Αναλύσεις

WikiLeaks: H ΠΓΔΜ δεχόταν το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» από το 2008

WikiLeaks: H ΠΓΔΜ δεχόταν το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» από το 2008

Έγγραφο της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στα Σκόπια αποκαλύπτει το WikiLeaks

Tο όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»  δεχόταν από το 2008 η ΠΓΔΜ σύμφωνα τηλεγράφημα της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στα Σκόπια που δημοσιοποίησε ο ιστότοπος WikiLeaks και  απαιτούσε αναγνώριση «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας δέκα χρόνια πριν την συμφωνία των Πρεσπών.
Το σημείωμα στάλθηκε τον Ιούλιο του 2008, στον απόηχο της συνόδου του NATO στο Βουκουρέστι όπου η τότε κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή έθεσε την λύση του ονοματολογικού ως προϋπόθεση για ένταξη της γειτονικής χώρας στην Συμμαχία.
Η ανάλυση της αμερικανικής πρεσβείας αναφέρει επίσης πως η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ εν τέλει υποχρεώθηκε σε υποχωρήσεις στα πάγια ελληνικά αιτήματα για χρήση erga omnes και για συνταγματική αναθεώρηση.
Η ανάλυση της αμερικανικής πρεσβείας αναφέρει χαρακτηριστικά πως η τότε κυβέρνηση Γκρουέφσκι θα συνέχιζε να χρησιμοποιεί στο εσωτερικό την συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», δίχως γεωγραφικό προσδιορισμό, και θα επέμενε στην διατήρηση του παλιού ονόματος σε διαβατήρια, προϊόντα και στα μέσα ενημέρωσης.
Επίσης όποια χώρα ήθελε θα δικαιούνταν να αναγνωρίσει την γειτονική χώρα ως Μακεδονία, ακόμα και σε επίσημες διμερείς συνθήκες, ενώ το «Βόρεια Μακεδονία» πιθανότατα θα χρησιμοποιούταν σε διεθνείς συμφωνίες με πολλούς υπογράφοντες.
Σύμφωνα με το τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ ο κ. Γκρουέφσκι στις συνομιλίες με τους αμερικανούς διπλωμάτες κατηγορούσε την κυβέρνηση Καραμανλή ότι είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει διευθέτηση του ονοματολογικού.
Ο τότε σκοπιανός πρωθυπουργός ισχυρίστηκε στις συνομιλίες με τους Αμερικανούς ότι η δήθεν αδιαλλαξία της Αθήνας τον οδήγησε στο να ανοίξει άλλα μέτωπα, όπως της «μακεδονικής μειονότητας» και «διασποράς» στην Ελλάδα, που έγινε αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης εκείνη την περίοδο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης