Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Kοινωνικό μέρισμα 800 - 900 εκατ. ευρώ για το 2018 - Που παίζεται η περικοπή των συντάξεων

Kοινωνικό μέρισμα 800 - 900 εκατ. ευρώ για το 2018 - Που παίζεται η περικοπή των συντάξεων

Ωστόσο, οι δανειστές από την πλευρά τους, θεωρούν ότι η περικοπή των συντάξεων μαζί με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου από 1/1/2020, αποτελούν βασικό πυλώνα για τη διατήρηση του πλεονάσματος στο 3,5%, καθώς το «καθαρό» δημοσιονομικό όφελος υπολογίζεται σε περίπου 2,2 δισ

Τίποτα ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί καθώς ένα λάθος, για χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, θα δυσκόλευε την έξοδο στις αγορές και θα καθιστούσε απαγορευτικό το κόστος δανεισμού
Τα σενάρια για παροχές και την εφαρμογή των αντιμέτρων από τη νέα χρονιά έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο, εν όψει των ανακοινώσεων που θα κάνει ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, έχοντας παράλληλα στο βλέμμα στις αγορές.
Τίποτα ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί καθώς ένα λάθος, για χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, θα δυσκόλευε την έξοδο στις αγορές και θα καθιστούσε απαγορευτικό το κόστος δανεισμού, για την κάλυψη των αναγκών μετά το τέλος του 2019.
Στην κατεύθυνση αυτή - σύμφωνα με πληροφορίες- εξετάζεται οι όποιες παροχές να είναι μετρημένες και να μην ξεφεύγουν από τις κόκκινες γραμμές που ατύπως έχουν βάλει οι δανειστές μέσω των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα στη μεταμνημονιακή εποχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες και το 2018 πρόκειται να δοθεί κοινωνικό μέρισμα από το υπερπλεόνασμα που φαίνεται ότι θα πετύχει ο προϋπολογισμός, το οποίο μάλιστα δεν θα περιορίζεται στα 107 εκ. ευρώ που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο αλλά θα φτάσει στα 800- 900 εκατ. ευρώ, όπως εκτιμούν αρμόδιες πηγές.
Το κοινωνικό μέρισμα πιθανότατα θα αφορά στην καταβολή «13ης σύνταξης» και το ύψος του θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τουλάχιστον στο 10μηνο του έτους έτσι ώστε να επιβεβαιωθούν πρώτα οι προβλέψεις για το υπερπλεόνασμα.
Ωστόσο το μεγάλο ζητούμενο αφορά στις συντάξεις. Εάν δηλαδή θα υπάρξουν εκείνες οι προϋποθέσεις ώστε να μην προχωρήσει η περικοπή τους την 1-1-2019.
Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι το μέτρο δεν είναι αναγκαίο για την επίτευξη πλεονάσματος 3,5% το 2019.
Ωστόσο, οι δανειστές από την πλευρά τους, θεωρούν ότι η περικοπή των συντάξεων μαζί με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου από 1/1/2020, αποτελούν βασικό πυλώνα για τη διατήρηση του πλεονάσματος στο 3,5%, καθώς το «καθαρό» δημοσιονομικό όφελος υπολογίζεται σε περίπου 2,2 δισ.
Σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η εφαρμογή των δύο αυτών μέτρων, η κυβέρνηση πρέπει να βρει αντίστοιχο ισοδύναμο, το οποίο δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τη μη εφαρμογή των αντιμέτρων, τα οποία όμως και πάλι δεν φθάνουν για να καλύψουν την δημοσιονομική τρύπα που θα δημιουργηθεί.
Αφενός αυτά τα ψηφισμένα αντίμετρα ανέρχονται σε περίπου 1,9 δισ ευρώ, άρα υπολείπονται κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ από την απόδοση των περικοπών στις συντάξεις, αφετέρου συμπεριλαμβάνουν βασικά κοινωνικά μέτρα όπως τα νέα οικογενειακά επιδόματα, το νέο επίδομα στέγασης και η επιδότηση στη φαρμακευτική δαπάνη.
Απ’ την άλλη η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για περιορισμό του ΕΝΦΙΑ για συγκεκριμένες κατηγορίες ιδιοκτητών, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για κάποιες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών, αλλά και μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας (με κόστος  870 εκατ. ευρώ).

Μάριος Χριστοδούλου
Πηγή:www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης