Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Εκρηκτική η αύξηση των ρευματοκλοπών το 2005 - 2017 – Οι αιτίες του φαινομένου

Εκρηκτική η αύξηση των ρευματοκλοπών το 2005 - 2017 – Οι αιτίες του φαινομένου

Οι διαπιστωμένες ρευματοκλοπές ανέρχονταν το 2006 σε μόλις 400, ενώ το 2017 άγγιξαν τις 9.120, χωρίς ωστόσο να ανακοπεί το φαινόμενο

Την εκρηκτική άνοδο που έχουν παρουσιάσει οι ρευματοκλοπές τα τελευταία χρόνια πιστοποιούν τα στοιχεία που ανέφερε ο Νικόλαος Δρόσος, Διευθυντής Χρηστών Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, στην πρώτη εσπερίδα που διοργάνωσε η ΡΑΕ στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, με θέμα τους καταναλωτές.
Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με τον κ. Δρόσο, οι μη τεχνικές απώλειες άγγιξαν το 2005 το 0,2%, ως ποσοστό της εισερχόμενης ενέργειας στο δίκτυο.
Ένα νούμερο που το 2017 είχε εκτιναχθεί στο 4,2%.
Ο Διευθυντής Χρηστών Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ μίλησε για «ελληνικό παράδοξο» καθώς παράλληλα με την ευρύτερη διάδοση των ρευματοκλοπών, εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι από τον ΔΕΔΔΗΕ και αυξήθηκε εξίσου εντυπωσιακά ο αριθμός των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν.
Έτσι, ενώ οι διαπιστωμένες ρευματοκλοπές ανέρχονταν σε μόλις 400 το 2006, το 2017 άγγιξαν τις 9.120, χωρίς ωστόσο να ανακοπεί το φαινόμενο.

Απόρροια της οικονομικής κρίσης

Ο ίδιος απέδωσε τη μεγέθυνση της εν λόγω πρακτικής στην τρέχουσα δυσμενή οικονομική συγκυρία καθώς και στο γεγονός ότι νομιμοποιητική βάση στις ρευματοκλοπές παρέχει η δυσπιστία και η εναντίωση προς το κράτος (με δεδομένο πως στη συνείδηση των περισσοτέρων το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ταυτισμένο με τη ΔΕΗ, ως κρατική εταιρεία).
Επίσης, επισήμανε ότι έχει διευρυνθεί η κοινωνική βάση του φαινομένου.
Όπως πάντως πρόσθεσε, η αυστηροποίηση του σχετικού ρυθμιστικού πλαισίου, η οποία καλύφθηκε με την έκδοση του Κώδικα Διαχείρισης του ΕΔΔΗΕ και του Εγχειριδίου Ρευματοκλοπών από τη ΡΑΕ, καθώς και οι ενέργειες που ανέλαβε ο ΔΕΔΔΗΕ για την προσαρμογή στις απαιτήσεις του, έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς.
Επομένως, τα πρώτα δείγματα είναι ενθαρρυντικά με την έναρξη τόσο της εφαρμογής του νέου πλαισίου (από τον Μάρτιο) όσο και των αποκοπών καταναλωτών.
Χαρακτηριστικό είναι πως από τις 5.270 περιπτώσεις διαπιστωμένων ρευματοκλοπών, στις οποίες έχουν σταλεί ειδοποιητήρια πληρωμής των σχετικών οφειλών, στις 2.603 από αυτές οι καταναλωτές καταβάλλουν κανονικά τις δόσεις της οφειλής τους.
Με αυτό τον τρόπο, οι εισπράξεις έχουν ξεπεράσει τα 3 εκατ. ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης