Αναλύσεις

Ανησυχία της ΕΚΤ για την στάση των αγορών προς την Ελλάδα

Ανησυχία της ΕΚΤ για την στάση των αγορών προς την Ελλάδα

Πάντως το γεγονός ότι οι ξένοι οίκοι και η ΕΚΤ δεν βλέπουν έξοδο της Ελλάδος στις αγορές μόνο προβληματισμό προκαλεί

Προ ολίγων εβδομάδων ο B. Coeure εκ των βασικών στελεχών της ΕΚΤ είχε υποστηρίξει ότι ο διάλογος που θα ξεκινήσει η Ελλάδα με τις αγορές δεν θα είναι ούτε εύκολος, ούτε ευχάριστος.
Η δήλωση αυτή εκείνη την περίοδο σε κάποιο βαθμό είχε υποτιμήθηκε καθώς η ΕΚΤ ως θεσμική αρχή αυτό τον ρόλο έχει να προειδοποιεί.
Όμως όπως αναφέρει πολύ καλά ενημερωμένη πηγή αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας στο Λονδίνο «από τις επαφές που υπάρχουν με την ΕΚΤ στο πλαίσιο ενημερώσεων, εξάγεται το συμπέρασμα ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν πιστεύει ότι είναι εφικτή η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές τον Σεπτέμβριο.
Άπαξ και η Ελλάδα θα βγει από τα μνημόνια στις 20 Αυγούστου, οι αγορές θα την παρακολουθούν στενά οπότε θα απαιτηθεί ένας χρόνος προσαρμογής.
Οπότε ο Σεπτέμβριος δεν θα είναι ο κατάλληλος μήνας για έξοδο στις αγορές και μάλιστα με ομόλογο αναφοράς δηλαδή 10ετές, θα χρειαστεί χρόνος, ίσως από Οκτώβριο επαναξιολογηθεί η κατάσταση αλλά ακόμη οι αβεβαιότητες είναι πολλές».
Η Ελλάδα ως γνωστό έχοντας 24,1 δισεκ. cash buffer δηλαδή κεφαλαιακό απόθεμα και μαζί με τα repos προφανώς το ποσό αυτό αυξάνεται διαθέτει επαρκεί ρευστότητα για τις τρέχουσες ανάγκες.
Οπότε δεν υπάρχει βιασύνη για τον χρόνο έκδοσης.
Οι παράγοντες που θα επιδράσουν στην έκδοση του 10ετούς ομολόγου θα είναι
1)Οι τιμές και αποδόσεις των ομολόγων.
Για να μπορέσει να βγει 10ετές ομόλογο σε δημοπρασία θα πρέπει στην δευτερογενή αγορά το 10ετές να έχει απόδοση 3,70% για να μπορέσει να τιμολογηθεί γύρω στο 4% μαζί με ένα premium που επιβάλλεται ως bonus στους επενδυτές.
2)Η εικόνα της Ιταλίας καθώς συνεχίζει να αποτελεί αστάθμητη αγορά υψηλού ρίσκου.
Η Ιταλία θα επηρεάζει περισσότερο την μεταμνημονιακή Ελλάδα από ότι την …μνημονιακή Ελλάδα.
3)Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα πάρουν ρίσκα.
Η Fitch θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα Β+ βαθμολογία που όμως ήδη έχει το ελληνικό χρέος από την Standard and Poor’s.
Μόνο η DBRS στις 2 Νοεμβρίου θα μπορούσε να αναβαθμίσει εκ νέου την Ελλάδα μέσα στην χρονιά σενάρια όχι όμως πιθανό.
Η Ελλάδα εάν διέθετε βαθμολογία ΒΒ- όντως θα μπορούσε να εκδώσει 10ετές με επιτόκιο στο 4% ή κάτω από 4% με σχετική άνεση.

Πάντως το γεγονός ότι οι ξένοι οίκοι και η ΕΚΤ δεν βλέπουν έξοδο της Ελλάδος στις αγορές μόνο προβληματισμό προκαλεί.

 

www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης