Αναλύσεις

Έξαλλοι οι Τούρκοι με κυπριακή Navtex - Χάρτης

Έξαλλοι οι Τούρκοι με κυπριακή Navtex - Χάρτης

Με την κυπριακή Navtex ουσιαστικά ακυρώθηκε τοπική οδηγία που είχε εκδοθεί από το Κέντρο Ναυσιπλοΐας, Ωκεανογραφίας και Υδρογραφίας του τουρκικού πολεμικού ναυτικού

Ιδιαίτερα ενοχλημένοι ήταν το τελευταίο 48ωρο οι ιθύνοντες στην Τουρκία, λόγω Navtex αλλά και επιχείρησης έρευνας-διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας βόρεια της Κύπρου που έφτανε μέχρι και 11 ναυτικά μίλια από τις τουρκικές ακτές στην περιοχή της Αλάνια και του Αναμούρ.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», η επιχείρηση έρευνας-διάσωσης ξεκίνησε μετά από πληροφορίες ότι φουσκωτό σκάφος με επιβάτες, έπλεε ακυβέρνητο μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας, βόρεια του άξονα Ακάμα - Πόλης Χρυσοχούς - Πύργου Τηλλυρίας - κόλπου της Μόρφου. Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας - Διάσωσης στη Λάρνακα, εξέδωσε αμέσως Navtex καλύπτοντας με σχετικές οδηγίες την περιοχή, που σύμφωνα με τα στοιχεία μπορούσε να πλέει το φουσκωτό σκάφος που βρισκόταν σε κίνδυνο. Πρόκειται για περιοχή έκτασης περίπου 80 επί 80 χιλιομέτρων.

Με τη συγκεκριμένη η Κυπριακή Δημοκρατία εξήγγειλε επιχείρηση έρευνας-διάσωσης που βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη, για εντοπισμό μικρού φουσκωτού σκάφους με πρόσωπα να επιβαίνουν επ’ αυτού στην περιοχή που αφορά η Navtex 302/18, καλώντας ταυτόχρονα τα πλοία που πλέουν στην ίδια περιοχή να έχουν παρατηρητικότητα και να αναφέρουν οτιδήποτε εντοπίσουν στο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας

Με την κυπριακή Navtex ουσιαστικά ακυρώθηκε τοπική οδηγία που είχε εκδοθεί από το Κέντρο Ναυσιπλοΐας, Ωκεανογραφίας και Υδρογραφίας του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Οι Τούρκοι αρμόδιοι έγιναν κυριολεκτικά έξω φρενών από την κυπριακή Navtex που ουσιαστικά έδρασε εντός των ορίων ευθύνης και αρμοδιοτήτων της που καθορίζεται από τα όρια του Fir Λευκωσίας και καλύπτει τις περιοχές που περιέλαβε στη Navtex, έστω και αν πλησίασαν αρκετά τις τουρκικές ακτές. Είναι η ίδια περιοχή όπου την ευθύνη και αρμοδιότητα στον αέρα, για συντονισμό και οδηγίες προς αεροπλάνα έχουν οι Κύπριοι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Σε δική της Navtex η Τουρκία, που σε άλλες περιπτώσεις αμφισβητεί την αρμοδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε αυτή την περίπτωση αναφέρει: «Μη εξουσιοδοτημένος σταθμός μεταδίδει οδηγίες που αφορούν την περιοχή Navtex της Τουρκίας. Είναι ο σταθμός Αττάλειας που έχει αρμοδιότητα για την περιοχή. Οι οδηγίες του Σταθμού Αττάλειας είναι σε ισχύ».

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης