Αναλύσεις

Τσίπρας: Τα μνημόνια της λιτότητας και της ύφεσης επιτέλους τελείωσαν - Η Ιθάκη είναι μόνο η αρχή

Τσίπρας: Τα μνημόνια της λιτότητας και της ύφεσης επιτέλους τελείωσαν - Η Ιθάκη είναι μόνο η αρχή

Με ελικόπτερο έφτασε στην Ιθάκη ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τη σύζυγο του

Τα μνημόνια της λιτότητας και της ύφεσης επιτέλους τελείωσαν,  δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την Ιθάκη απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό.
Στο διάγγελμά του με αφορμή την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα στήριξης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «αφήσαμε πίσω τις συμπληγάδες, η Ελλάδα είναι η ιστορία της».«Η Ελλάδα βίωσε από το 2012 τη σύγχρονη Οδύσσεια της.
Υλοποιήθηκαν μέτρα λιτότητας 65 δις ευρώ.
Η βία και η καταστολή έγιναν κομμάτι της καθημερινότητας .
Τραπεζίτες έγιναν υπουργοί και υπουργοί τραπεζίτες», τόνισε ο πρωθυπουργός περιγράφοντας τα 8 χρόνια των μνημονίων.
«Πριν από 3,5 χρόνια ο λαός πήρε την απόφαση να δώσει το τιμόνι της χώρας σε νέους καπετάνιους», τόνισε αναφερόμενος στην εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2015.«Σήμερα στην πατρίδα μας ξημερώνει μια καινούρια μέρα», «σήμερα είναι μια μέρα λύτρωσης, είναι όμως και η αφετηρία μιας νέας εποχής», «η Ιθάκη είναι μόνο η αρχή», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.  
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η σύγχρονη «Οδύσσσεια» που πέρασε η χώρα από το 2010 έλαβε τέλος, ότι «τα μνημόνια επιτέλους τελείωσαν» και «η χώρα μας ανακτά το δικαίωμα της να ορίζει αυτή το μέλλον της», σημειώνοντας ότι «αφήσαμε πίσω μας τις Συμπληγάδες». Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση πορεύτηκε με την εντολή που έλαβε πριν από τριάμιση χρόνια με μονο μια βεβαιότητα: «Να βγάλουμε τη χώρα από τη στενωπό των μνημονίων και της αέναης λιτότητας», πορεία κατά την οποία πέρασε από πολλά κύματα.  
 Μιλώντας για την επόμενη μέρα της χώρας από εδώ και πέρα, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμισε ότι σε αυτή την αφετηρία της νέας εποχής «δεν θα διαπράξουμε την ύβρι να αγνοήσουμε τα διδάγματα της Ελλάδας των μνημονίων», «δε θα αφήσουμε τη λήθη να μας παρασύρει» και «δεν θα γίνουμε λωτοφάγοι»: «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις αιτίες και τα πρόσωπα που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια». Διότι όπως είπε αυτά «είναι τα εφόδια μιας χώρας που γράφει τη νέα σελίδα της ιστορίας της, σε χρόνο ενεστώτα».  «Φτάσαμε στον προορισμό μας, βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά  δεν τελειώσαμε εδώ. Νέες μάχες είναι τώρα μπροστά μας», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, για να τονίσει ότι «τώρα που φτάσαμε στον πολυπόθητο προορισμό μας, έχουμε τη δύναμη να φτιάξουμε τον τόπο μας όπως του αξίζει». Σημείωσε ότι «οι σύγχρονοι μνηστήρες είναι εδώ και στέκονται ακόμα απέναντι» και είναι «όσοι επιθυμούν να δουν το καράβι ξανά να θαλασσοδέρνεται και το λαό ξανά στα αμπάρια».«Δεν πρόεκιται να αφήσουμε την Ιθάκη στα χέρια τους», υπογράμμισε.  
  Ολοκληρώνοντας το διάγγελμά του, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «από σήμερα, ξεκινάμε με όραμα και αποφασιστικότητα, για τη νέα εποχή της πατρίδας μας. Με σύνεση και ευθύνη να μη ξαναγυρίσουμε πίσω στην Ελλάδα των ελλειμμάτων και της χρεοκοπίας. Αλλά και με τόλμη για την αναγέννηση της Ελλάδας. Για μια πατρίδα ισότητας, δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης».

 

Νωρίτερα

Την θέση ότι η άφιξη στην Ιθάκη δεν είναι και το τέλος της περιπέτειας διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα το πρωί με το δήμαρχο Ιθάκης, Δ. Στανίτσα.
Ο πρωθυπουργός έφτασε στην Ιθάκη έφτασε με ελικόπτερο λίγο μετά τις 10:00 το πρωί προκειμένου να απευθύνει το διάγγελμα του προς τον ελληνικό λαό για το τέλος των μνημονιακών προγραμμάτων.
Νωρίτερα το Μέγαρο Μαξίμου είχε επιβεβαιώσει την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο νησί.
«Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μεταβαίνει σήμερα, Τρίτη 21 Αυγούστου, στην Ιθάκη, όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη» αναφέρει η λακωνική ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού.
Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή η ακριβής ώρα του διαγγέλματος, πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ.Τσίπρας έχει ήδη αναγνώσει το κείμενο του διαγγέλματος, το οποίο θα μεταδοθεί μαγνητοσκοπημένο εντός ολίγου από την κρατική τηλεόραση.
Ο κ.Τσίπρας είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Ιθάκης Δ. Στανίτσα και με τοπικούς φορείς προκειμένου να ενημερωθεί για τα θέματα που αφορούν το νησί.
Ο κ.Στανίτσας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πορεία διαφόρων έργων στο νησί, αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ιθάκη.
Από την πλευρά του ο κ.Τσίπρας υποστήριξε ότι «η Ιθάκη είναι ένας ιστορικός τόπος και ένας παράδεισος».
«Εχω πολλά χρόνια να έρθω.
Ηρθα φοιτητής με μηχανάκι και μία σκηνή.
Είμαι ευτυχής που η σημερινή εικόνα θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο.
Θα σημάνει το τέλος μίας σύγχρονης Οδύσσειας για να θυμόμαστε ότι η άφιξη στην Ιθάκη δεν είναι και το τέλος της περιπέτειας.
Πιστεύω ότι το νησί σας θα γίνει viral σε όλο τον κόσμο» ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ρώτησε τον κ. Στανίτσα πώς πήγε η τουριστική σεζόν και ο δήμαρχος του απάντησε ότι υπήρχε αύξηση της τάξης του 15% το φετινό καλοκαίρι.
Κατόπιν της συνάντησης, ο πρωθυπουργός θα περιοδεύσει στην πόλη και θα έχει συναντήσεις με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως αναφέρεται, το διάγγελμα του πρωθυπουργού δεν θα έχει πανηγυρικούς τόνους αλλά θα επικεντρωθεί στις θυσίες του ελληνικού λαού και στην ελπίδα για τις καλύτερες ημέρες που έρχονται για τον τόπο.

«Η Ιθάκη συμβολίζει τη λύτρωση» δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού

«Η Ιθάκη συμβολίζει την επιστροφή, το τέλος, τη λύτρωση» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», ο δήμαρχος Ιθάκης, Διονύσης Στανίτσας, σχολιάζοντας την επιλογή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, να ανακοινώσει την έξοδο από τα μνημόνια από την Ιθάκη.
Ο κ. Στανίτσας είπε χαρακτηριστικά ότι «με το διάγγελμα του πρωθυπουργού, από την Ιθάκη, πιστεύω να λυτρωθεί ο ελληνικός λαός και όλοι εμείς να ησυχάσουμε από αυτά τα πάνδεινα που έχουμε περάσει τα τελευταία οχτώ χρόνια και να δούμε καλύτερες ημέρες».
Υπογράμμισε δε ότι από χθες είναι όλοι σε εγρήγορση στο νησί του Οδυσσέα και ότι θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο δημαρχείο.
«Θα συναντηθεί μαζί μου και με κάποιους αντιδημάρχους και συμβούλους, έτσι ώστε κατά την επίσκεψη του να συζητήσουμε και θέματα που αφορούν το νησί μας» ανέφερε ο δήμαρχος Ιθάκης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης