Αναλύσεις

Corriere Della Sera: Ο Βέμπερ ως αρχηγός του ΕΛΚ στοχεύει στην επανασυσπείρωση των δεξιών τάσεων

Corriere Della Sera: Ο Βέμπερ ως αρχηγός του ΕΛΚ στοχεύει στην επανασυσπείρωση των δεξιών τάσεων

Ο Βέμπερ θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, ενώπιον των βουλευτών της ΚΟ

O Μάνφρεντ Βέμπερ ως υποψήφιος διάδοχος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ηγεσία της Κομισιόν είναι η επιλογή που θα συσπειρώσει τους δεξιούς ψηφοφόρους κόντρα στις εθνικιστικές τάσεις που αναπτύσσονται σε όλη την Ευρώπη.
Αυτό εκτιμά η ιταλική Corriere Della Sera.
Ο Βέμπερ επιθυμεί σκληρότερες πολιτικές για το μεταναστευτικό και αντιτίθεται στην πολυπολιτισμικότητα. Με αυτή την έννοια είναι ο ιδανικός υποψήφιος για να αποτελέσει μια γέφυρα για τη δεξιά που εκπροσωπεί ο Βίκτορ Όρμπαν, υποστηρίζει η ιταλική εφημερίδα
Η καγκελάριος Μέρκελ αποφάσισε να στηρίξει τον Βέμπερ, πρόεδρο της ΚΟ του ΕΛΚ, ως βασικό υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τις ευρωεκλογές του 2019. Η απόφαση της Καγκελαρίου θέτει τον εκπρόσωπο του βαυαρικού CSU σε καλή θέση για να στοχεύσει στη διαδοχή του Ζαν Κλοντ Γιουνκερ στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η είδηση επιβεβαιώθηκε από αρκετές γερμανικές και ευρωπαϊκές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες η απόφαση ελήφθη την Τρίτη στην καγκελαρία του Βερολίνου κατά τη διάρκεια τριμερούς συνάντησης μεταξύ της Μέρκελ, του Βέμπερ και του προέδρου του ΕΛΚ, Τζοτζεφ Ντάουλ.

Ο Βέμπερ θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, ενώπιον των βουλευτών της ΚΟ. Το ΕΛΚ θα επιλέξει τον υποψήφιο για τη μάχη της επόμενης άνοιξης στις 8 Νοεμβρίου, στο Ελσίνκι. Η εκλογή ενός Γερμανού στην προεδρία της Επιτροπής αποτελεί στρατηγικό στόχο για την Μέρκελ, η οποία παραιτήθηκε από την υποψηφιότητα του Γενς Βάιντμαν στη σύνοδο κορυφής της ΕΚΤ, επικεντρώνοντας όλες τις προσπάθειες της για την ηγεσία του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ. Αλλά η επιλογή του Βέμπερ δεν είναι ακριβώς αυτή που επιθυμεί πραγματικά η Καγκελάριος, η οποία θα ήθελε αντ' αυτού να προωθήσει τον πιστό συνεργάτη της Πέτερ Αλτμάιερ, νυν υπουργό Οικονομίας, γράφει η ιταλική εφημερίδα και προσθέτει: Με αυτή την έννοια, επιβεβαιώνεται η πολιτική αποδυνάμωση της Μέρκελ, που δεν είναι πλέον σε θέση να επιβάλει την ατζέντα της και τα ονόματα που επιθυμεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.worldenergynews.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης