Αναλύσεις

Pompeo (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Ιστορική η συμφωνία των Πρεσπών

tags :
Pompeo (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Ιστορική η συμφωνία των Πρεσπών

Συγχαρητήρια του Αμερικανού ΥΠΕΞ στα Σκόπια για τη συμφωνία των Πρεσπών   

«Ιστορική» χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Mike Pombeo, με αφορμή την 27η επέτειο της ανεξαρτησίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ απευθύνω τις καλύτερες ευχές μας προς τον λαό της Μακεδονίας για την 27η επέτειο της ανεξαρτησίας σας, στις 8 Σεπτεμβρίου.
Σας συγχαίρουμε για την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών, η οποία μόλις υλοποιηθεί, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ασφάλεια και ευημερία τον λαό της Μακεδονίας και ολόκληρη την περιοχή», αναφέρει, συνεχίζοντας:
«Η δέσμευσή σας στις δημοκρατικές αρχές, το κράτος δικαίου, την ευθύνη της κυβέρνησης και τις προσπάθειες κατά της διαφθοράς είναι αξιέπαινη.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τη Μακεδονία καθώς προχωράει να καταλάβει, τη θέση της στην ευρωατλαντική οικογένεια».
Καταλήγοντας, αναφέρει πως προσβλέπει σε μία μελλοντική εμβάθυνση της φιλίας και της εταιρικής σχέσης των δύο χωρών.

Trump: Ιστορικής σημασίας η συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και FYROM

«Ιστορική» χαρακτηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών ο αμερικανός πρόεδρος D. Trump σε συγχαρητήριο μήνυμα που απηύθυνε χθές στον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ivanov με την ευκαιρία της Ημέρας Ανεξαρτησίας που εορτάζεται στα Σκόπια στις 8 Σεπτεμβρίου.
Ο αμερικανός πρόεδρος επισημαίνει πως η ΠΓΔΜ «έχει πολλά για τα οποία μπορεί να είναι υπερήφανη φέτος» και αναφέρει την «ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών που επιλύει το μακροχρόνιο ζήτημα της ονομασίας με την Ελλάδα» και παράλληλα «ανοίγει τον δρόμο» για τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Trump τονίζει ακόμη στο μήνυμά του πως η Συμφωνία των Πρεσπών και η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ «θα ενισχύσουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία σ' ολόκληρη την περιοχή».
Αναλυτικά το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου –σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ- είναι το ακόλουθο: «εκ μέρους του αμερικανικού λαού, συγχαίρω τόσο εσάς όσο και τους πολίτες της Μακεδονίας με την ευκαιρία της Ημέρας Ανεξαρτησίας σας στις 8 Σεπτεμβρίου.
Η Μακεδονία έχει για πολλά να είναι υπερήφανη φέτος.
Η ιστορική συμφωνία των Πρεσπών επιλύει το μακροχρόνιο ζήτημα του ονόματος με την Ελλάδα και ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η συμφωνία και η ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή.
Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να στηρίξουν τη Μακεδονία, ειδικά σε ό,τι αφορά τις επερχόμενες συζητήσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Εύχομαι στον λαό της Μακεδονίας το καλύτερο δυνατόν γι’ αυτήν την ξεχωριστή μέρα».
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο κ. Ivanov δεν είναι και τόσο υπερήφανος για τη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς έχει εκφράσει δημόσια την αντίθεσή του και έχει έρθει σε σύγκρουση με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Zaev.




www.worldenergynews.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης