Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Ο εμπορικός πόλεμος ενισχύει τη συνεργασία Κίνας και Ρωσίας - Οι αναπόφευκτες αλλαγές στη γεωπολιτική σκακιέρα

Ο εμπορικός πόλεμος ενισχύει τη συνεργασία Κίνας και Ρωσίας - Οι αναπόφευκτες αλλαγές στη γεωπολιτική σκακιέρα

Οι κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας και οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας δημιουργούν χώρο για περαιτέρω συνεργασία Πεκίνου και Μόσχας

Καθώς διανύουμε πλέον τον πέμπτο μήνα της εμπορικής διαμάχης μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας, οι εξελίξεις δείχνουν ότι το τοπίο ανάμεσα στις δύο χώρες εξακολουθεί να παραμένει θολό, παρά την πρόθεση που εκφράζουν να επιστρέψουν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Όπως ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα,  κινεζική αντιπροσωπεία αναμένεται να μεταβεί μέσα στις επόμενες μέρες στις ΗΠΑ, προκειμένου να ξεκινήσει ο νέος γύρος συνομιλιών ώστε να γίνει μία ακόμα προσπάθεια επίλυσης των διαφορών.
Ωστόσο,  η πλευρά της Ουάσιγκτον έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί μία συμφωνία η οποία θα υπονομεύει το εθνικά της συμφέροντα, ενώ και ο αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, υπεραμύνθηκε των πολιτικών προστατευτισμού, μέσω ανάρτησής του στο Twitter.
«Η χώρα μας χτίστηκε πάνω στους δασμούς, και οι δασμοί μας οδηγούν τώρα σε σπουδαίες νέες εμπορικές συμφωνίες, σε αντίθεση με τις φριχτές και άδικες εμπορικές συμφωνίες που κληρονόμησα από τον πρόεδρό σας», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανάρτηση του Donald Trump, ο οποίος συνέχισε λέγοντας ότι «δεν πρέπει να επιτρέπεται σε άλλες χώρες να έρχονται και να κλέβουν τον πλούτο των μεγάλων Ηνωμένων Πολιτειών μας, όχι πια!».
Με βάση τις παραπάνω δηλώσεις, καθώς και το γεγονός ότι η Κίνα ετοιμάζεται να θέσει σε ισχύ τα νέα αντίμετρα στους αμερικανούς δασμούς, γίνεται κατανοητό ότι ο δρόμος για την επίλυση του ζητήματος παραμένει μεγάλος και πολύπλοκος.
Δύο από τα κύρια προϊόντα τα οποία κομμάτι των εμπορικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών είναι η σόγια και το αμερικανικό αργό πετρέλαιο, με την Κίνα να αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς παγκοσμίως.
Καθώς το Πεκίνο στρέφεται σε εναλλακτικές λύσεις για τα προαναφερθέντα προϊόντα, σε περίπτωση που δε βρεθεί η χρυσή τομή στις νέες διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον, η πλευρά της Ρωσίας ήρθε να παρουσιάσει μία επιλογή προς την Κίνα, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει μία νέα εμπορική συνεργασία μεταξύ των δύο παγκόσμιων δυνάμεων.
Όπως ανακοινώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, η Μόσχα πρόσφερε 2,5 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στους κινέζους αγρότες, με στόχο να καλυφθεί μακροπρόθεσμα η μεγάλη ζήτηση που υπάρχει στην Κίνα για τη σόγια και να αποτραπεί μία ενδεχόμενη έλλειψη του προϊόντος, ως αποτέλεσμα της εμπορικής διαμάχης και των δασμών.
Σύμφωνα με τον διευθυντή επενδύσεων του Οργανισμού Επενδύσεων και Εξαγωγών στην Άπω Ανατολή, Valery Dubrovskiy, αρκετές κινεζικές εταιρείες έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για τη συμφωνία, με τον ίδιο να εκτιμά ότι η πλειοψηφία των επενδύσεων σε αυτές τις εκτάσεις θα προέρχεται από την Κίνα.
Το Πεκίνο έχει ήδη μειώσει σημαντικά τις εισαγωγές σόγιας από τις ΗΠΑ, ενώ κατά το τελευταίο έτος, οι αντίστοιχες εισαγωγές της Κίνας από τη Ρωσία έχουν ανέλθει σε 850 χιλ. τόνους, γεγονός που αποτελεί τον υψηλότερο όγκο εισαγωγής σόγιας που έχει πραγματοποιήσει ποτέ το Πεκίνο από τη Μόσχα.
Δεδομένης όμως της τεράστιας ζήτησης που υπάρχει στην Κίνα, η αύξηση των εισαγωγών από άλλες χώρες εκτός των ΗΠΑ, καθώς και η άνοδος της εγχώριας παραγωγής θεωρείται κάτι παραπάνω από αναγκαία.
Ήδη το Πεκίνο έχει αυξήσει σημαντικά την εγχώρια παραγωγή του προκειμένου να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες ελλείψεις, ενώ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, επιπλέον 2,5 εκατομμύρια στρέμματα γης αναμένεται να τεθούν στη διάθεση των αγροτών για την καλλιέργεια και την παραγωγή σόγιας.

 

Ενίσχυση δεσμών στην αγορά ενέργειας

 

Παράλληλα, οι κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας, σε συνδυασμό με τις εμπορικές εντάσεις, δημιουργούν χώρο για περαιτέρω συνεργασία Πεκίνου και Μόσχας στον τομέα της ενέργειας.
Ήδη για το 2017, η Ρωσία αποτέλεσε τον μεγαλύτερο προμηθευτή πετρελαίου στην Κίνα, εξάγοντας προϊόντα πετρελαίου αξίας 23,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, καθώς το Πεκίνο στρέφεται μακριά από το αμερικανικό αργό.
Μάλιστα, τον περασμένο μήνα η Κίνα παρέλαβε το πρώτο φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μέσω του έργου “Yamal LNG”, όπου η ρωσική Novatek κατέχει ποσοστό 50,1%, ενώ η Total S.A. και η Chinese National Petroleum Corporation κατέχουν από 20% η καθεμία.
Το έργο αυτό αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας “Belt and Road”, με το κινεζικό fund “Silk Road” να κατέχει το υπόλοιπο 9,9%.
Σύμφωνα με την Εθνικής Διοίκηση Ενέργειας της Κίνας, η χώρα αναμένεται να εισάγει τουλάχιστον τρεις εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω του “Yamal LNG” για το 2019, γεγονός που σημαίνει ότι η συνεργασία Ρωσίας και Κίνας στον τομέα της ενέργειας θα ενισχυθεί κατά τους επόμενους μήνες, ανεξαρτήτως του πώς θα εξελιχθούν οι εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ.
Το συνολικό εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και Κίνας για το 2018 αναμένεται να αγγίξει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2018, καθώς το πρώτο εξάμηνο του έτους, ο κύκλος εργασιών μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκε κατά 50% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Εντός του Σεπτεμβρίου, ο κινέζος πρόεδρος, Xi Jinping, αναμένεται να επισκεφθεί τη Ρωσία προκειμένου να συμμετάσχει στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ, με τον ρώσο ομόλογό του, Vladimir Putin, να τονίζει ότι αυτή η συνάντηση θα αποτελέσει μία ευκαιρία για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών.
«Οι σχέσεις μας αναπτύσσονται ακριβώς όπως προγραμματίζαμε, όλα είναι σύμφωνα με το πλάνο που είχαμε περιγράψει», δήλωσε πρόσφατα ο ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «αυτό συμβαίνει σε σημαντικό βαθμό εξαιτίας της ενεργής θέσης του καλού μας φίλου, του προέδρου Xi Jinping».
Με τη συνεργασία των δύο χωρών να αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω μέσα στο επόμενο διάστημα, αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε ενδεχομένως να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για την Ουάσιγκτον, η οποία αν και θέλει να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα, δε θα θελήσει να χάσει ποσοστό από το μερίδιό της στην αγορά.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης