Αναλύσεις

Στις 10/10 κρίνεται η τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών - Σε αναζήτηση 8 ψήφων ο Zaev

Στις 10/10 κρίνεται η τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών - Σε αναζήτηση 8 ψήφων ο Zaev

Το αλβανικό κόμμα DUI δήλωσε ότι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας

Την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018 αναμένεται να κριθεί η τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών στα Σκόπια, με τον πρωθυπουργό Zoran Zaev να δηλώνει αισιόδοξος ότι θα ψηφιστεί από τη Βουλή της πΓΔΜ.
Το αλβανικό κόμμα DUI δήλωσε ότι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας.
Η κυβερνητική πλειοψηφία διαθέτει πλέον 72 βουλευτές οι οποίοι είναι έτοιμοι να ψηφίσου υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης, με τον Zaev να αναζητά άλλους οκτώ βουλευτές ώστε να εξασφαλίσει τα 2/3 που απαιτούνται στη Βουλή, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ.
Το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων θα γίνει γνωστό την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018, ημέρα κατά την οποία ο Zaev θα ενημερώσει τον λαό της πΓΔΜ για τα επόμενα βήματα.
Το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE ανακοίνωσε και επίσημα την Κυριακή ότι δεν θα υποστηρίξει τη συνταγματική αναθεώρηση, ζητώντας τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, δήλωση η οποία προκάλεσε την αντίδραση του αλβανικού DUI, το οποίο τάχθηκε κατά των πρόωρων εκλογών.

Αισιόδοξος ο Zaev

Αισιόδοξος ότι, η Συμφωνία των Πρεσπών θα υπερψηφιστεί στη Βουλή των Σκοπίων μετά το αποτυχημένο δημοψήφισμα, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της FYROM, Zoran Zaev σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Euronews.
Ο Zaev επανέλαβε  ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προτεραιότητα της κυβέρνησης και πως η χώρα δεν χρειάζεται πρόωρες εκλογές, αλλά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή με τα δύο τρίτα της πλειοψηφίας.
Σημείωσε δε ότι βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τόνισε ότι εστιάζουν στην επόμενη φάση, την επικύρωση της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο.  
Ο πρωθυπουργός της FYROM χαρακτήρισε επιτυχημένο τη δημοψήφισμα, λέγοντας πως «όλοι οι αποφασισμένοι ψηφοφόροι έριξαν την ψήφο τους για να πουν προς ποια κατεύθυνση θέλουν να πορευτεί η χώρα».
«Σε ποσοστό 91% έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε εμάς τους πολιτικούς να πάνε οι βουλευτές στην Βουλή και να την επικυρώσουν.
Υπό αυτή την έννοια, τα μηνύματα του Επιτρόπου Hann και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας αποτελούν μια σαφή προτροπή προς τους βουλευτές να ολοκληρώσουν ό, τι ξεκίνησε, κι αυτό περιμένουμε να συμβεί.
Εκεί εστιάζουμε διότι είμαι πεπεισμένος ότι και η αντιπολίτευση υποστηρίζει την πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης