Αναλύσεις

Τι θα πει σε Τσίπρα και Μητσοτάκη ο Weidmann (Bundesbank)

Τι θα πει σε Τσίπρα και Μητσοτάκη ο Weidmann (Bundesbank)

Ο Γερμανός Κεντρικός Τραπεζίτης έρχεται στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση του Νίκου Καραμούζη προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών

Ο Jens Weidmann επικεφαλής της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Bundesbank έρχεται στην Ελλάδα σε μια προγραμματισμένη πρόσκληση από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών αύριο 30 Αυγούστου 2018.
Ο Jens Weidmann θα συναντήσει τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλο.
Ο Γερμανός Κεντρικός Τραπεζίτης έρχεται στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση του Νίκου Καραμούζη προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Ωστόσο ο Weidmann που εκπροσωπεί την γερμανική – ορθολογική οικονομική σκέψη θα έχει μεγάλη σημασία τι μήνυμα θα θέλει να περάσει στην ελληνική πολιτική ηγεσία.
Με βάση ορισμένες πληροφορίες ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης θα αναφέρει ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένας ελιγμός από την Ελλάδα στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.
Μπορεί η αναφορά αυτή να είναι και μήνυμα στα σχέδια της κυβέρνησης να μεταθέσει την μείωση των συντάξεων.
Ο Weidmann που είναι και υποψήφιος για την θέση του διοικητή της ΕΚΤ που θα αντικαταστήσει τον Draghi – διεκδικητής είναι και ο Coeure της ΕΚΤ αλλά και άλλοι υποψήφιοι – έρχεται στην Ελλάδα σε μια σημαντική συγκυρία.
Μόλις βγήκε από τα μνημόνια, έχει προκλήσεις να αντιμετωπίσει ενώ η κρίση σε Ιταλία και αναδυόμενες αγορές με επίκεντρο την Τουρκία δημιουργούν συνθήκες αυξημένης αβεβαιότητας, καθυστερώντας την έξοδο στις αγορές, η οποία μπορεί να μετατεθεί και για τις αρχές του 2019.
Ο Weidmann σύμφωνα με πολύ καλά ενημερωμένη πηγή ερχόμενος στην Ελλάδα στην ομιλία του θα παρουσιάσει το πλέγμα των προκλήσεων και αυτών…που δεν πρέπει να κάνει η Ελλάδα.
Πρακτικά ο Weidmann θα παρουσιάσει ένα κείμενο «εντολών» για το τι δεν πρέπει να κάνει η Ελλάδα και η κυβέρνηση γιατί όπως ορθώς υποστηρίζει η ΕΚΤ…ο διάλογος με τις αγορές που έχει ξεκινήσει η Ελλάδα δεν θα είναι ούτε εύκολος, ούτε ευχάριστος.
Αν και δεν μπορεί να ειπωθεί ότι ο Weidmann εκπροσωπεί την γερμανική κυβέρνηση αλλά σίγουρα απηχεί τις απόψεις του Schaeuble του πρώην γερμανού υπουργού οικονομικών.
Ο Weidmann θα αναφέρει ότι εάν η ελληνική κυβέρνηση με την έξοδο της από τα μνημόνια σχεδιάζει παροχές ενάντια στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων θα βρει αντίθετους τους επενδυτές και θα δυσκολέψει το σχέδιο αποκατάστασης της εμπιστοσύνης.
Για λόγους – αρχής – ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης θα αναφερθεί και στα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας.
Όμως θα εστιαστεί στο τι δεν θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα.
Το γεγονός ότι ένας ευρωπαίος θεσμικός παράγοντας έρχεται στην Ελλάδα και ουσιαστικά θα προειδοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση για το τι δεν πρέπει να κάνει….σίγουρα θα αποτελέσει αντικείμενο ευρύτατων σχολιασμών από τον ελληνικό και διεθνή τύπο.
Συν τοις άλλοις λίγες ημέρες αργότερα θα βρεθεί ο Τσίπρας στην ΔΕΘ και εκεί παρουσιάζοντας τις οικονομικές του προτάσεις θα διαπιστωθεί εάν οι προειδοποιήσεις Weidmann έπιασαν τόπο.
Με βάση πολύ καλά ενημερωμένη πηγή η Γερμανία μπορεί να στηρίζει την Ελλάδα και η Merkel η Γερμανίδα Καγκελάριος λόγω μεταναστευτικού να εμφανίζεται σχετικά φιλικά προσκείμενη στις ελληνικές θέσεις…στην πράξη τόσο Weidmann όσο και οι δανειστές που θα έρθουν στην Ελλάδα, στην πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση θα είναι πολύ ξεκάθαροι και πολύ σαφείς.
Η κυβέρνηση Τσίπρα παίρνει ένα πολύ μεγάλο ρίσκο καθώς δεν είναι δυνατό η Ελλάδα μόλις που έχει βγει από τα μνημόνια και να ανακοινώνει παροχές με στόχο ψηφοθηρικό και με όρους μικροπολιτικής υπόσχεται συλλογικές συμβάσεις, συντάξεις και κατώτατους μισθούς που εκ των πραγμάτων δεν θα μπορεί να εφαρμόσει.
Εάν οι αγορές – μετά μάλιστα και από τις θεσμικές προειδοποιήσεις – διαπιστώσουν ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ασυνεπής…θα τιμωρήσουν τα ελληνικά ομόλογα.
Ήδη η Ιταλία βρίσκεται στο 3,20% και το ελληνικό 10ετές στο 4,18%...και η αβεβαιότητα συνεχίζεται.


www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης