Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Pyatt: Κρίσιμος ενεργειακός εταίρος των ΗΠΑ η Ελλάδα

Pyatt: Κρίσιμος ενεργειακός εταίρος των ΗΠΑ η Ελλάδα

H Ελλάδα κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της ύπαρξης αυξημένων επιλογών για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, τόσο μέσω της αναβάθμισης του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας όσο και μέσω της νέας προτεινόμενης πλωτής μονάδας αποθήκευσης κοντά στην Αλεξανδρούπολη, υπογράμμισε ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ

Τον ρόλο της Ελλάδας -και ειδικότερα της Βόρειας Ελλάδας- ως σημαντικού ενεργειακού σταυροδρομιού για την Ευρώπη και την περιοχή της Μεσογείου, ιδιαίτερα με τα νέα δεδομένα που κομίζει για την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης ο λεγόμενος Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου, επισήμανε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας από το βήμα του "Southeast Europe Energy Forum", που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ.

"Η Βόρεια Ελλάδα ανέκαθεν ήταν σημαντικό σταυροδρόμι για την Ευρώπη και την περιοχή της Μεσογείου. Αυτό είναι ιδιαίτερα αληθές, όταν μιλάμε για ενεργειακούς πόρους. Στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, έξι εβδομάδες πριν, ο υφυπουργός Ενεργειακών Πόρων, Φρανκ Φάνον, σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι κρίσιμος ενεργειακός εταίρος των ΗΠΑ και πρωταθλήτρια της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας, βοηθώντας στην επίτευξη του κοινού μας στόχου για εμβάθυνση της ενεργειακής ασφάλειας, μέσω της διαφοροποίησης των διαδρομών, των πηγών και των προμηθειών της ενέργειας", σημείωσε ο κ. Πάιατ.

Ο Αμερικανός πρέσβης επισήμανε ακόμη ότι ο ρόλος της Βόρειας Ελλάδας είναι ιδιαίτερα εμφανής, όταν κάποιος κοιτάζει το πρότζεκτ του Νότιου Διαδρόμου Αερίου. "Αυτή η πρωτοβουλία, μία από τις πιο σύνθετες του είδους της, που έχουν ποτέ αναπτυχθεί, βρίσκεται στην αιχμή της προσπάθειας για την προσφορά εναλλακτικής πηγής αερίου στην Ευρώπη για πρώτη φορά, και η Ελλάδα, μέσω της στήριξής της στον Διαδριατικό Αγωγό (ΤAP), διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην επίτευξη αυτού του στόχου", υπογράμμισε.

Την ίδια στιγμή, συμπλήρωσε, η Ελλάδα κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της ύπαρξης αυξημένων επιλογών για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, τόσο μέσω της αναβάθμισης του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας όσο και μέσω της νέας προτεινόμενης πλωτής μονάδας αποθήκευσης κοντά στην Αλεξανδρούπολη.

"Αυτές οι πρωτοβουλίες δίνουν ώθηση στην ενεργειακή ανθεκτικότητα της Ελλάδας, ισχυροποιούν τις περιφερειακές αγορές και δημιουργούν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Βοηθούν, επίσης, στην επίτευξη του κοινού στόχου για αυξημένες εξαγωγές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, όπως αυτός αναδείχτηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση μεταξύ Τραμπ και Γιούνκερ", επισήμανε.

Κατά τον Αμερικανό αξιωματούχο, η Ελλάδα και οι γείτονές της, προσηλωμένοι στην επιδίωξη πραγματικής προόδου για ισχυρότερες περιφερειακές συνδέσεις, συμπεριλαμβανομένου και του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (ΙGB), αλλά και στις ευρύτερες προσπάθειες για την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών και της συνεργασίας, έχουν τη δυνατότητα να πετύχουν πραγματική μεταμόρφωση του ενεργειακού τοπίου, με τεράστια οφέλη για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

 Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε ακόμη στη σπουδαιότητα, όπως είπε, των πολλών ιδιωτικοποιήσεων στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας: "Η πρόσφατη επιτυχημένη πώληση του ΔΕΣΦΑ και οι επερχόμενες ιδιωτικοποιήσεις στο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η επικείμενη πώληση πλειοψηφικού μεριδίου στα ΕΛΠΕ, όλα αυτά προσφέρουν την ευκαιρία για νέο κεφάλαιο και νέα καινοτομία στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας, σε μια εποχή που η χώρα επιστρέφει στην ανάπτυξη και είναι ικανή να επωφεληθεί από τη μεταλλασσόμενη ενεργειακή αγορά". Ο Aμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε ακόμη στις προοπτικές που διανοίγονται στον πετρελαϊκό τομέα, μετά και την πρόσφατη έγκριση κοινής εξερεύνησης σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην Κρήτη, από την ExxonMobil, την Τοtal και τα ΕΛΠΕ.

"Υπάρχει επίσης τεράστια αξία στη διευρυνόμενη περιφερειακή συνεργασία της Ελλάδας, είτε μέσω των τριμερών συζητήσεων με την Κύπρο και το Ισραήλ, είτε μέσω της ευρύτερης δέσμευσης με τους Βαλκάνιους γείτονές της", κατέληξε ο κ. Πάιατ.

Το φόρουμ διοργανώνουν το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με την Ελληνική Δεξαμενή Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία (ΗΑΕΕ) και με στρατηγικό εταίρο το Atlantic Council.

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης