Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

JP Morgan: Ανάπτυξη 2% στην Ευρωζώνη το 2017 - Πρόκληση πιθανές εκλογές στην Ιταλία

tags :
JP Morgan: Ανάπτυξη 2% στην Ευρωζώνη το 2017 - Πρόκληση πιθανές εκλογές στην Ιταλία
Οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται εξαιρετικά ανήσυχοι, σχετικά με την εξάπλωση της μεταναστευτικής κρίσης και την αύξηση των προσφύγων που ζητούν άσυλο στην Ε.Ε. 
Με ρυθμό 2% θα αναπτυχθεί η οικονομία της Ευρωζώνης το 2017, σημειώνει η JP Morgan, χαρακτηρίζοντας ως μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ιταλία.
Οι αναλυτές της JP Morgan σκιαγραφούν τις επιπτώσεις των πολιτικών εξελίξεων του 2017 στην ευρωπαϊκή οικονομία. 
Όπως τονίζουν στην 48σέλιδη έκθεση με τίτλο «Eye on the Market Outlook 2017, την οποία παρουσιάζει το bankingnews.gr, η αμερικανική τράπεζα σε γενικές γραμμές δεν θεωρεί σημαντική την επίδραση των πολιτικών εξελίξεων στις αγορές. 
Ωστόσο το 2017 ο μισός πληθυσμός της Ε.Ε θα κληθεί στις κάλπες, την ώρα που η ενίσχυση των λαϊκιστικών κομμάτων ενδέχεται να οδηγήσει σε αυξημένο volatility στις αγορές. 
Πάντως οι αναλυτές εμφανίζονται καθησυχαστικοί, καθώς τονίζουν ότι τα κόμματα αυτά παραμένουν σε μειοψηφικά ποσοστά, ενώ η στήριξη των πολιτών παραμένει στο 70%. 
H JP Morgan επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα, για ποιο λόγο ενισχύονται τα λαϊκιστικά κόμματα στην Ευρώπη, παρά την πρόσφατη βελτίωση στην οικονομία. 
Σύμφωνα με τους αναλυτές, μακροπρόθεσμα αυτή η βελτίωση της οικονομίας παραμένει σε μέτρια επίπεδα. 
Τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ άσχημα για τις οικονομίες σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα.
Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται εξαιρετικά ανήσυχοι, σχετικά με την εξάπλωση της μεταναστευτικής κρίσης και την αύξηση των προσφύγων που ζητούν άσυλο στην Ε.Ε. 
Εν κατακλείδι, η JP Morgan προβλέπει ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ευρωζώνης με ρυθμό 2%, ενώ παράλληλα εκτιμά ότι ο τραπεζικός δανεισμός θα παραμείνει σε σταθερά επίπεδα, ενώ θα βελτιωθεί η κερδοφορία στις εταιρείες του κλάδου commodities.
Στην τόνωση της κερδοφορίας θα βοηθήσει και το αδύναμο ευρώ. 
Η επόμενη μεγάλη πρόκληση σε πολιτικό επίπεδο θα είναι ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές στην Ιταλία στα τέλη του 2017/αρχές 2018, δεδομένου του ότι η Marine Le Pen δεν αναμένεται να εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας στις εκλογές του Μαΐου. 
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν η Ευρωζώνη επιβιώσει από τις παραπάνω προκλήσεις, έχει αλλάξει δομικά σε σχέση με την εικόνα που παρουσίαζε πριν ξεσπάσει η κρίση χρέους. 

Οι μεγαλύτερες πηγές ανησυχίας για τους Ευρωπαίους σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο


Δραματική η επίδραση της κρίσης στο κατά κεφαλήν εισόδημα σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα


Η στήριξη των λαϊκιστικών κομμάτων στην Ευρώπη









Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης