Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Στα 743,6 εκατ. ευρώ το φετινό κόστος του Δικτύου Διανομής – Σε εκκρεμότητα τα τιμολόγια του ΔΕΔΔΗΕ

Στα 743,6 εκατ. ευρώ το φετινό κόστος του Δικτύου Διανομής – Σε εκκρεμότητα τα τιμολόγια του ΔΕΔΔΗΕ

Το WACC καθορίζεται στο 7% έναντι του 9,77% που είχε εισηγηθεί ο ΔΕΔΔΗΕ

Στα 743,6 εκατ. ευρώ ενέκρινε η ΡΑΕ το συνολικό ετήσιο κόστος για το Ελληνικό Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΔΔΗΕ) για το 2018 και στα 752,8 εκατ. ευρώ το απαιτούμενο έσοδο ΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η Αρχή τον Ιούνιο και αναρτήθηκε χθες στη Διαύγεια.
Την ίδια στιγμή, πάντως, η έγκριση «υπενθυμίζει» πως εκκρεμούν τα τιμολόγια του ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή οι χρεώσεις χρήσης δικτύου που καταβάλουν οι επιμέρους κατηγορίες καταναλωτών.
Όπως μάλιστα έχουν αναφέρει εδώ και αρκετό καιρό στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ, τα τιμολόγια θα έπρεπε να είχαν εγκριθεί ήδη από τον προηγούμενο Νοέμβριο.
Ωστόσο, η σχετική απόφαση της ΡΑΕ συνεχίζει ακόμη και τώρα να εκκρεμεί.
Η ολιγωρία της ΡΑΕ είναι χαρακτηριστική και σε αυτό το θέμα.
«Όλα καθυστερούν υπερβολικά στην Αρχή. Τιμολόγια, προγράμματα ανάπτυξης, άδειες, γνωμοδοτήσεις», σημειώνει χαρακτηριστικά παράγοντας της αγοράς.
«Το πρόβλημα είναι δομικό, δεν οφείλεται τόσο στην υποστελέχωση, αλλά είναι θέμα νοοτροπίας», συμπληρώνει.

Στο 7% το WACC

Όσον αφορά πάντως την έγκριση του συνολικού ετήσιου κόστους και του απαιτούμενου εσόδου για το ΕΔΔΗΕ για το τρέχον έτος, με την απόφαση το WACC καθορίζεται από τη ΡΑΕ στο 7% όπως και για το 2017.
Ο ΔΕΔΔΗΕ είχε εισηγηθεί να ορισθεί στο 9,77%.
Επίσης, στην απόφαση έγκρισης αναφέρεται πως τυχόν υποανάκτηση του απαιτούμενου εσόδου του ΕΔΔΗΕ για το έτος 2018 επιμερίζεται μεταξύ Διαχειριστή και Κυρίου του ΕΔΔΗΕ αναλογικά προς την απόδοση επί των απασχολούμενων κεφαλαίων τους.
Έτσι, 7% της συνολικής υποανάκτησης επιμερίζεται στον Διαχειριστή του ΕΔΔΗΕ και 93% της συνολικής υποανάκτησης επιμερίζεται στον Κύριο του ΕΔΔΗΕ.
Κατ’ αναλογία τυχόν υπερανάκτηση του απαιτούμενου εσόδου του ΕΔΔΗΕ επιμερίζεται αναλογικά προς το απαιτούμενο έσοδο έκαστου προ της εφαρμογής του ανταλλάγματος διαχείρισης ΕΔΔΗΕ, με συνέπεια το 59% της συνολικής υπερανάκτησης να επιμερίζεται στον Διαχειριστή του ΕΔΔΗΕ και το 41% της συνολικής υπερανάκτησης στον Κύριο του ΕΔΔΗΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης