Αναλύσεις

«Κύμα» αιτημάτων συνταξιοδότησης στο λιγνιτικό κέντρο Δ. Μακεδονίας – Οι αιτίες και οι επιπτώσεις της… μεγάλης φυγής

«Κύμα» αιτημάτων συνταξιοδότησης στο λιγνιτικό κέντρο Δ. Μακεδονίας – Οι αιτίες και οι επιπτώσεις της… μεγάλης φυγής

Την ίδια στιγμή αυξάνεται στους πέντε από τρεις μήνες ο χρόνος εξόφλησης των προμηθευτών της ΔΕΗ

Το πρόβλημα ρευστότητας της ΔΕΗ που το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί λόγω της κατακόρυφης αύξησης της τιμής των δικαιωμάτων ρύπων, έχει ήδη γίνει αισθητό στους προμηθευτές της επιχείρησης, οι οποίοι βλέπουν το χρόνο εξόφλησης των οφειλών της να αυξάνεται από τους τρεις στους πέντε μήνες.
Με δεδομένο ότι επί του παρόντος τουλάχιστον η διοίκηση της ΔΕΗ δεν έχει θέσει επισήμως θέμα αύξησης τιμολογίων - αν και οι σχετικές συζητήσεις πυκνώνουν - ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών δεν φαίνεται να αποκλιμακώνονται, διαχειρίζεται το πρόβλημα ρευστότητας αυξάνοντας τα δικά της ληξιπρόθεσμα προς εργολάβους και προμηθευτές.
Το θέμα ετέθη κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Γενικής Διευθύντριας Ορυχείων της ΔΕΗ Όλγας Κουρίδου, στο λιγνιτικό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας, όπου είχε συναντήσεις με όλα τα στελέχη του Κέντρου και επισκέφθηκε τα ορυχεία Νότιου Πεδίου, Κύριου Πεδίου, Καρδιάς, Αμυνταίου και Μαυροπηγής.
Τα δυο ζητήματα που ετέθησαν στην κ. Κουρίδου από τους τοπικούς παράγοντες της ΔΕΗ ήταν η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους εργολάβους και το κύμα μαζικών αιτημάτων συνταξιοδότησης που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και το οποίο όλα δείχνουν ότι συνδέεται με την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων, την ανασφάλεια που δημιουργεί η προοπτική διακοπής της λειτουργίας των μονάδων Αμυνταίου και Καρδιάς, αλλά και η γενικότερη αίσθηση περιορισμού του ρόλου του λιγνίτη στη δραστηριότητα της ΔΕΗ. 

Επιπτώσεις στην ανάπτυξη των ορυχείων

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τοπικοί παράγοντες της ΔΕΗ μιλούν για τη «μεγάλη φυγή» προς τη σύνταξη και εκτιμούν ότι το πρόβλημα θα γιγαντωθεί, προκαλώντας μεγάλες δυσχέρειες στον σχεδιασμό ανάπτυξης των ορυχείων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στις συναντήσεις αυτές, εργαζόμενοι άνω των 57 ετών, υποβάλλουν μαζικά αιτήσεις συνταξιοδότησης την ώρα που δεν προβλέπονται έστω στοχευμένες προσλήψεις.
Όσο για το χρηματοοικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει εδώ και καιρό το λιγνιτικό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας, αυτό διογκώνεται καθώς ενώ μέχρι πρότινος οι εργολάβοι πληρωνόταν εντός τριών μηνών, παρατηρείται πλέον περεταίρω καθυστέρηση άλλων δύο μηνών, δηλαδή από τους τρεις στους πέντε μήνες.
Αυτό έχει ως συνέπεια οι εργολάβοι να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να καθυστερούν τις εργασίες.
Τα προβλήματα στον τομέα αυτό πρόκειται να επιδεινωθούν, καθώς η επίλυση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εργολάβους, συνδέεται με τη δραστική μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ από τρίτους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης