Αναλύσεις

Δύσκολη η εξασφάλιση συμμετοχής των λιγνιτικών στα νέα ΑΔΙ – Πως η γερμανική περίπτωση επηρεάζει το ελληνικό αίτημα

Δύσκολη η εξασφάλιση συμμετοχής των λιγνιτικών στα νέα ΑΔΙ – Πως η γερμανική περίπτωση επηρεάζει το ελληνικό αίτημα

Ενδεχομένως ο μόνος τρόπος για να πετύχει τον στόχο της η ελληνική πλευρά είναι να δεσμευτεί στην ΕΕ για ένα ακόμα πιο γενναίο και φιλόδοξο πρόγραμμα απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων

Νέα ισχυρά εμπόδια φαίνεται ότι ανακύπτουν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα περίφημα λιγνιτικά ΑΔΙ που διεκδικεί η ΔΕΗ προκειμένου να στηρίξει τη λιγνιτική της παραγωγή αλλά και τις υπό πώληση μονάδες της Μεγαλόπολης και της Φλώρινας.
Την ώρα που το ελληνικό αίτημα για τον μόνιμο μηχανισμό επάρκειας ισχύος στον οποίο επιδιώκεται να συμμετέχουν και οι λιγνιτικές μονάδες δεν έχει ακόμη ούτε καν προκοινοποιηθεί στην Κομισιόν, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η Επιτροπή θα επανεξετάσει αντίστοιχο μηχανισμό που ενέκρινε για την Γερμανία τον περασμένο Φεβρουάριο.
Με αφορμή καταγγελία που κατά πάσα πιθανότητα προήλθε από την Πολωνία, η Κομισιόν παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος στην έγκριση του μηχανισμού επάρκειας της Γερμανία.
Μάλιστα φαίνεται ότι θα προχωρήσει σε επανεξέταση του μηχανισμού, υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που θα φέρουν στην αγορά ηλεκτρισμού οι αυστηρότεροι κανόνες που προτίθεται να υιοθετήσει για τις κρατικές ενισχύσεις που σχετίζονται με τις εκπομπές ρύπων.
«Στην απόφαση για τη Γερμανία έγινε λάθος που τώρα διορθώνεται», δήλωσε στέλεχος της Κομισιόν στο Euractiv, προσθέτοντας ότι οι αποφάσεις για τις κρατικές ενισχύσεις δεν πρόκειται να προσφέρουν καταφύγιο σε χώρες- μέλη ή εταιρίες από οποιασδήποτε μελλοντικές αλλαγές της νομοθεσίας.
Η όλη υπόθεση ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο όταν η Επιτροπή ανακοίνωσε την έγκριση διαφόρων σχημάτων κρατικών ενισχύσεων, για την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και την Ιταλία. Πρέπει να σημειωθεί ότι η εγκριτική απόφαση για την Ελλάδα αφορούσε στην παράταση της διακοψιμότητας, μέτρο που σε πρώτη ανάγνωση τουλάχιστον, δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τις εξελίξεις.

Το γερμανικό «λάθος»

Πρέπει να σημειωθεί ότι το γερμανικό σχήμα κρατικής ενίσχυσης, αφορούσε εφεδρικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, κυρίως ανθρακικές, οι οποίες έχουν τεθεί σε στρατηγική εφεδρεία μεν, αλλά σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα μπορούν να τίθενται σε λειτουργία και γι΄αυτό το λόγο θα μπορούν να λαμβάνουν την κρατική ενίσχυση, μέσω του μηχανισμού επάρκειας.
Το «λάθος» ήταν ότι στα ψιλά γράμματα της απόφασης αναφερόταν πως το εγκεκριμένο σχήμα δεν πρόκειται να επηρεαστεί από κανόνες που θα διαμορφωθούν στο μέλλον όσον αφορά την αγορά ηλεκτρισμού.
Ωστόσο στις αποφάσεις που αφορούσαν, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Πολωνία, την Ιταλία και την Ελλάδα η σχετική υποσημείωση διευκρίνιζε ότι η κρατική ενίσχυση για τις εφεδρικές μονάδες θα πρέπει να ερμηνεύεται στο πνεύμα της προωθούμενης μεταρρύθμισης.
Η προωθούμενη μεταρρύθμιση που εκτιμάται ότι θα επηρεάσει και το ελληνικό αίτημα για μόνιμο μηχανισμό επάρκειας ισχύος προβλέπει πλαφόν στην εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα από τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, οι οποίες θα δικαιούνται κρατική ενίσχυση. 
Το όριο που έχει τεθεί προς συζήτηση είναι τα 550 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά κιλοβατώρα.
Πρόκειται για ένα όριο εξαιρετικά χαμηλό, που αν υιοθετηθεί θα θέσει εκτός αγοράς όχι μόνον τις  ανθρακικές μονάδες της ΕΕ αλλά και αρκετές παλαιές και μη αποτελεσματικές μονάδες φυσικού αερίου.
Ακόμα και αν προβλεφθεί κάποια μεταβατική περίοδος τεσσάρων ετών ή ως το 2025 όπως συζητείται, είναι δεδομένο ότι προκύπτει αβεβαιότητα για το μέλλον των λιγνιτικών μονάδων, τον διαγωνισμό της ΔΕΗ για την πώληση των τριών σταθμών στη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη, την παράταση του χρόνου ζωής του Αμυνταίου που ανακινεί εκ νέου η ΔΕΗ, ακόμα και για την τύχη της υπό κατασκευή Πτολεμαίδας V.
Ας σημειωθεί ότι οι νέοι, υπό διαβούλευση κανονισμοί, αναμένεται να οριστικοποιηθούν προς το τέλος του έτους, τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο.
Με δεδομένο λοιπόν ότι το ελληνικό αίτημα που δεν έχει κατατεθεί ακόμη θα να εξεταστεί αφού θα έχει ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση στις Βρυξέλλες τα πράγματα διαγράφονται μάλλον δυσοίωνα. 
Πληροφορίες αναφέρουν, ότι ήδη από τις πρώτες κρούσεις που έχει κάνει η ελληνική πλευρά στην ΕΕ για τα λιγντικά ΑΔΙ, είχε διαμηνυθεί ότι για να το πετύχει αυτό θα πρέπει να δεσμευτεί σε ένα ακόμα πιο γενναίο και φιλόδοξο πρόγραμμα απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης