Αναλύσεις

Energy Aspects: Στο 80% η συμμόρφωση στη συμφωνία του ΟΠΕΚ για μείωση παραγωγής πετρελαίου

Energy Aspects: Στο 80% η συμμόρφωση στη συμφωνία του ΟΠΕΚ για μείωση παραγωγής πετρελαίου
Τα μέλη του ΟΠΕΚ και 11 παραγωγοί που δεν είναι μέλη του Οργανισμού συμφώνησαν στη μείωση από την 1η Ιανουαρίου της παραγωγής κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα
Στο προσκήνιο επανέρχεται ο ΟΠΕΚ έπειτα από 3 χρόνια συνεχούς πτώσης των τιμών του πετρελαίου και περικοπών των δαπανών για νέες γεωτρήσεις και εξοπλισμό, επισημαίνει ο Virendra Chauhan αναλυτής της εταιρείας ερευνών Energy Aspects.
Ο ίδιος αναμένει, ότι το ποσοστό συμμόρφωσης στη συμφωνία να είναι τάξης του 80%, αλλά και ότι η Ρωσία θα τηρήσει τη δέσμευση της για μείωση της παραγωγής, καθώς επιθυμεί και η ίδια την αύξηση των τιμών.
«Θα υπάρξει αντίκτυπος στην προσφορά», δήλωσε ο Chauhan.
Μια αύξηση στις τιμές του πετρελαίου θα βοηθήσει την παραγωγή σχιστόλιθου από τις ΗΠΑ, αλλά η αναμενόμενη αύξηση των 350.000 βαρελιών την ημέρα θα είναι πολύ λίγη και δεν θα καλύψει το ιλιγγιώδες ποσοστό μείωσης που σημειώθηκε μεταξύ του 2012 και του 2015, επεσήμανε ο ίδιος.
Εξάλλου, όπως είπε, ο σχιστόλιθος είναι μια αγορά τάξης των 4-4,5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, ενώ οι χώρες εκτός του ΟΠΕΚ παράγουν 55 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης