούν τα εξής
1)Θα προκληθεί μεγάλη αναταραχή στο τραπεζικό σύστημα με τις μετοχές να καταρρέουν.
Ποιος θα πληγεί από αυτό το σοκ η κυβέρνηση που θα φανεί στα μάτια των αγορών ως αδύναμη και αναξιόπιστη.
2)Αμέσως θα τεθεί θέμα κρατικής στήριξης και η Πειραιώς θα υποχρεωθεί να μετατρέψει το ομολογιακό μετατρέψιμο σε μετοχές cocos 2 δισεκ. ευρώ σε μετοχές με τιμή μετατροπής τα 6 ευρώ.
3)Η κυβέρνηση θα κληθεί απολογούμενη στην ΕΚΤ, στις αγορές, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού να δικαιολογήσει γιατί δεν διασφάλισε την σταθερότητα των τραπεζών.
4)Η κοινωνία θα αρχίσει να ανησυχεί, πλέον δεν υπάρχουν και capital controls οπότε το βάρος οποιαδήποτε ταραχής η κυβέρνηση θα την πληρώσει.
5)Η ΤτΕ ωστόσο υπό τον μανδύα της Εποπτικής Αρχής θα εμφανίζεται ότι μεριμνά για τις τράπεζες την κεφαλαιακή τους επάρκεια.
Με κρατικά κεφάλαια η Πειραιώς θα ενδυναμωθεί οπότε θα υποστηρίζει η ΤτΕ ότι επιτέλεσε τον ρόλο της.
Όμως το σχέδιο δεν είναι η Πειραιώς, η ΤτΕ και ο διοικητής θα χρησιμοποιήσουν κατά τρόπο απαράδεκτο την Πειραιώς για να εξυπηρετήσουν σχέδια πολιτικής αποσταθεροποίησης σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας στις αγορές.
Η ΤτΕ θα λειτουργήσει ως εργαλείο πολιτικής αποσταθεροποίησης και η Κεντρική Τράπεζα θα χρησιμοποιήσει την Πειραιώς σε αυτό τον ρόλο.

Η τράπεζα Πειραιώς κάνει μια γενναία προσπάθεια να προχωρήσει εμπρός, να διασφαλίσει το μέλλον της, να πετύχει τους στόχους μείωσης των NPEs και να εξυγιανθεί.
Η ΤτΕ αντί να προσπαθεί να βοηθήσει την Πειραιώς απεργάζεται σχέδια πολιτικής αποσταθεροποίησης αψηφώντας ότι μπορεί να προκαλέσει ανυπολόγιστους τραπεζικούς κλυδωνισμούς.
Η τράπεζα Πειραιώς πρέπει να βγει τελείως έξω από τα παιχνίδια εξουσίας του Στουρνάρα και τα αλλότρια σχέδια αποσταθεροποίησης που απεργάζεται.
Αφήστε την Πειραιώς έξω από άθλια παιχνίδια εξουσίας.

 

www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης