Αναλύσεις

Η επανάσταση του Λιθίου είναι εδώ… και θα κρατήσει πολύ

Η επανάσταση του Λιθίου είναι εδώ… και θα κρατήσει πολύ
Το μέταλλο που είναι περισσότερο γνωστό για τη χρήση του σε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, είναι ένα από τα βασικά μέρη για το μέλλον της παγκόσμιας ενέργειας.
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί δεν έχουμε αναπτύξει πλήρως τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, παρά τα χιλιάδες θετικά που έχουν για το περιβάλλον και για το κόστος παραγωγής τους;
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί ενώ έχουμε τεράστιες εκτάσεις με φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες και υδροηλεκτρικούς σταθμούς, ακόμη ο άνθρακας και το φυσικό αέριο είναι κυρίαρχες πηγές ενέργειας;
Τι είναι αυτό που «κρατά» πίσω τις επνδύσεις σε αυτόν τον τομέα;
Η τεράστια αγορά, την οποία έχουν διακρίνει μάλιστα εταιρείες όπως η Google και η Apple επενδύοντας δισεκατομμύρια δολάρια για πιο «πράσινες» εγκαταστάσεις, στηρίζεται σε ένα ακόμη μέταλλο.
Ένα από τα πιο ελαφριά και ευέλικτα μέταλλα, είναι ένα κρίσιμο μέρος της προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μέλλον ... και είναι ήδη σε καλό δρόμο!
Αυτό είναι το Λίθιο.
Το μέταλλο που είναι περισσότερο γνωστό για τη χρήση του σε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, είναι ένα από τα βασικά μέρη για το μέλλον της παγκόσμιας ενέργειας.
Οι μπαταρίες λιθίου-ιόντων είναι οι ταχύτερα επαναφορτιζόμενες και μεγαλύτερης διάρκειας μπαταρίες στην αγορά - και θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο στο χρόνο.
Φυσικά, η Tesla είναι ίσως το πιο γνωστό όνομα στον κλάδο των μπαταριών λιθίου, η οποία μάλιστα έχει «υποσχεθεί» τη Gigafactory, την μεγάλη μπαταρία λιθίου να πλασαριστεί στην αγορά μέχρι το 2017.
Μάλιστα, ήδη η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έχει 38 χιλ προ-παραγγελίες για τα προϊόντα Powerwall και Powerpack, τα οποία δεν έχουν καν αρχίσει την παραγωγή.
Το Λίθιο έχει ήδη υψηλή ζήτηση και δεν πρόκειται να μειωθεί σύντομα.
Τίποτα άλλο στον κόσμο της μπαταρίας δεν μπορεί να συγκριθεί μαζί του.
Μάλιστα, η Κίνα ήδη έχει αρχίσει να προσανατολίζεται προς αυτήν την αγορά, απογειώνοντας τη ζήτησή του. 
Η Ιαπωνία είναι επίσης καθαρός εισαγωγέας και είναι στην πραγματικότητα η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης του.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που αναδεικνύουν οι αναλυτές είναι ότι η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (USGS) προβλέπει ότι η ζήτηση θα ανέλθει σε 35.000 τόνους μετάλλου λιθίου από το 2017.
Και με τα παγκόσμια αποδεδειγμένα αποθέματα λιθίου να εκτιμάται ότι ανέρχονται σε περίπου 13 εκατομμύρια τόνους, θα υπάρξει άμεση ανάγκη για τους παραγωγούς να αυξήσουν την εκμετάλλευσή του.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης