Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για ένταξη και παραμονή στο ΚΟΤ – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι

Ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για ένταξη και παραμονή στο ΚΟΤ – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι

Η αίτηση θα περιλαμβάνει τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του φορολογικού έτους 2017

Ενεργοποιήθηκε τελικά από εχθές (9/8) η ηλεκτρονική εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ για την υποβολή αίτησης ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).
Το «άνοιγμα» της πλατφόρμας έγινε με πολυήμερη καθυστέρησης, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση που είχε εκδώσει το ΥΠΕΝ, οι καταναλωτές θα έπρεπε να μπορούν να καταχωρίσουν τις αιτήσεις τους ήδη από τις 31 Ιουλίου.
Η υποβολή δήλωσης μπορεί να γίνει με βάση τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του φορολογικού έτους 2017.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι όλα τα πρόσωπα που δηλώνονται ως μέλη του νοικοκυριού να έχουν υποβάλει δήλωση φόρου εισοδήματος, εφόσον υποχρεούνται.
Υπενθυμίζεται ότι την υποχρέωση υποβολής νέας αίτησης έχουν και όσοι έχουν ενταχθεί στο ΚΟΤ κατά το παρελθόν, προκειμένου να αξιολογηθεί εκ νέου η υπαγωγή τους, με βάση τα στοιχεία του φορολογικού έτους 2017.
Όσοι δεν πληρούν πλέον τα κριτήρια ένταξης θα μπορούν να αξιοποιούν το ΚΟΤ μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2018, οπότε και θα έχει παρέλθει ένας μήνας (όπως προβλέπει ο νόμος) από την λήξη της προθεσμίας για την υποβολή δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων σε όλη τη χώρα (μετά και την παράταση μέχρι την 30η Οκτωβρίου για τις πυρόπληκτες περιοχές).
Επομένως, εάν και μέχρι τις 30 Νοεμβρίου κάποιος καταναλωτής δεν έχει υποβάλει εκ νέου αίτηση, τότε αυτόματα θα απεντάσσεται από το ΚΟΤ (από την 1η Δεκεμβρίου), ακόμη και αν πληροί τις προϋποθέσεις για κάποια κατηγορία.
Πάντως, η εφαρμογή θα συνεχίσει να δέχεται αιτήσεις ένταξης στο ΚΟΤ και μετά την 30η Νοεμβρίου.
Το ΚΟΤ περιλαμβάνει δύο κατηγορίες δικαιούχων, με έκπτωση έως 70% (ΚΟΤ - Α) και 35% (ΚΟΤ - Β) αντίστοιχα.
Επίσης, έχει καταργηθεί η απένταξη σε περιπτώσεις υπέρβασης της μέγιστης κατανάλωσης μέχρι 10%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης