Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

WSJ: Τέλος τα μνημόνια, η Ελλάδα επιστρέφει στις «θυελλώδεις» αγορές απέναντι σε προκλήσεις

WSJ: Τέλος τα μνημόνια, η Ελλάδα επιστρέφει στις «θυελλώδεις» αγορές απέναντι σε προκλήσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε κάποια ελάφρυνση από τα μέτρα λιτότητας, διατηρώντας παράλληλα την δημοσιονομική πειθαρχία, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα

Σε ασκήσεις ισορροπίας του Έλληνα πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αναφέρεται δημοσίευμα της Wall Street Journal, που σημειώνει ότι, ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε κάποια ελάφρυνση  από τα μέτρα λιτότητας, διατηρώντας παράλληλα την δημοσιονομική πειθαρχία.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε την οικονομική του πολιτική στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο.
Η δυσκολία του είναι ότι η Ελλάδα έχει «απογαλακτιστεί» από τα δάνεια διάσωσης ακριβώς την ώρα που οι αγορές ομολόγων έχουν γίνει πιο επιθετικές μετά από χρόνια ηρεμίας.
Η Ελλάδα δεν χρειάζεται να αντλήσει ρευστότητα άμεσα από τις αγορές ομολόγων, χάρη σε ένα μεγάλο αποθεματικό διαθεσίμων που δημιουργήθηκε στο τέλος του τρίτου προγράμματος διάσωσης.
Ωστόσο η χώρα πρέπει να ανοικοδομήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα ομόλογα της, αν θέλει να σταθεί οικονομικά στα πόδια της τα επόμενα χρόνια και να αποφύγει να στραφεί εκ νέου σε δάνεια έκτακτης ανάγκης από τη Γερμανία και άλλες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης.
Η απόδοση των 10ετών ομολόγων στην Ελλάδα υπερβαίνει κατά πολύ το 4%, ένα απαγορευτικό επίπεδο για τα οικονομικά της χώρας.
Η προσοχή των επενδυτών για την Ελλάδα, η οποία οφείλεται εν μέρει στην αβεβαιότητα σχετικά με το εάν η Αθήνα θα ανατρέψει την λιτότητα, εντείνεται από τις χρηματοπιστωτικές αναταράξεις στη γειτονική Τουρκία και την Ιταλία.
Η Αθήνα αξιοποίησε δύο φορές τις αγορές ομολόγων από τον Ιούλιο του 2017, αλλά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα σχέδια για περισσότερα «δοκιμαστικές εξόδους» αυτό το καλοκαίρι, εξαιτίας της Ιταλίας.
Ο Τσίπρας, ο οποίος μίλησε στην ετήσια διεθνή εμπορική έκθεση της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ελλάδας της Θεσσαλονίκης, προσπάθησε να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ των επιθυμιών των ψηφοφόρων που ταλαιπωρούνται από μια δεκαετία ύφεσης και των αγορών και των πιστωτών της Ευρωζώνης που δεν επιθυμούν απόκλιση από τις αυστηρές πολιτικές για την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οκταετούς διάσωσης.
«Δεν είμαι εδώ για να δώσω παροχές», είπε ο κ. Τσίπρας.
Ωστόσο, ανακοίνωσε τα σχέδιά του να μειώσει τους φόρους καθώς και να αυξήσει τις δαπάνες για την τόνωση της απασχόλησης και των προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας.
Είπε ότι τα μέτρα δεν θέτουν σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους που συμφωνήθηκαν με τους πιστωτές του.
Διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιτύχει τους στόχους του προϋπολογισμού για πλεόνασμα χωρίς να εφαρμόσει προγραμματισμένη περικοπή των συντάξεων.
Η μείωση αυτή, η οποία έχει ήδη εγκριθεί και πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2019, δεν είναι δημοφιλής σε μια χώρα όπου οι συντάξεις έχουν κοπεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια.
Ο Τσίπρας, με στόχο να καθησυχάσει τις αγορές, δήλωσε ότι θα συζητήσει το ζήτημα με τους πιστωτές.
Παρά το τέλος του προγράμματος διάσωσης, η Ελλάδα παραμένει η πιο εύθραυστη χώρα της Ευρωζώνης, ευάλωτη στην αστάθεια της αγοράς.
«Εάν το κριτήριο για την επιτυχία του προγράμματος είναι εάν η χώρα  έχει ανακτήσει την πρόσβαση στην αγορά, έχει αποτύχει», λέει ο Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Το αποθεματικό της χώρας ύψους 24 δισεκατομμυρίων ευρώ σημαίνει ότι μπορεί να χρηματοδοτηθεί για περίπου δύο χρόνια χωρίς να εκδώσει νέα ομόλογα.
Αλλά η Αθήνα πρέπει να εκδώσει ομόλογα σε συγκεκριμένες προθεσμίες για να ανοικοδομήσει μια βάση επενδυτών και να έχει μια πρόσβαση στην αγορά στο μέλλον.
Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας παραμένει κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, παρά ορισμένες αναβαθμίσεις από εταιρείες πιστοληπτικής αξιολόγησης.
Σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο (8/9) το βράδυ, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα επιδιώξει να ενθαρρύνει τις ξένες επενδύσεις και να επιστρέψει σε μια πιστοληπτική αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας τα επόμενα τρία χρόνια.
Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολο για την Ελλάδα, με το τεράστιο χρέος της και την περιορισμένη ανάπτυξή της.
Η Κύπρος, η οποία εξήλθε από το πρόγραμμα διάσωσης το 2016, δεν έχει φθάσει ακόμα στην επενδυτική κατηγορία, ενώ η Πορτογαλία το πέτυχε το 2017, τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.
«Η Ελλάδα έχει χάσει την πρόσφατη τριετή ευημερία της Ευρωζώνης, όταν υπήρχε μεγάλη ρευστότητα, ισχυρή ανάπτυξη και χαμηλές τιμές στην ενέργεια», λέει ο κ. Τσακλόγλου.
«Οι άλλες χώρες που είχαν φύγει νωρίτερα από τα προγράμματα διάσωσης, εκμεταλλεύθηκαν αυτή τη συγκυρία», προσθέτει.





www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης