Αναλύσεις

Η νέα πρόταση για τις συντάξεις 1/1/2019: Μείωση 4% αντί 18% για περιορισμένο δείγμα συνταξιούχων

Η νέα πρόταση για τις συντάξεις 1/1/2019: Μείωση 4% αντί 18% για περιορισμένο δείγμα συνταξιούχων

Αιφνιδιασμός για τις τράπεζες

Είναι προφανές ότι υπάρχει διάθεση από τους ευρωπαίους να βρουν μια συμβιβαστική λύση που θα ευνοεί και τα σχέδια ΔΝΤ αλλά δεν θα βλάπτει πολιτικά τον Τσίπρα.
Νέα πρόταση για τις συντάξεις στην Ελλάδα, επεξεργάζονται οι Βρυξέλλες σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες.
Η νέα πρόταση περιλαμβάνει τους εξής βασικούς άξονες.
1)Μείωση συντάξεων θα υπάρξει με ορίζοντα την 1η Ιανουαρίου 2019.
Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι άπαξ και έχει συμφωνηθεί το μέτρο της μείωσης των συντάξεων πρέπει να υιοθετηθεί ενώ θα περάσει και ένα μήνυμα στις αγορές ότι οι μεταρρυθμίσεις υλοποιούνται.
2)Η μεγάλη αλλαγή σχετίζεται με το ύψος της μείωσης των συντάξεων αντί της αρχικής συμφωνίας, για μείωση 18%, θα περιοριστεί στο 4%.
Οπότε θα έχουμε μείωση συντάξεων 4% ή 5% με εφαρμογή από 1η Ιανουαρίου 2019.
3)Μια άλλη σημαντική αλλαγή είναι ότι οι Βρυξέλλες δέχονται να μειωθεί και το δείγμα των συνταξιούχων που θα υποστεί τις μειώσεις.
Με βάση το σχέδιο σχεδόν 50% μειώνεται το δείγμα των συνταξιούχων που θα υποστούν μειώσεις.
4)Στις Βρυξέλλες έχουν αποφασίσει ότι δεν χρειάζεται να υιοθετηθεί το αρχικό μέτρο μείωσης 18% για το οποίο επιμένει το ΔΝΤ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ευρωπαίοι δανειστές αποδέχονται το βασικό επιχείρημα του ΔΝΤ ότι εάν υπαναχωρήσουν από την μείωση θα περάσουν ένα λάθος μήνυμα στις αγορές.
5)Με βάση το αρχικό σχέδιο για μείωση 18% στις συντάξεις το ελληνικό κράτος θα εξοικονομούσε έως 3,5 δισεκ.
Με το νέο μέτρο μειώσεις 4% ή 5% και για περιορισμένο δείγμα η εξοικονόμηση περιορίζεται στα 650 με 700 εκατ ευρώ.
6)Είναι προφανές ότι υπάρχει διάθεση από τους ευρωπαίους να βρουν μια συμβιβαστική λύση που θα ευνοεί και τα σχέδια ΔΝΤ αλλά δεν θα βλάπτει πολιτικά τον Τσίπρα.
Υπάρχει διάθεση να «υποστηρίζουν» τον Τσίπρα αλλά με τέτοιο τρόπο ώστε ούτε η Ελλάδα να αναφέρει ότι πέτυχε να αποσυρθεί το μέτρο των συντάξεων, ούτε το ΔΝΤ να αντιδράσει, ούτε οι αγορές να θεωρήσουν ότι υπαναχωρούν οι εμπλεκόμενοι και ειδικά η Ελλάδα από συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

H ανάλυση

Η μείωση των συντάξεων, μολονότι μικρή, θα είναι ένα θετικό σήμα προς τις αγορές από τη στιγμή που θα φέρει την συναίνεση και την υπογραφή του Ταμείου.
Αρχική επιδίωξη της κυβέρνησης ήταν να μην εφαρμοστούν οι μειώσεις στις συντάξεις την 1η Ιανουαρίου του 2019 με δεδομένο ότι η εφαρμογή του μέτρου αποτελεί βαρίδι για τις πολιτικές εξελίξεις.
Το σενάριο αυτό ήταν αδύνατο να προχωρήσει παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε φτάσει στο σημείο να τα δίνει όλα προκειμένου να το αποφύγει.
Πάνω στην ζυγαριά είχαν αρχίσει να μπαίνουν διάφορα ανταλλάγματα από την πλευρά της Αθήνας που είχε φθάσει να διαπραγματεύεται  μέρος των αντίμετρων που επρόκειτο να εφαρμόσει.
Το κεντρικό σενάριο της ακύρωσης των μειώσεων στις συντάξεις συνδέεται με τη μη εφαρμογή των φοροελαφρύνσεων που έχουν ψηφισθεί και ένα μεγάλο κομμάτι αυτών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ.
Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής προβλέπει δημοσιονομικό χώρο 868 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος, εφόσον περικοπούν οι συντάξεις και εφαρμοστούν τα αντίμετρα 1,8 δισ. ευρώ.
Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι χωρίς να κόψει τις συντάξεις  υπάρχει ένα περιθώριο για αντίμετρα  περίπου 900 εκατ. ευρώ το 2019 (σ.σ. από το σύνολο των 1,8 δις ευρώ), εκτίμηση την οποία απορρίπτει η πλευρά των δανειστών.
Υπό το πρίσμα αυτό εξετάσθηκε το δεύτερο κοστολογημένο σενάριο ,σύμφωνα με το οποίο οι περικοπές στην προσωπική διαφορά των συντάξεων να μειωθούν κατά  4% και οι μειώσεις να μην είναι κλιμακωτές αλλά οριζόντιες.
Στο τραπέζι υπάρχει πρόταση και για κλιμακωτή μείωση των συντάξεων κατά 9% ώστε να επιβαρυνθούν οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν υψηλές συντάξεις.
Σημειώνεται ότι οι περικοπές συντάξεων αφορούν συνολικά σε 1,1 εκατ. συνταξιούχους και σύμφωνα με τον νόμο προβλέπουν ανώτατο όριο στο 18% της σύνταξης τόσο  σε κύριες αλλά και σε επικουρικές συντάξεις, εφόσον προκύπτουν «προσωπικές διαφορές».

Η αρνητική έκπληξη….οι τράπεζες
 
Με βάση πολύ έγκυρες πηγές στις Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν με έκπληξη την εικόνα των ελληνικών τραπεζών.
Θεωρούσαν ότι με τα stress tests είχαν τελειώσει με τις ελληνικές τράπεζες.
Αισθάνονται αιφνιδιασμένοι από την κατάσταση στις τράπεζες.
Μάλιστα όπως αναφέρει ευρωπαίος αξιωματούχος, «στις αναλύσεις μας συμπεριλαμβάνουμε μόνο θετικά σενάρια για τις τράπεζες και η τελευταία εικόνα σίγουρα μας έχει αιφνιδιάσει»
Οι τράπεζες πρέπει να αντιμετωπίσουν τα προβληματικά τους δάνεια και ταυτόχρονα να ισχυροποιήσουν τα αδύναμα κεφάλαια τους.
Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης