Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Σφοδρή κόντρα Μαξίμου - ΝΔ για μυστικές επαφές Zaev - Σπυράκη

Σφοδρή κόντρα Μαξίμου - ΝΔ για μυστικές επαφές Zaev - Σπυράκη

Από τα πρακτικά προκύπτει ότι τον Ιανουάριο η ΠΓΔΜ δεν συζητούσε συνταγματική αναθεώρηση, ενώ και το erga omnes ήταν συζητήσιμο

«Φωτιά» βάζουν στο πολιτικό σκηνικό τα όσα αποκαλύπτονται από τα πρακτικά των δύο συμβουλίων αρχηγών της πΓΔΜ υπό τον πρόεδρο της χώρας Ivanov, με ορίζοντα τη συμφωνία των Πρεσπών, τα οποία πραγματοποιήθηκαν στις 27 Ιανουαρίου και στις 19 Μαΐου στα Σκόπια.
Τα πρακτικά έφεραν στη δημοσιότητα Καθημερινή και FAZ, με τη γερμανική εφημερίδα μάλιστα να κάνει λόγο για δύο μυστικές συναντήσεις της Μαρίας Σπυράκη με τον Zoran Zaev, αποκάλυψη η οποία προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου και την οργισμένη απάντηση της ΝΔ.
Ειδικότερα, από τα πρακτικά που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Καθημερινή, προκύπτει ότι η γειτονική χώρα επιδίωκε τη λύση του ονοματολογικού με τον Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία, καθώς σε περίπτωση νίκης της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές, η κατάσταση θα γινόταν πιο δύσκολη.
Σύμφωνα με τα πρακτικά ο Zaev αναφέρει τα εξής:
«Προς το παρόν είναι συμφέρουσες οι συνθήκες, στην Ελλάδα βρίσκονται στην εξουσία οι Αριστεροί».
Όλοι οι παρευρισκόμενοι στην αίθουσα ήξεραν τι εννοούσε με αυτό: Όσο στην Αθήνα κυβερνούν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του «Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς - ΣΥΡΙΖΑ», υπάρχει σημαντική πιθανότητα για την επίτευξη συμβιβασμού.
Εάν ο Τσίπρας χάσει τις εκλογές τον επόμενο χρόνο, όπως αναμένεται να συμβεί, το παράθυρο ευκαιρίας κινδυνεύει να ξανακλείσει, διότι τότε το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας θα αναδειχθεί πιθανότατα ισχυρότερη πολιτική δύναμη.
Ο αρχηγός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι μεν ένας φιλελεύθερος, επιδιώκει όμως την εύνοια της δεξιάς πτέρυγας του κόμματός του και για τον λόγο αυτό αποδέχεται εθνικιστικές θέσεις στο ζήτημα της Μακεδονίας.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, από τα πρακτικά προκύπτει ότι τον Ιανουάριο η πΓΔΜ δεν συζητούσε συνταγματική αναθεώρηση, ενώ και το erga omnes ήταν συζητήσιμο.
Και τα δύο έχουν παραχωρηθεί τον Μάιο, παραμονή της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων.
Η Ελλάδα από τον πρώτο γύρο είχε συμφωνήσει στην παραχώρηση της ταυτότητας με τη γλώσσα να ακολουθεί λίγο αργότερα, σύμφωνα με την «Καθημερινή».
Μάλιστα, από τα πρακτικά προκύπτει ότι οι Σκοπιανοί «έβλεπαν» ότι τον Ιανουάριο ο  Αλέξης Τσίπρας ήθελε να κλείσει γρήγορα το θέμα της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ για να πάει σε εκλογές με επιχείρημα το τέλος των μνημονίων.
Τον Μάιο, αυτή η αφήγηση απουσιάζει.
Όπως επίσης διαφορετική είναι αντιμετώπιση της Νέας Δημοκρατίας.
Η στάση της τον Ιανουάριο, περιγράφεται ως ενδεχομένως θετική, ενώ τον Ιούνιο οι ηγέτες της πΓΔΜ εμφανίζονται βέβαιοι ότι συμφωνία με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να υπάρξει.
Παρότι οι συζητήσεις λαμβάνουν χώρα μήνες πριν το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, η ανησυχία είναι έκδηλη.
Μάλιστα, προκύπτει ότι οι Αλβανοί ηγέτες της ΠΓΔΜ δεν θα είχαν πρόβλημα με την παράκαμψη του συγκεκριμένου βήματος.
Επίσης, γίνεται σαφής αναφορά, με κίνδυνο παρέμβασης της Ρωσίας στην περιοχή, με σκοπό να μην υπάρξει συμφωνία.
Ο υπουργός Εξωτερικών Nikola Dimitrov έλεγε τότε πως «τον Αύγουστο τελειώνει το οικονομικό πρόγραμμα, αν θεωρηθεί επιτυχημένο, ο Τσίπρας θα πάει σε πρόωρες εκλογές.
Θα είναι οι τελευταίες στις οποίες ο νικητής κερδίζει επιπλέον 50 έδρες».
Ενδιαφέρουν παρουσιάζει η «ανάλυση» της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα από τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων.
Ακόμη κι αν δεν υπάρξει λύση, έλεγε ο Dimitrov, τα Σκόπια δεν πρέπει να φανεί ότι δεν επιθυμούν λύση και συμπλήρωνε και περιέγραφε την εικόνα μετά από πιθανές εκλογές στην Ελλάδα λέγοντας:
«Πως θα είναι η Ελλάδα μετά τις εκλογές;
Στην εξουσία θα είναι η Νέα Δημοκρατία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει σπουδάσει στη Δύση.
Πρέπει να βιαστούμε.
Όσο τσακωνόμαστε τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα για τους Έλληνες.
Είναι εύκολο για εκείνους να μας μπλοκάρουν όταν τους παρέχουμε επιχειρήματα.
Δικό μας βασικό επιχείρημα είναι η σταθεροποίηση των Βαλκανίων.
Η προσφυγική κρίση έδειξε πού μπορεί να οδηγήσει η κατάσταση όταν γινόμαστε πρόβλημα για τη ΕΕ.
Ουδείς στην πΓΔΜ θέλει να λύσει το πρόβλημα, αλλά η μη λύση είναι πρόβλημα».

ΝΔ: Τσίπρας και Κοτζιάς αντιμετώπισαν τυχοδιωκτικά το εθνικό ζήτημα - Συνένοχος ο Καμμένος

«Τα πρακτικά των συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών των Σκοπίων που δημοσιεύθηκαν σήμερα στον Τύπο επιβεβαιώνουν πλήρως πόσο ερασιτεχνικά, αλλά και τυχοδιωκτικά αντιμετώπισαν από την πρώτη στιγμή οι κ. Τσίπρας και Κοτζιάς το εθνικό ζήτημα των Σκοπίων.
Επιβεβαιώνεται, πλέον, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι η κυβέρνηση στο πρώτο στάδιο της μυστικής διαπραγμάτευσης συμφώνησε στο απαράδεκτο όνομα “Μακεδονία του Ίλιντεν”.
Και υπαναχώρησε μόνο μετά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι το όνομα αυτό αποτελούσε την επιτομή του αλυτρωτισμού της γειτονικής χώρας.
Επιβεβαιώνεται ότι η θέση της Νέας Δημοκρατίας ήταν από την πρώτη στιγμή σε όλους ξεκάθαρη καθώς είχε γίνει απολύτως αντιληπτό, όχι μόνο στη διεθνή κοινότητα, αλλά και στην ηγεσία της Π.Γ.Δ.Μ. ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν επρόκειτο να συναινέσει σε μια συμφωνία όπως αυτή των Πρεσπών, είτε σήμερα, είτε -πόσο μάλλον- ως επόμενη κυβέρνηση. Είναι, δε, τραγική ειρωνεία ότι η επιβεβαίωση αυτή συμπίπτει με τη νέα θρασύτατη επίθεση της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου στη Νέα Δημοκρατία.
Το σημαντικότερο όλων, όμως, από τις σημερινές αποκαλύψεις της Καθημερινής είναι ότι σύσσωμη η ηγεσία των Σκοπίων διαπιστώνει ότι η χώρα τους δεν θα βρει πιο βολική ελληνική κυβέρνηση από αυτή του κ. Τσίπρα.
Είναι πραγματικά απίστευτο ότι η Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου παρουσιάζεται πρόθυμη να κλείσει μια συμφωνία άρον-άρον παραχωρώντας “μακεδονική” εθνότητα και γλώσσα στους Σκοπιανούς.
Και φυσικά η κυβέρνηση των Σκοπίων έσπευσε να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία εφαρμόζοντας την τακτική: “τώρα που γυρίζει”.
Από όλα τα παραπάνω, γίνεται ξεκάθαρο πια γιατί οι ανεύθυνοι χειρισμοί των κ. Τσίπρα και Κοτζιά είχαν ως κατάληξη μια εθνικά επιζήμια συμφωνία για τη χώρα. Όπως γίνεται ξεκάθαρη και η απόλυτη συνενοχή του κ. Καμμένου που τους έδωσε το στυλό για να υπογράψουν τη συμφωνία των Πρεσπών, παριστάνοντας τον διαφωνούντα ενώ μέχρι και σήμερα στηρίζει απόλυτα την κυβέρνηση», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.
 
FAZ: Μυστικές συναντήσεις Σπυράκη - Zaev

Αίσθηση έχει προκαλέσει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας FAZ για τις συναντήσεις της εκπροσώπου τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μαρίας Σπυράκη με τον πρωθυπουργό Zoran Zaev.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η πρώτη συνάντηση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, έγινε τον Δεκέμβριο του 2017 «μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας».
Ο Zaev, σε νέα σύσκεψη πολιτικών αρχηγών στις 19 Μαΐου 2018, σημειώνει ότι είχε μία ακόμα συνάντηση στις Βρυξέλλες με τη Μαρία Σπυράκη, η οποία του μετέφερε τα χαιρετίσματα του Κυριάκου Μητσοτάκη και του περιέγραψε τη δύσκολη θέση της ΝΔ.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που επικαλείται η FAZ ο Zaev δήλωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης του είχε στείλει ήδη από το Δεκέμβριο του 2017, την έμπιστή του, ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη, προκειμένου, πέρα από τα φώτα της δημοσιότητας, να του ανακοινώσει ποια είναι η θέση των Ελλήνων συντηρητικών για την επίλυση της διαμάχης για την ονομασία».
«Στις Βρυξέλλες είχα μια συνάντηση με μια σημαντική εκπρόσωπο της ΝΔ και έμπιστη σύμβουλο του Κυριάκου Μητσοτάκη, τη Μαρία Σπυράκη, η οποία μου έστειλε χαιρετισμούς από τον Μητσοτάκη, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του κόμματος για ένα μέρος των ψηφοφόρων στη Βόρεια Ελλάδα.

Η απάντηση της Μαρίας Σπυράκη

Η Μαρία Σπυράκη, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ σημείωσε πως υπήρξε μία συνάντηση και αυτή τυχαία.
««Πήγα να πάρω καφέ δίπλα από το ευρωκοινοβούλιο, δεν θυμάμαι πού ακριβώς, πήγαινα να πάρω το τρένο.
Κυκλοφορούμε στα ίδια σημεία και στα ίδια μέρη.
Δεν ανακοινώνουμε κάθε μέρα ποιους συναντάμε.
Κάθε μέρα βλέπουμε ανθρώπους που βρίσκονται εκεί (σ.σ.: στο Ευρωκοινοβούλιο) διαρκώς».
Μάλιστα, η κ. Σπυράκη επικαλείται και ομιλία της, στη Βουλή των Σκοπίων στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης ευρωβουλευτών στην πρωτεύουσα της πΓΔΜ.
Σε αυτή την ομιλία, προ εβδομάδων, και με ακροατήριο τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, η εκπρόσωπος της ΝΔ εξηγεί γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να στηρίξει τη συμφωνία.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης