Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Moody's: Οι 2 κίνδυνοι για την Ελλάδα - Μεταρρυθμίσεις και πολιτική αλλαγή - Πως θα αποφύγει το μαρτύριο του Σίσυφου

Moody's: Οι 2 κίνδυνοι για την Ελλάδα - Μεταρρυθμίσεις και πολιτική αλλαγή - Πως θα αποφύγει το μαρτύριο του Σίσυφου

Η συνεχής διαρροή εγκεφάλων έχει αλλάξει σημαντικά τη δομή της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τη Moody's

Η ελληνική κρίση χρέους είναι αρχαία ιστορία, τονίζει στην τελευταία ανάλυσή της για την Ελλάδα η Moody's.
Με 5 διαδοχικά τρίμηνα αύξησης του ΑΕΠ, η Ελλάδα έχει επιτύχει την καλύτερη πορεία οικονομικής ανάπτυξης από την περίοδο 2005-2006.
Αλλά ενώ η ανάπτυξη ήταν ξεκάθαρη, οι πηγές αυτής όχι και τόσο: οι εξαγωγές να μένουν σε θετικό έδαφος, αλλά την κατανάλωση και τις επενδύσεις να παρουσιάζουν διακυμάνσεις.
Παρόλα αυτά εκτιμάται ότι η οικονομική ανάπτυξη θα διατηρήσει το ρυθμό της τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με τη Moody's, η κατανάλωση θα συμβάλει περισσότερο στην παραγωγή, καθώς η αγορά εργασίας βελτιώνεται, οδηγώντας σε ισχυρότερα μισθολογικά οφέλη και ενισχύοντας τα εισοδήματα και τις δαπάνες.
Ο πληθωρισμός, ο οποίος παρέμεινε μέτριος από τις αρχές του 2017, θα κλείσει σιγά- σιγά την ψαλίδα της μίας ποσοστιαίας μονάδας από την υπόλοιπη Ευρωζώνη.
Η ισχυρότερη παγκόσμια ανάπτυξη είναι καλή για τη χώρα, από την άποψη τόσο των βελτιωμένων εξαγωγών όσο και της μεγαλύτερης εισροής τουριστών στη Μεσόγειο.

Μετά τη «σφαγή»

Οκτώ χρόνια βαριάς λιτότητας και αναδιάρθρωσης της αγοράς εργασίας έπληξαν την ελληνική οικονομία.
Πραγματικά το ΑΕΠ μειώθηκε κατά το ένα τέταρτο του επιπέδου του 2008, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε σε πάνω από 25% και τα έσοδα μειώθηκαν κατά σχεδόν ένα τρίτο.
Ως αποτέλεσμα, η ελληνική οικονομία παραμένει πολύ πιο πίσω από τους ευρωπαίους ομολόγους της.
Μέρος αυτού που έχει καταστήσει τόσο δύσκολη την ανάπτυξη είναι ο πληθυσμός που εγκαταλείπει τη χώρα.
Οι κακές οικονομικές συνθήκες συνοδευόμενες από ασφυκτικά μέτρα λιτότητας και αυξήσεις στους φόρους, οδήγησε σε "λουκέτα" αρκετές επιχειρήσεις.
Πολλοί Έλληνες έφυγαν από τη χώρα για να βρουν εργασία αλλού, οδηγώντας σε πτώση του πληθυσμού κατά 4% από το 2010.
Η συνεχής διαρροή εγκεφάλων έχει αλλάξει σημαντικά και τη δομή της ελληνικής οικονομίας, καθώς η χώρα δεν μπορούσε να στηρίξει αρκετά στις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας χωρίς εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης.

Περισσότερες θέσεις εργασίας θα πρέπει να σημαίνουν περισσότερες δαπάνες

Η βελτίωση της οικονομίας βοήθησε την αγορά εργασίας να κάνει μια σταθερή ανοδική πορεία.
Αυτή η βελτίωση στηρίζεται στα κέρδη του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα, ενώ και η συνολική απασχόληση αυξάνεται σταθερά από το 2014.
Βέβαια, σύμφωνα με τη Moody's, η αγορά εργασίας έχει ακόμα πολύ δρόμο ακόμη να διανύσει προκειμένου να επιστρέψει στα προ ύφεσης επίπεδα.
Η απασχόληση είναι κατά 20% χαμηλότερη από τα μέσα του 2008, ενώ η ανεργία, στο 20,3% το πρώτο τρίμηνο του 2018, είναι περίπου 13 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τα προ κρίσης επίπεδα.
Ακόμη χειρότερα, περίπου το ένα τρίτο των οικογενειών έχουν ένα τουλάχιστον μέλος ανέργο και μεταξύ αυτών που έχουν δουλειά είναι πιθανό να είναι με τον κατώτατο μισθό.
Τα ποσοστά φτώχειας μεταξύ των απασχολούμενων είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.
Ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις βελτίωσης, με τις συνολικές απολαβές των εργαζομένων να αρχίζουν να αυξάνονται, γεγονός που με τη σειρά του αναμένεται να δώσει ώθηση στην κατανάλωση.
Ο τουρισμός υπήρξε καθοριστικός για την ελληνική αγορά εργασίας, επειδή οι ξένες δαπάνες ενθαρρύνουν τις μικρές επιχειρήσεις.
Άλλες θέσεις εργασίας δημιουργούνται καθώς οι κατασκευαστικές μετατοπίζουν τις δραστηριότητές τους εκτός των ελληνικών συνόρων, αυξάνοντας τις εξαγωγές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν πλέον το ένα τρίτο της οικονομικής δραστηριότητας, από το ένα τέταρτο πριν από την κρίση.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης