Αναλύσεις

Η άνοδος του GREK δείχνει αλλαγή τάσης από τους αμερικανούς σε long για τις ελληνικές μετοχές

tags :
Η άνοδος του GREK δείχνει αλλαγή τάσης από τους αμερικανούς σε long για τις ελληνικές μετοχές

Yπάρχουν 4 εμπόδια στην προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα ισχυρό ευνοϊκό ρεύμα στο ελληνικό χρηματιστήριο

Η ανάκαμψη του ETF GREK το έσχατο διάστημα στα 9,06 δολάρια από χαμηλό 8,36 δολάρια στα μέσα Αυγούστου 2018 υποδηλώνει μια μετατόπιση ειδικά των αμερικανών επενδυτών σε long θέσεις στις ελληνικές μετοχές.
Ωστόσο το ελληνικό ETF GREK εμφανίζει χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα πλην από τις 22 Αυγούστου όπου σημειώθηκε αξιόλογη αύξηση των συναλλαγών.
Οι συναλλαγές ωστόσο κινούνται εσχάτως κάτω από τους μέσους όρους.
Το GREK είναι ενίοτε προπομπός τάσης και στο ελληνικό χρηματιστήριο και εσχάτως ακολουθεί ανοδική πορεία.
Τα υψηλά έτους ήταν 11,48 δολάρια αρχές Φεβρουαρίου 2018 που σημαίνει απόκλιση από τα τρέχοντα επίπεδα περίπου 26%.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο οι αμερικανοί επενδυτές θα τοποθετηθούν ξανά στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είτε μέσω του GREK είτε απευθείας στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Προφανώς και είσοδος των αμερικανών θα δημιουργήσει νέα δεδομένα καθώς θα αυξήσουν την συναλλακτική δραστηριότητα και θα ενισχύσουν την προσπάθεια ανόδου βραχυπρόθεσμα.
Όπως έχει τονιστεί βραχυπρόθεσμα και λόγω αποτελεσμάτων α΄ 6μήνου των ελληνικών τραπεζών στις 30 και 31 Αυγούστου θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις για άνοδο της αγοράς.
Όπως αναλύει το bankingnews τα προ προβλέψεων έσοδα των τραπεζών θα αυξηθούν αντιστρέφοντας την πτωτική τάση ενώ όλες οι τράπεζες θα εμφανίσουν αύξηση κερδών, η Πειραιώς λόγω ανάκλησης προβλέψεων 90 εκατ, η Eurobank και Alpha bank λόγω ανάκαμψης εσόδων και η Εθνική λόγω καταγραφής μέρους του οφέλους από τις αποφάσεις που ελήφθησαν πριν λίγο καιρό για το Titlos των σχεδόν 4 δισεκ. ευρώ.
Τα αποτελέσματα των τραπεζών στο α΄ τρίμηνο του 2018 θα είναι ενθαρρυντικά ωστόσο θα απαιτηθούν ακόμη 2-3 τρίμηνα ώστε οι τράπεζες να αποδείξουν ότι βελτιώνουν τους οικονομικούς τους δείκτες σε σταθερά επαναλαμβανόμενη βάση.
Ωστόσο υπάρχουν 4 εμπόδια στην προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα ισχυρό ευνοϊκό ρεύμα στο ελληνικό χρηματιστήριο.
1)Η Ιταλία σε όρους ομολόγων βρίσκεται στα 10 χρόνια στο 3,15% και η Ελλάδα στο 4,20%.
Η διαφορά των δύο αποδόσεων είναι το spread το οποίο δεν μπορεί να κλείσει εάν δεν βελτιωθεί η Ιταλία.
2)Η διολίσθηση της τουρκικής λίρας στις 6,13 λίρες ανά δολάριο μπορεί να μην έχει άμεση επίδραση στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά οι εκροές από τις αναδυόμενες αγορές άγγιξαν και το αναδυόμενο ελληνικό χρηματιστήριο.
Για να δώσουμε μια τάξη μεγέθους.
Το ΑΕΠ της Τουρκίας είναι 860 δισεκ. δολάρια όσο ακριβώς είναι και η κεφαλαιοποίηση της Google στην Wall Street.
H Τουρκία μεμονωμένα δεν αποτελεί απειλεί αλλά η Τουρκία μπορεί να μεταδώσει τον ιό της κρίσης και σε άλλες αναδυόμενες αγορές.
3)Ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζές είναι εκτεθειμένες στην Τουρκία  ιδίως εκείνες στην Ισπανία, ενώ η Banco Bilbao Vizcaya Argentaria έχει χάσει το 15% της αξίας της.
 Η ελληνική οικονομία είναι επίσης εκτεθειμένη, με περίπου 7% των εξαγωγών της να πηγαίνουν στην Τουρκία.
Το MSCI Greece ETF (NYSEARCA: GREK) μειώθηκε σχεδόν 20% μέσα στο 2018 και ειδικά το τελευταίο διάστημα, αν και τις τελευταίες ημέρες ανακάμπτει.
4)Η Ελλάδα έχει βγει από τα μνημόνια και έχει ξεκινήσει ένας επικοινωνιακός καταιγισμός παροχολογίας.
Ο κίνδυνος είναι οι αγορές να πάρουν αρνητικά τις παροχές, να θεωρήσουν αναξιόπιστη την Ελλάδα και να κρατήσουν τις αποδόσεις των ομολόγων σε τέτοια επίπεδα που να μην μπορεί η Ελλάδα να βγει στις αγορές.

 

www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης