Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Ερωτηματικά για το ρόλο του Γενικού Χημείου του κράτους στην καθυστέρηση εφαρμογής ιχνηθετών στα καύσιμα

Ερωτηματικά για το ρόλο του Γενικού Χημείου του κράτους στην καθυστέρηση εφαρμογής ιχνηθετών στα καύσιμα
Τρία χρόνια παλεύουν οι υπουργοί και των δύο τελευταίων δύο κυβερνήσεων να βάλουν σε εφαρμογή την ιχνηθέτηση των καυσίμων   
Πολλά αξιοπερίεργα συμβαίνουν σε ορισμένα ...γρανάζια της κρατικής μηχανής καθώς ...φρενάρουν την κυβερνητική πολιτική βούληση για πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων.
Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά όπως και η σημερινή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα επιθυμούν διακαώς την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, η οποία τελικά δεν υλοποιείται χάρη στην κρατική μηχανή που ...αντιστέκεται.
Η παράνομη διακίνηση λαθραίων καυσίμων στερεί από τα κρατικά ταμεία έσοδα έως1 δισ. ευρώ το χρόνο.
Τρία χρόνια παλεύουν οι υπουργοί και των δύο τελευταίων δύο κυβερνήσεων να βάλουν σε εφαρμογή την ιχνηθέτηση των καυσίμων αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί εφικτό.
Οι κρατικοί υπάλληλοι που συμμετείχαν και συμμετέχουν στην ομάδα έργου που είχε ως εντολή να διαμορφώσουν την Κοινή Υπουργική Απόφαση( ΚΥΑ) για την εφαρμογή και την εγκατάσταση ιχνηθετών με σκοπότον έλεγχο της διακίνησης καυσίμων από το διυλιστήριο μέχρι τον τελικό καταναλωτή.
Τρία χρόνια εμπόδια και αναβολές.
Οι κρατικοί λειτουργοί που συμφωνούν με την εφαρμογή ιχνηθέτη για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου καυσίμων θεωρούν ότι το ...ποτήρι ξεχείλισε και ήρθε η ώρα να τα πουν έξω τα δόντια.
Έγκυρες πηγές φωτογραφίζουν το Γενικό Χημείο του Κράτους το οποίο λόγω αρμοδιότητας κάνει ότι περνά από το χέρι του να σταματήσει την υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδίων όπως συνέβαινε και με την προηγούμενη.
Τον Ιούλιο του 2016 ψηφίστηκε από τη Βουλή νομοσχέδιο με βασικό περιεχόμενο τις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογοναθράκων Στο άρθρο 37 προβλέπεται η ιχνηθέτηση των καυσίμων με μοριακή τεχνολογία.
Συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής:
Τι προβλέπει το Άρθρο 37
Τροποποίηση της παρ. 12 του άρθρου 15 του Ν. 3054/2002 ( Α’ 230)
Η παρ. 12 του άρθρου 15 του Ν. 3054/2002 (Α’ 230), όπως προστέθηκε με την παρ. 3γ του άρθρου 320 του Ν. 4072/2012 (Α’ 86) και αναριθμήθηκε και αντικαταστάθηκε με την παρ. 10 της υποπαραγράφου Ι.3. του άρθρου πρώτου του Ν. 4093/2012 (Α’ 222), αντικαθίσταται ως εξής: «12.
Τα υγρά καύσιμα που διατίθενται στην κατανάλωση ή διακινούνται ή αποθηκεύονται εντός της Ελληνικής Επικράτειας, ιχνηθετούνται με μοριακής τεχνολογίας ιχνηθέτες.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων καθορίζονται τα συγκεκριμένα είδη υγρών καυσίμων που υπάγονται στην ανωτέρω ρύθμιση και ρυθμίζονται τεχνικά ζητήματα για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου ανά είδος καυσίμου, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
Υγρά καύσιμα που καταναλώθηκαν, διακινήθηκαν ή αποθηκεύτηκαν κατά τα ανωτέρω και δεν ανιχνεύεται η σήμανσή τους με μοριακής τεχνολογίας ιχνηθέτες, θεωρούνται παράνομα, έστω κι αν διαθέτουν σχετικά παραστατικά.»
Η νομοθετική πρωτοβουλία όμως δεν είναι αρκετή διότι η κρατική μηχανή έχει « θύλακες» που προβάλλουν αντίσταση και εμποδίζουν την εφαρμογή του.
Οι κρατικοί υπάλληλοι που συμμετέχουν στην ομάδα εργασίας κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων διαπιστώνουν ότι οι εκπρόσωποι του Γενικού Χημείου του Κράτους υλοποιούν μια παρελκυστική τακτική που για τους συμμετέχοντες εκλαμβάνεται ως διαφωνία στην εγκατάσταση ιχνηθετών.
Μάλιστα το Γενικό Χημείο του Κράτους είχε ως απαίτηση να γνωρίζει τον κωδικό του ιχνηθέτη για να δώσει την έγκριση του.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί ζητούσε επίμονα τον κωδικό του ιχνηθέτη;
Ωστόσο το εμπόδιο ξεπεράστηκε όταν οι υπάλληλοι που συμμετείχαν στην ίδια ομάδα έργου προσκόμισαν έγγραφο από την Κομισιόν που έλεγε ότι δεν απαιτείται η γνωστοποίηση του κωδικού του ιχνηθέτη.
Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να εφαρμόσει τον ευρωπαϊκό ιχνηθέτη σε όλα τα κράτη μέλη της έτσι ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του λαθρεμπορίου καυσίμων.
Όμως η κάθε χώρα μέλος μπορεί να προχωρήσει στην εφαρμογή ιχνηθετών έτσι ώστε να περιορίσει τις απώλειες που έχει από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τα «γρανάζια» του Γενικού Χημείου του Κράτους δεν παρέδωσαν τα όπλα και συνεχίζουν την ίδια τακτική για να μη γίνει πράξη το έργο.
Πάντως η κρατική μηχανή νοιώθει ικανοποιημένη από την εφαρμογή του συστήματος εισροών – εκροών στα πρατήρια καυσίμων που όμως δεν έχει κανένα αποτέλεσμα στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων.
Το μόνο που απομένει είναι η έκδοση μια Κοινής Υπουργικής Απόφασης η οποία να σημειωθεί ανακλήθηκε διότι στην ομάδα έργου κάποιοι έβαλαν θέμα να αρχίσει η όλη η συζήτηση από μηδενική βάση ακυρώνοντας στην πράξη δουλειά αρκετών μηνών.
Να σημειωθεί ότι η Σερβία έχει εγκαταστήσει μοριακό ιχνηθέτη αποκομίζοντας επιπλέον οικονομικά οφέλη ύψους 130 εκατ ευρώ όταν η αρχική προσδοκία ήταν για 65 εκατ. Ευρώ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης