Αναλύσεις

New York Times: Στροφή 180 μοιρών της ιταλικής κυβέρνησης στο θέμα του αγωγού TAP – Που οφείλεται η αλλαγή στάσης

New York Times: Στροφή 180 μοιρών της ιταλικής κυβέρνησης στο θέμα του αγωγού TAP – Που οφείλεται η αλλαγή στάσης

Υπό την πίεση των ΗΠΑ, της ΕΕ και διεθνών επιχειρηματικών συμφερόντων, το Κόμμα των 5 Αστέρων υπαναχωρεί από τις αρχικές του θέσεις

Με τα υπαρξιακά διλήμματα που θέτει ο αγωγός αερίου TAP στην ιταλική κυβέρνηση και το κόμμα των 5 Αστέρων ασχολούνται σε εκτενές ρεπορτάζ οι New York Times.
O TAP είναι ο αγωγός που φέρνει το κόμμα των 5 Αστέρων αντιμέτωπο με τον εαυτό του, γράφει η αμερικανική εφημερίδα, υπενθυμίζοντας ότι ως αντιπολίτευση, το κόμμα του Luigi di Maio, ο οποίος σήμερα είναι υπουργός Ανάπτυξης της Οικονομίας,  είχε ταχθεί κατά της υλοποίησής του αγωγού.
Τώρα όμως αναγκάζεται να πάρει τις δύσκολες αποφάσεις που επιβάλει η πολύπλοκη πραγματικότητα.
Η Ιταλία εισάγει το 90% της ενέργειας που καταναλώνει και οι ΗΠΑ όπως και η ΕΕ επί μακρόν έχουν στηρίξει τον αγωγό ΤΑΡ ως στρατηγική προτεραιότητα στο πλαίσιο της πολιτικής μείωσης της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο.
Παρότι οι σχέσεις Ουάσιγκτον και Μόσχας έχουν γίνει εξαιρετικά περίπλοκες από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε πρόεδρος των ΗΠΑ, η αμερικανική στήριξη προς τον ΤΑΡ παρέμεινε ισχυρή καθώς ο εν λόγω αγωγός εμφανίζεται ως το πιο ανταγωνιστικό έργο απέναντι στον αγωγό Nord Stream II που προωθούν οι Ρώσοι.
Τόσο το κόμμα των 5 Αστέρων όσο και ο κυβερνητικός τους εταίρος, το κόμμα της Λίγκας του Βορρά, αντιτίθενται στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και προτιμούν στενότερες σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αναδίπλωση λόγω προστίμων

Ωστόσο κάτω από την πίεση των ΗΠΑ, της ΕΕ και διεθνών επιχειρηματικών συμφερόντων το Κόμμα των 5 Αστέρων φαίνεται να υπαναχωρεί από τις αρχικές του θέσεις και να ξανασκέφτεται το θέμα του ΤΑΡ, συνειδητοποιώντας ότι διαφορετικά κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπο με πρόστιμα δισεκατομμυρίων ευρώ και την απώλεια της αξιοπιστίας για μελλοντικές επενδύσεις.
Ο Ματτέο Σαλβίνι, ο αρχηγός της Λίγκας του Βορρά, πρόσφατα δήλωσε ότι ο αγωγός ΤΑΡ πρέπει να ολοκληρωθεί για να μειωθούν οι τιμές του αερίου στην Ιταλία και να βοηθήσει στην ανάπτυξη του φτωχού ιταλικού νότου.
Στην κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ, ο οποίος προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το 2020, είχε εναντιωθεί σχεδόν ολόκληρη η περιοχή της Πούλια, ένας από τους πιο γνωστούς τουριστικούς προορισμούς της Ιταλίας, διάσημος για τη γραφική ακτογραμμή, τα τουρκουάζ νερά και τους ελαιώνες.
Η Πούλια ήταν και μία από τις εκλογικές περιφέρειες που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην εκλογική επιτυχία του κινήματος των 5 Αστέρων, που είχαν συνταχθεί με τις αντιδράσεις στο έργο.
Στο Σαν Φόκα της Πούλια καταλήγει το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού ΤΑΡ, ο οποίος ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, διατρέχει τη Βόρειο Ελλάδα ως τα σύνορα με την Αλβανία και καταλήγει στην Ιταλία.
Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετά από τα σημερινά πολιτικά στελέχη των 5 Αστέρων έκτισαν την πολιτική τους καριέρα πάνω στην αντίθεση προς την υλοποίηση του ΤΑΡ, τον οποίο κατηγορούν ότι θα καταστρέψει το περιβάλλον και την τουριστική βιομηχανία της περιοχής.
Το 2014 ο Μπέππε Γκρίλλο, ο συνιδρυτής των 5 Αστέρων είχε συμμετάσχει στη μεγάλη πορεία κατά του ΤΑΡ, ενώ τον Απρίλιο του 2017 άλλο μεγάλο στέλεχος του κόμματος είχε δηλώσει πως όταν τα 5 Αστέρια ανέβουν στην εξουσία θα καταργήσουν τον ΤΑΡ μέσα σε δύο εβδομάδες.
Από τότε άλλαξαν πολλά.

Διαβεβαιώσεις για ολοκλήρωση του έργου

Ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα διαβεβαίωσε, κατά την επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν στα τέλη Ιουλίου, ότι η Ρώμη δεν θα εμποδίσει την ολοκλήρωση του έργου.
Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο πρωθυπουργός της χώρας Γκιουζέπε Κόντε χαρακτήριζε τον ΤΑΡ ως στρατηγικό έργο για την Ιταλία.
Επρόκειτο για δήλωση που έγινε αμέσως μετά τη συνάντησή που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο και τις πιέσεις που δέχθηκε για το έργο.
Ας σημειωθεί ότι οι εργασίες για την ολοκλήρωση του αγωγού βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στην Ελλάδα και την Αλβανία.
Σε πρώτη φάση η χωρητικότητα του αγωγού ανέρχεται σε 10 δισ. κ.μ. ετησίως και επί 25 χρόνια θα μεταφέρει μόνον αέριο του Αζερμπαϊτζάν, χάρη στην εξαίρεση από την πρόσβαση τρίτων που έχει χορηγήσει η ΕΕ.  Βέβαια, στη δεύτερη φάση ανάπτυξης, που μπορεί να επέλθει πιο γρήγορα, όταν διπλασιαστεί η δυναμικότητά του στα 20 δις κ.μ. ετησίως, τότε θα μπορούν και τρίτοι προμηθευτές να μεταφέρουν αέριο και ανάμεσά τους δεν αποκλείεται να είναι και η ρωσική Gazprom, όπως αναφέρουν οι New York Times.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης