Αναλύσεις

Fitch: Αναβαθμίζονται οι αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών σε «CCC+» και «CCC»

Fitch: Αναβαθμίζονται οι αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών σε «CCC+» και «CCC»

Αναβάθμιση μετά από καιρό στην πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών τραπεζών από τη Fitch

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ελληνικών τραπεζών μετά από τρία χρόνια προχωρά η Fitch Ratings, επικαλούμενη την απόσυρση των κεφαλαιακών ελέγχων που αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών.
Ειδικότερα, η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα αναβαθμίστηκε σε «CCC+» για τις Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα, και σε «CCC» για τις Πειραιώς και Eurobank Ergasias.
Η βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα αναβαθμίστηκε σε «C» για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Υπενθυμίζεται πως οι μέχρι πρότινος αξιολογήσεις ήταν «περιορισμένης χρεοκοπίας» (restricted default, RD).
Λίγο νωρίτερα, ο αμερικανικός οίκος ανέφερε πως «η δημιουργία ενός μηχανισμού προστασίας ενεργητικού (Asset Protection Scheme), κατά το οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα παράσχει ασφάλιση για τα επισφαλή χρέη του τραπεζικού τομέα, θα εξαλείψει με κάποιο τρόπο τον κίνδυνο dilution των ελληνικών μετοχών της τράπεζας, αν δεν απαιτεί ζημιές από επενδυτές του ιδιωτικού τομέα».
Επίσης, τόνιζε, σε ανάλυσή του, στην οποία «μια τέτοια κατάσταση θα μετατοπίσει τους κινδύνους από τον ελληνικό τραπεζικό τομέα στην ελληνική κυβέρνηση».
Ωστόσο, οποιαδήποτε εξάντληση του ίδιου του ελληνικού ρυθμιστικού πλαισίου χρηματοδότησης ή μια λύση που μπορεί να συνεπάγεται κυβερνητική χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια θα μπορούσε πιθανώς να προκαλέσει εκ νέου ανησυχίες για τη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, αναφέρει η Fitch.
Πάντως, σύμφωνα με τη Fitch «παραμένει βασική της άποψη ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους κύριους στόχους για πλεόνασμα του προϋπολογισμού της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και το 2019, ωστόσο η διάσωση του τραπεζικού τομέα θα δημιουργήσει σημαντικούς κινδύνους προς την κατεύθυνση αυτή».

Έως και 3 βαθμίδες η επικείμενη αναβάθμιση στα ελληνικά καλυμμένα ομόλογα

Η επικαιροποίηση των κριτηρίων αξιολόγησης για τα ελληνικά καλυμμένα (με στεγαστικά δάνεια) ομόλογα, ενδέχεται να οδηγήσει σε αναβάθμιση ακόμη και τριών (3) βαθμίδων στο μέλλον, αναφέρει σε έκθεσή της (5/10) η Fitch Ratings.
Να υπενθυμιστεί ότι στις 22 Αυγούστου 2018, ο αμερικανικός οίκος έθεσε υπό επιτήρηση για αναβάθμιση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα έθεσε τα προγράμματα καλυμμένων ομολόγων για τις Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα (Programme I και Programme II) και Τράπεζα Πειραιώς, σε συνέχεια της αναβάθμισης για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, στις 10 Αυγούστου 2018.
Τον περασμένο Ιούνιο, ο αμερικανικός οίκος είχε αναβαθμίσει τα προγράμματα καλυμμένων -στεγαστικά δάνεια- ομολόγων για τις Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα, στον απόηχο τότε της αναβάθμισης των αξιολογήσεων βιωσιμότητας.
Ειδικότερα, αναβαθμίστηκαν σε «ΒΒ-» -από «Β+»- τα καλυμμένα ομόλογα της Alpha Bank, ενώ ανάλογη μεταβολή της αξιολόγησης έλαβε χώρα για τις αντίστοιχα ομόλογα της Πειραιώς και τα δύο προγράμματα (1 και 2) της Εθνικής.
Στις 5 Ιουνίου 2018, ο αμερικανικός οίκος αναβάθμισε τις αξιολογήσεις βιωσιμότητας για Εθνική Τράπεζα και Αlpha Bank, διατηρώντας, παράλληλα, τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας.
Ειδικότερα, οι αξιολογήσεις βιωσιμότητας για τις δύο τράπεζες αναβαθμίστηκαν σε «ccc+», από «ccc», ενώ για τις Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank επιβεβαιώθηκαν σε «ccc».
Οι αξιολογήσεις βιωσιμότητας των ελληνικών τραπεζών περιορίζονται από την εξαιρετικά αδύναμη ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού και το υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Επίσης, όμως, αντικατοπτρίζουν τη βελτίωση της ρευστότητας.
Τα προφίλ της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha είναι σχετικά λιγότερο ευάλωτα στις διαταραχές του λειτουργικού περιβάλλοντος, υπογραμμιζόταν.

Διάσωση των ελληνικών τραπεζών από το κράτος θα προκαλέσει σημαντικούς κινδύνους στην ελληνική οικονομία

«Η δημιουργία ενός μηχανισμού προστασίας ενεργητικού (Asset Protection Scheme), κατά το οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα παράσχει ασφάλιση για τα επισφαλή χρέη του τραπεζικού τομέα, θα εξαλείψει με κάποιο τρόπο τον κίνδυνο dilution των ελληνικών μετοχών της τράπεζας, αν δεν απαιτεί ζημιές από επενδυτές του ιδιωτικού τομέα».
Αυτό αναφέρει σε ανάλυσή του ο οίκος αξιολόγησης Fitch, στην οποία και τονίζει ότι "μια τέτοια κατάσταση θα μετατοπίσει τους κινδύνους από τον ελληνικό τραπεζικό τομέα στην ελληνική κυβέρνηση".
Ωστόσο, οποιαδήποτε εξάντληση του ίδιου του ελληνικού ρυθμιστικού πλαισίου χρηματοδότησης ή μια λύση που μπορεί να συνεπάγεται κυβερνητική χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια θα μπορούσε πιθανώς να προκαλέσει εκ νέου ανησυχίες για τη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, αναφέρει η Fitch.
Πάντως, σύμφωνα με τη Fitch "παραμένει βασική της άποψη ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους κύριους στόχους για πλεόνασμα του προϋπολογισμού της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και το 2019, ωστόσο η διάσωση του τραπεζικού τομέα θα δημιουργήσει σημαντικούς κινδύνους προς την κατεύθυνση αυτή".

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης