Αυξημένη κατά 9,5%, στο 1,025/λίτρο, «βλέπουν» οι βενζινοπώλες την τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης

Αυξημένη κατά 9,5%, στο 1,025/λίτρο, «βλέπουν» οι βενζινοπώλες την τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης

Στα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές η τιμή θα κινηθεί σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα

Αρκετά πιο «τσουχτερό» αναμένεται να είναι το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης τον φετινό χειμώνα, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Βενζινοπώλων Ελλάδος (ΟΒΕ), η τιμή εκκίνησης στα αστικά κέντρα αναμένεται να διαμορφωθεί πάνω από το 1,025 ευρώ ανά λίτρο, ενώ αρκετά μεγαλύτερη θα είναι στα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές.
Η έναρξη της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου κίνησης θα γίνει και φέτος στις 15 Οκτωβρίου, ενώ έναν ακριβώς χρόνο νωρίτερα (κατά την περσινή «πρεμιέρα» διανομής του καυσίμου) η μέση τιμή ήταν 0,936 ευρώ ανά λίτρο.
Επομένως, αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση της ΟΒΕ, τότε το καύσιμο θα ξεκινήσει να πωλείται τουλάχιστον 9,5% ακριβότερα.
Οι βενζινοπώλες καλούν την κυβέρνηση για μία ακόμη φορά να τηρήσει την εξαγγελία που έγινε τον Ιούλιο του 2015, από τον τότε αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Δημήτρη Μάρδα στη Βουλή, ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο (6 λεπτά το λίτρο), κάτι που τίθετο σε ισχύ από τις 15 Οκτωβρίου του 2015. 
Μία εξαγγελία που, όπως αναφέρει, κάθε άλλο παρά τηρήθηκε, αφού όχι μόνο δεν μειώθηκε ο εν λόγω φόρος αλλά αντίθετα αυξήθηκε στην πορεία.

Αρνητική η επίδραση του αυξημένου ΕΦΚ

Σύμφωνα με τον Ομοσπονδία, η αύξηση επέδρασε καταστροφικά τόσο στον κλάδο των βενζινοπωλών, αφού συνετέλεσε σε σημαντικό βαθμό μαζί με τα άλλα μέτρα του μνημονίου στο κλείσιμο 2.500 πρατηρίων, αλλά και στην ελλιπή θέρμανση των ανθρώπων, με παράλληλη επιβάρυνση του περιβάλλοντος και μείωση των εσόδων του κράτους.
Υπενθυμίζεται πως πέρυσι ο αυξημένος ΕΦΚ συνδυάστηκε με το «ψαλίδισμα» κατά 50% του προϋπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης.

Με δεδομένο μάλιστα πως από τις αρχές της χρονιάς οι καιρικές συνθήκες ήταν σχετικά ήπιες, οι πωλήσεις εντός του 2018 σημείωσαν «βουτιά» κατά 24%.
 «Αναμένουμε άμεσα τη σχετική τροποποίηση του νόμου που θα υλοποιήσει επιτέλους την εξαγγελία της κυβέρνησης, ώστε τον φετινό χειμώνα τα σπίτια να είναι ζεστά, το περιβάλλον καθαρό και φυσικά να μειωθούν τα φαινόμενα παραβατικότητας που πλήττουν τους νόμιμους επαγγελματίες του κλάδους μας», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΟΒΕ.

www.worldenergynews.gr