Αναλύσεις

Οι τρεις κινήσεις Μαξίμου με στόχο την επανεκκίνηση: Διάγγελμα Τσίπρα, ανασχηματισμός και επαφές με ξένους

Οι τρεις κινήσεις Μαξίμου με στόχο την επανεκκίνηση: Διάγγελμα Τσίπρα, ανασχηματισμός και επαφές με ξένους

Με στόχο να σηματοδοτηθεί το πολυπόθητο... restart του «κυβερνητικού καραβανιού»

Με ορόσημο τη ΔΕΘ στο Μέγαρο Μαξίμου προσδοκούν ότι με μια σειρά κινήσεων αρχής γενομένης από το σημερινό πανηγυρικό διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα για την «καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια» όπως διατείνονται, θα αναστραφεί το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την συγκυβέρνηση το τελευταίο διάστημα.
Η σημερινή μέρα για την κυβέρνηση δηλώνει την απαρχή μιας νέας ακηδεμόνευτης εποχής για την Ελλάδα σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου και κατά πληροφορίες αυτό θα αποτελεί και την εκτίμηση από την οποία θα διαπνέεται το πρωθυπουργικό διάγγελμα.
Σταθερός σκοπός της κυβέρνησης είναι να σταλεί το μήνυμα ότι το «κυβερνητικό καραβάνι συνεχίζει την πορεία του» και με τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζει ο κ. Τσίπρας θα επιτευχθεί ο πολυπόθητος στόχος της επανεκκίνησης (restart) μετά την επικοινωνιακή καδίθηση που προκάλεσε η τραγωδία στο Μάτι.
Αντιθέτως για την αντιπολίτευση με τη χώρα δεσμευμένη σε σειρά φιλόδοξων δημοσιονομικών στόχων το μέλλον προδιαγράφεται δύσκολο και η έξοδος φαντάζει κάθε άλλο παρά καθαρή.
Με ένα μπαράζ παρεμβάσεων τις τελευταίες ώρες από κυβερνητικά στελέχη με γνώση της επικοινωνίας, το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζει το έδαφος του διαγγέλματος του πρωθυπουργού για το τέλος των μνημονίων περιγράφοντας και το βαθμό ελευθερίας στην άσκηση πολιτικής που θα έχει στο εξής η χώρα.
Το αμέσως  επόμενο βήμα είναι ο ανασχηματισμός ο οποίος αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο Τετάρτη ή διαφορετικά το πρωί της Πέμπτης με την ορκωμοσία να τελείται την ίδια μέρα και νέοι υπουργοί να τίθενται επικεφαλής εκστρατείας στην περιφέρεια προκειμένου να περάσουν το μήνυμα του νέου πολιτικού κλίματος και να τονώσουν το πεσμένο ηθικό των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ.
Θα ακολουθήσουν οι φιέστες για την έξοδο από τα μνημόνια όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση με κορύφωση τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όπου θα παρελάσουν δεκάδες αμερικανικοί κολοσσοί με επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Πολιτειών τον αντιπρόεδρο Pence χωρίς να αποκλείεται και η έκπληξη της τελευταίας στιγμής με την εμφάνιση του Αμερικανού προέδρου Τραμπ.
Στον ανασχηματισμό δεν αναμένονται πάντως εκπλήξεις που θα σκάσουν σαν βόμβα.
Αίσθηση ωστόσο αναμένεται να προκαλέσουν σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου,  η επιστροφή της Λούκας Κατσέλη πιθανότατα στο υπουργείο Ανάπτυξης αλλά και της πρώην υπουργού της ΝΔ, Κατερίνας Παπακώστα σε θέση αναπληρωτή υπουργού ενδεχομένως και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Πάντως το στίγμα του ανασχηματισμού αναμένεται να δώσει η παρουσία ή μη του Πάνου Σκουρλέτη ο οποίος δεν αποκλείεται να αναλάβει γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ αν και εναλλακτικά συζητείται και η παρουσία του στο υπουργείο Περιβάλλοντος από το οποίο και ξεκίνησε.
Στη θέση του υπουργού Εσωτερικών, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, προορίζεται ο σημερινός υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.
Ο νυν γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης  Ρήγας αναμένεται αυτή τη φορά να υπουργοποιηθεί πιθανότατα στο υπουργείο Πολιτισμού αντί της Λυδίας Κονιόρδου, χωρίς να αποκλείεται και το υπουργείο Παιδείας με μετακίνηση του Κώστα Γαβρόγλου σε άλλο υπουργείο και πιθανότατα σε αυτή την περίπτωση στο Πολιτισμού.
Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τους υπουργούς των ΑΝΕΛ.
Πολλά θα κριθούν και από τις αποφάσεις που θα πάρουν οι ίδιοι οι οποίοι συνεδριάζουν σήμερα στη μία το μεσημέρι στα γραφεία του κόμματος.
Πάντως οι επικοινωνιακές κινήσεις της κυβέρνησης δεν σταματούν εδώ καθώς μετά τους Αμερικανούς αναμένεται να επισκεφθεί τη χώρα μας και η Angela Merkel στις 31 Οκτωβρίου με αφορμή την Ελληνογερμανική Συνέλευση που θα γίνει από 1 έως 3 Νοεμβρίου στο Λιμένα Χερσονήσου.

Χρύσα Κλειτσιώτη
Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης