Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Κανένα περιθώριο ελιγμών στις μεταρρυθμίσεις το μήνυμα Weidmann

Κανένα περιθώριο ελιγμών στις μεταρρυθμίσεις το μήνυμα Weidmann

Αναβλήθηκε η συνάντηση με Τσίπρα

Ο Γερμανός Κεντρικός Τραπεζίτης ήλθε στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση του Νίκου Καραμούζη προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
 «Υπόσχεση» για πλήρη τήρηση των δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στον Γερμανό κεντρικό τραπεζίτη, Jens Weidmann, τη στιγμή που κυβερνητικά στελέχη αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μη μείωσης των συντάξεων.
Ειδικότερα, κατά τη συνάντηση τους στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε στον Weidmann ότι η Ελλάδα γνωρίζει τις υποχρεώσεις της και θα τις τηρήσει στο ακέραιο, αν και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητη η στήριξη των εταίρων τώρα που η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια.
Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε ότι η ουσιαστική μείωση του χρέους θα προέλθει από την ανάπτυξη, ενώ τόνισε ότι ο ελληνικό λαός πλήρωσε δυσανάλογα για σφάλματα που δεν ήταν δικά του.
«Είναι γνωστό, ότι η ανάπτυξη αποτελεί πρώτη προτεραιότητα στην πορεία μας προς το μέλλον.
Επειδή εσείς το ξέρετε καλά, ας μην αυταπατώμεθα, η μείωση του δημόσιου χρέους, ουσιαστική μείωση του δημόσιου χρέους, μόνο μέσα από την ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί» επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Από την πλευρά του, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης τόνισε την ανάγκη για προσέλκυση επενδύσεων και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης.
«Πέρασε μία μακρά φάση προσαρμογής, -ναι, το ξέρουμε- και τώρα έρχεται μία περίοδος που πραγματικά πρέπει να ψάξει και να βρει η Ελλάδα εμπιστοσύνη.
Κι εδώ, χωρίς αμφιβολία, θα σταθούμε στο πλευρό της Ελλάδος διότι είναι και δικό μας ενδιαφέρον η Ελλάδα να αναπτυχθεί, ο λαός της Ελλάδος, ο κόσμος στην Ελλάδα να συμμετάσχει σ' αυτήν ακριβώς την ανάπτυξη.
Γιατί στο τέλος αυτό θα σημάνει σταθερότητα για όλους και για την Ευρωζώνη» τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τους Έλληνες τραπεζίτες, ο Weidmann δήλωσε «είναι σαφές ότι οι επενδύσεις είναι αυτό το οποίο θα πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τον επόμενο χρόνο».

Η συνάντηση Weidmann με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών

Τη βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών, το οικονομικό και επιχειρηματικό κλίμα, τις προοπτικές ανάπτυξης και την πρόοδο που έχει συντελεστεί στο τραπεζικό σύστημα για την αντιμετώπιση των σοβαρών προκλήσεων που κληροδότησε η κρίση, συζήτησαν ο  Πρόεδρος κ. Νικόλαος Καραμούζης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με τον διακεκριμένο προσκεκλημένο τους Dr. Jens Weidmann, Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας.
Ο Γερμανός Κεντρικός Τραπεζίτης ανέφερε ότι μόνο με σημαντική ανάπτυξη μπορούν να ξεπεραστούν τα οικονομικά προβλήματα τραπεζών και Ελλάδος ενώ αναφερόμενος στην Ευρώπη τόνισε ότι χρειάζεται περαιτέρω συγκέντρωση των τραπεζών.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν, επίσης, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των ελληνικών τραπεζών μελών της ΕΕΤ, οι επικεφαλής των Συντονιστικών Επιτροπών της ΕΕΤ και η Γενική Γραμματέας αυτής.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις πρωτοβουλίες των συστημικών τραπεζών για τη σταδιακή αποκατάσταση της κανονικότητας στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων.
Τονίστηκε ακόμη ότι, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης, είναι απαραίτητη η αποκατάσταση και διατήρηση της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η εξασφάλιση της πλήρους και απρόσκοπτης χρηματοδότησής της από τις αγορές, καθώς και η διαμόρφωση των αναγκαίων προϋποθέσεων επίτευξης ισχυρής, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης μέσα σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής σταθερότητας, χρηματοπιστωτικής ευρωστίας και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.


Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης