Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου W. Ross συναντάται σήμερα 7/9 ο Αλ. Τσίπρας - Ποιες μειώσεις φόρων εξαγγέλει ο πρωθυπουργός

Με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου W. Ross συναντάται σήμερα 7/9 ο Αλ. Τσίπρας - Ποιες μειώσεις φόρων εξαγγέλει ο πρωθυπουργός

Η συνάντηση θα γίνει στις 17.15 μμ στην Θεσσαλονίκη

Με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, W. Ross, συναντάται αύριο (7/9) το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, ο κ.Τσίπρας θα βρίσκεται αύριο στη Θεσσαλονίκη ενόψει των εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ, με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, τον κ. Ross, στις 17:15, στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη.
Η παρουσία του W.Ross είναι σημαντική γιατί αποτελεί στενό συνεργάτη του προέδρου Trump και αυτό δείχνει έμπρακτα ότι η αμεριανική πλευρά στηρίζει την Ελλάδα.Ο ίδιος ο κ. Ross εξάλλου είναι εξέχων επενδυτής παγκοσμίου κλάσης, με γνώση της ελληνικής πραγματικότητας από την εποχή που ήταν μέτοχος στην Eurobank.

Πρωτοφανή δρακόντεια μέτρα ασφαλείας αναμένεται να ζήσει η Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της φετινής 83ης ΔΕΘ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον σχεδιασμό για τα φετινά μέτρα ασφαλείας συμμετείχαν εκπρόσωποι του FBI στους οποίους δόθηκε το δικαίωμα εποπτείας σε κέντρα επιχειρήσεων και στις κάμερες της Ελληνικής Αστυνομίας.
Οι Αρχές φοβούνται επεισόδια από τους πολίτες και τις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της ΔΕΘ, ενώ θα υπάρχουν και 5.000 αστυνομικοί.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της ΔΕΘ πράκτορες της CIA και του FBI θα βρίσκονται σε κάθε γωνιά της πόλης, ενώ και η ναυαρχίδα του 6ου Αμερικανικού Στόλου, το σκάφος διοίκησης USS Mount Whitney θα καταπλεύσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Η 83η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης έχει άρωμα Αμερικής, με τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς κολοσσούς όπως Facebook, Google, ΜIcrosoft και Lockheed Martin να στήνουν ήδη τα περίπτερά τους, δημιουργώντας ένα επιπλέον πονοκέφαλο στην Ελληνική Αστυνομία.
Σε ευρεία σύσκεψη της Ελληνικής Αστυνομίας αποφασίστηκε τα μέτρα να είναι αυστηρά και να «προλαμβάνουν» τα ενδεχόμενα επεισόδια πριν από την έναρξή τους. Η Αστυνομία, εκτός από τις συνδικαλιστικές ενώσεις και τους αντιεξουσιαστές, φέτος έχει να αντιμετωπίσει και τις συγκεντρώσεις των Μακεδονικών Ενώσεων ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών.Η φετινή έκθεση αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας 20ετίας με τη συμμετοχή 1.500 εκθετών ενώ η επισκεψιμότητα αναμένεται να καταρρίψει το περσινό ρεκόρ των περίπου 264.000 επισκεπτών.

 

Ποιες παροχές αναμένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός

Κορωνίδα στις προτεραιότητες του Μεγάρου Μαξίμου αποτελεί, αναμφίβολα το φλέγων ζήτημα των συντάξεων.
Κι ενώ όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο Αλέξης Τσίπρας, δεν έχει κάτι απτό στα χέρια του - τουλάχιστον ως αυτή την ώρα - κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι θα υπάρξει μια προαναγγελία αναφορικά με τη μη περικοπή των συντάξεων το Σάββατο το βράδυ από τον πρωθυπουργό κατά την ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς χωρίς όμως ακριβή περιγραφή.
«Η δεσμευτική περιγραφή για την αναστολή της μείωσης των συντάξεων θα γίνει μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού», εξηγούν κυβερνητικές πηγές.
Το ζητούμενο για το κυβερνητικό επιτελείο είναι να σταλεί το  μήνυμα από τη Θεσσαλονίκη δια στόματος πρωθυπουργού.
Το δεύτερο «καλούδι» που αναμένεται να βγει από το «καλάθι» του πρωθυπουργού είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ.
Οι πληροφορίες θέλουν την εν λόγω μείωση να είναι σταδιακή, με διαφορετικούς συντελεστές για το 2019 και το 2020 ενώ δεν αποκλείεται να συνεχιστεί και για τα επόμενα χρόνια.
Στη λίστα συγκαταλέγεται και η μείωση ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να καταστεί δυνατή η ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων
Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να μειωθεί το τέλος επιτηδεύματος από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα.
Μειώσεις αναμένεται να ανακοινωθούν για τους φορολογικούς συντελεστές στις επιχειρήσεις από το 29% που ισχύει ως αυτή την ώρα, στο 26%, κάτι το οποίο ακούγεται συχνά πυκνά το τελευταίο διάστημα και από κυβερνητικά στελέχη.
Σε ότι αφορά τα φυσικά πρόσωπα, προσδοκάται να αναγγελθεί μείωση του πρώτου συντελεστή από το 22 στο 20%.
Αύξηση του κατώτατου μισθού και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων θεωρούνται δεδομένο ότι περικλείονται στο «βαρύ καλάθι» του Αλέξη Τσίπρα καθώς επίσης και το μέρισμα που θα αναγγείλει και φέτος τον Δεκέμβριο - φτάνει τα 700 εκατομμύρια ευρώ και πρόκειται για τη λεγόμενη 13η σύνταξη.
Πληροφορίες θέλουν επίσης την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30. 000 ευρώ ενώ στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού θεωρείται δεδομένη η επιδότηση ενοικίου για οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.
Στην κυβέρνηση πάντως, επιθυμούν και επιδιώκουν τα μέτρα που θα εξαγγελθούν, στην πλειοψηφία τους, να έχουν ορίζοντα τετραετίας.
Αυτό βέβαια, συνεπάγεται ότι θα νομοθετηθούν το επόμενο διάστημα για να ισχύσουν σε βάθος χρόνου.
Και με τον τρόπο αυτό μπορεί να γίνει ακόμη πιο εντυπωσιακό το «καλάθι» των παροχών καθώς τα θετικά μέτρα θα απλωθούν στα επόμενα χρόνια.
Και επιπλέον ορισμένοι βλέπουν πίσω από αυτή την εξαγγελία της τετραετούς προνομοθέτησης μια προσπάθεια να δεσμευτεί η επόμενη κυβέρνηση με έναν υψηλό πήχη που θα δυσκολευτεί να τον περάσει κι έτσι να κερδίσει έδαφος το σενάριο της λεγόμενης γαλάζιας παρένθεσης και να επανέλθει στα πράγματα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, διαβλέποντας τέτοιες προθέσεις έσπευσε να προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που θα απειλήσουν τη χώρα από το κρεσέντο παροχολογίας στο οποίο φέρεται διατεθειμένος να προβεί ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει οι όποιες εξαγγελίες να είναι απολύτως κοστολογημένες κάτι που όπως υποστηρίζει έχει κάνει το δικό του επιτελείο με τις προγραμματικές θέσεις του κόμματός του.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης