Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Στις 10/9 η πρώτη μεταμνημονιακή επίσκεψη των δανειστών στην Αθήνα

Στις 10/9 η πρώτη μεταμνημονιακή επίσκεψη των δανειστών στην Αθήνα

Oι διαπραγματεύσεις είναι πιθανόν να μην γίνουν στο Hilton και να επιστρέψουν στα Υπουργεία

Ο καλύτερος σχεδιασμός της οικονομικής πολιτικής από την πλευρά της κυβέρνησης, εν όψει και των τριών διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων της προσεχούς χρονιάς (ευρωεκλογές, δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, εθνικές εκλογές) επισπεύδει την πρώτη μεταμνημονιακή επίσκεψη των δανειστών στην Αθήνα.
Ενώ η αποστολή ήταν κανονικά να έρθει τον Οκτώβριο μετά από αίτημα της ελληνικής πλευράς συμφωνήθηκε ο έλεγχος να ξεκινήσει στις 10 Σεπτεμβρίου και να διαρκέσει ως τις 14 του μήνα.
Το ΔΝΤ θα μετέχει στην αποστολή ως τεχνικός σύμβουλος, ενώ οι διαπραγματεύσεις είναι πιθανόν να μην γίνουν στο Hilton και να επιστρέψουν στα Υπουργεία.
Εκτός από το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019, που θα πρέπει να κατατεθεί  την 1η του Οκτώβρη στην Βουλή και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τις 15 Οκτωβρίου και είναι ο λόγος για τον οποίο οι επικεφαλής έρχονται νωρίτερα στην Αθήνα, βασικό αντικείμενο της αποστολής είναι να εξεταστεί η πρόοδος των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα σε μια σειρά από τομείς οι οποίοι είναι: αποκρατικοποιήσεις, κόκκινα δάνεια, αλλαγές στο δικαστικό σύστημα, στελέχωση της Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Οι επικεφαλής θα ζητήσουν από τις ελληνικές αρχές την επικαιροποίηση της στρατηγικής της ανάπτυξης της Ελλάδας.
Στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων, θα βρεθεί και το θέμα της περικοπή ή μη των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019.  
Από τις τελευταίες δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχωνπάνω σε αυτό το ζήτημα προκύπτει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διάκειται θετικά απέναντι στο ελληνικό αίτημα, από τη στιγμή που τα δημοσιονομικά στοιχεία του προϋπολογισμού επιβεβαιώνουν ότι θα υπάρξει υπερπλεόνασμα (600 εκατ. ευρώ) και το 2019.
Άλλωστε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει την ευκαιρία στο περιθώριο του άτυπου Eurogroup που γίνεται στην Βιέννη να διερευνήσει το κλίμα που επικρατεί στου κόλπους της ευρωζώνης αναφορικά με αυτό το ζήτημα.
Στην συνέχεια θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό για να οριστικοποιήσει το πρόγραμμα εξαγγελιών του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Η πρώτη έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας θα δημοσιευθεί τον Νοέμβριο και η δεύτερη στα τέλη Φεβρουαρίου.
Η τρίτη έκθεση θα βγει τέλη Μάη, όταν η Κομισιόν θα εκδώσει και τις επί μέρους ανά κράτος συστάσεις για τα κράτη μέλη.
Και η τέταρτη πάλι τον Νοέμβριο του 2019, κλείνοντας τον κύκλο.

 

www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης