Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Προσχέδιο νέου προϋπολογισμού με αστερίσκο για τις συντάξεις

Προσχέδιο νέου προϋπολογισμού με αστερίσκο για τις συντάξεις

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019, θα προβλέπει, ρυθμό ανάπτυξης 2,5%, πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% - 4,3% του ΑΕΠ (εφόσον περικοπούν οι συντάξεις, ειδάλλως 3,5%) και έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις 1,2 δισ.

Με δύο σενάρια για συντάξεις και αντίμετρα, κατατίθεται σήμερα το μεσημέρι στη βουλή το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, ο πρώτος μετά την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια.
Μάλιστα, την ώρα που θα κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος,  θα βρίσκεται στο Λουξεμβούργο όπου συνεδριάζει το Eurogroup σήμερα 1η Οκτωβρίου 2018.

Στο περιθώριο της συνόδου αναμένεται να γίνει συζήτηση για το ελληνικό αίτημα να μην περικοπούν οι συντάξεις από το 2019 με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να επιχειρεί να βρει  συμμαχίες προκειμένου να εξασφαλίσει μια θετική απόφαση ως προς το θέμα στη σύνοδο του Δεκεμβρίου, αν και όλα εξαρτώνται από τη στάση που θα τηρήσει το Βερολίνο  το οποίο έχει και τον τελευταίο λόγο στους 19.  
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019, πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως να περιλαμβάνονται οι περικοπές στις συντάξεις.
Ωστόσο θα υπάρχει «αστερίσκος» ο οποίος θα παραπέμπει σε  ειδική αναφορά, όπου θα γίνεται σαφές ότι στις προθέσεις της  κυβέρνησης είναι στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 21 Νοεμβρίου, να μην ενσωματώνεται το μαχαίρι και ταυτόχρονα να μην ενεργοποιούνται τα αντίμετρα.
Πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν πως οι εν λόγω περικοπές στις συντάξεις δεν θα εμπεριέχονται στην πρόταση για το σχέδιο προϋπολογισμού  το 2019 που θα καταθέσει έως τις 15 Οκτωβρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η κυβέρνηση.
Από την άλλη, στον σημερινό προϋπολογισμό θα περιλαμβάνονται τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ, όπως:

-              Η καταβολή των αναδρομικών στους ένστολους, πανεπιστημιακούς και δικαστικούς μέχρι το τέλος του  έτους. .

-              Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες με εισοδήματα άνω των 7.000 ευρώ.

-              Η μείωση έως 30% του ΕΝΦΙΑ το 2019 για τους έχοντες ακίνητη περιουσία έως και 150.000 ευρώ.

-              Η χορήγηση επιδόματος στέγασης στις αρχές του επόμενου έτους σε περίπου 300.000 οικογένειες που πληρώνουν ενοίκιο ή στεγαστικό δάνειο. Το επίδομα θα δοθεί με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και θα κυμαίνεται από 70 έως 200 ευρώ το μήνα.

-              Η μείωση κατά  μια ποσοστιαία μονάδα του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 29% στο 28% από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019, θα προβλέπει, ρυθμό ανάπτυξης 2,5%, πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% - 4,3% του ΑΕΠ (εφόσον περικοπούν οι συντάξεις, ειδάλλως 3,5%) και έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις 1,2 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά το πλεόνασμα του 2018, οι εκτιμήσεις τοποθετηθούν τον φετινό πήχη αρκετά πάνω από τον μνημονιακό στόχο του 3,5% του ΑΕΠ.


www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης