Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

ΣΕΒ: Επιδεινώθηκε εκ νέου το κλίμα στην οικονομία – Τι αναφέρει η έρευνα

ΣΕΒ: Επιδεινώθηκε εκ νέου το κλίμα στην οικονομία – Τι αναφέρει η έρευνα

Πρόκειται για έρευνα που διενεργήθηκε από την εταιρία MRB σε δείγμα 680 επιχειρήσεων όλων των μεγεθών και όλων των κλάδων και τομέων της οικονομίας

Οι κίνδυνοι δεν έχουν παρέλθει παρά το γεγονός ότι στην έρευνα του που παρουσιάσαμε σήμερα οι επιχειρήσεις εμφανίζονται αισιόδοξες.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η έρευνα έγινε τον Ιούνιο ωστόσο σήμερα το κλίμα έχει χαλάσει γιατί έχουμε εισέλθει σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο. Το πολιτικό σύστημα κυβέρνηση και αντιπολίτευση, αντί να δίνει έμφαση στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στην παροχολογία.

Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε σήμερα προκειμένου να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα έρευνας για την πορεία του επιχειρείν.

Πρόκειται για έρευνα που διενεργήθηκε από την εταιρία MRB σε δείγμα 680 επιχειρήσεων όλων των μεγεθών και όλων των κλάδων και τομέων της οικονομίας.

Περιγράφοντας την οικονομική συγκυρία ο κ. Φέσσας σημείωσε πως το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να μοιραστούν αλλά πρέπει να παραχθούν χρήματα με αύξηση της παραγωγής και επενδύσεις. Όπως είπε χαρακτηριστικά ανάπτυξη της τάξης του 2% δεν εγγυάται ότι η χώρα μπορεί να βγει από το τέλμα.

Σύμφωνα με την έρευνα τα κυριότερα μακροικονομικά εμπόδια για τις επιχειρήσεις είναι οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές, η διαφθορά και το έλλειμμα διαφάνειας, η πολιτική αβεβαιότητα για τη μετά τα μνημόνια εποχή και η λειτουργία των θεσμών όπως η δικαιοσύνη. Πάντως οι επιχειρήσεις διαπιστώνουν ότι οι δυσκολίες αποκλιμακώνονται αν και σε περιορισμένο βαθμό.

Σε ότι αφορά τα micro εμπόδια που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις στην κορυφή της λίστα βρίσκεται το ασταθές φορολογικό περιβάλλον και ακολουθούν: η πολυνομία, η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης, η αδυναμία πρόσβασης στη χρηματοδότηση, το έλλειμμα σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων και το κόστος ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης ο κ. Φέσσας ρωτήθηκε για την υπόθεση της Folli Follie και το ρόλο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και σχολίασε: « Δεν μπορώ να υπεισέλθω στην κριτική για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αυτό που έχω να πω είναι ότι όλοι έχουν ευθύνες. Χρειάζεται άμεση δράση και διαφορετική αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων τα οποία σαφώς βαρύνουν και την επιχειρηματική τάξη.   

 

Η έρευνα

Δείτε επίσης