Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Citigroup: Το ΔΝΤ έδωσε την εντύπωση ότι όλα πάνε καλά με το χρέος, ενώ οι Ευρωπαίοι το χρησιμοποιούν για να πιέζουν την Ελλάδα

Citigroup: Το ΔΝΤ έδωσε την εντύπωση ότι όλα πάνε καλά με το χρέος, ενώ οι Ευρωπαίοι το χρησιμοποιούν για να πιέζουν την Ελλάδα

Η δέσμευση των ευρωπαίων πιστωτών να εξετάσουν την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους το 2032 ήταν "ένα σημαντικό δίχτυ ασφαλείας"

Η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δείχνει ότι ενώ η μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα του χρέους της Ελλάδας παραμένει αμφίβολη, ο δείκτης χρέους πιθανότατα θα εμπίπτει στις πιο λογικές υποθέσεις για τουλάχιστον μια δεκαετία, δημιουργώντας την εντύπωση ότι τα πράγματα πάνε καλά για την Ελλάδα.
Αυτό αποκόμισε η Citigroup από το DSA του ΔΝΤ, τονίζοντας ότι το Ταμείο θα ήθελε να διορθώσει βιώσιμα τα προβλήματα της Ελλάδας με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων διάσωσης, ενώ οι Ευρωπαίοι πιστωτές θέλουν να αναβάλουν το κόστος και να το χρησιμοποιήσουν για να διατηρήσουν επιρροή στην πολιτική της Ελλάδας.
Μάλιστα, για να στοιχειοθετήσει η Citigroup τον ισχυρισμό της, τονίζει ότι το ΔΝΤ άφησε αμετάβλητες τις προβλέψεις αύξησης του ΑΕΠ του 2018 στο 2,0% και αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη το 2019 κατά 0,6% στο 2,4%.
Το ΔΝΤ αναγνωρίζει την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και τη σημαντική ελάφρυνση του χρέους (34 δισ. ευρώ ή 17% του ελληνικού ΑΕΠ σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση), επιτρέποντας μείωση του δημόσιου χρέους από 177% του ΑΕΠ φέτος σε 140% το 2027.
Ωστόσο, καθώς το επίσημο χρέος χαμηλού επιτοκίου ωριμάζει, η εξυπηρέτηση του χρέους θα αυξηθεί ξανά και θα οδηγήσει σε αύξηση του δείκτη χρέους από το 2028 και μετά.
Μέχρι το 2038, η εξυπηρέτηση του χρέους θα ανέρχεται στο 20% του ΑΕΠ.
Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ Peter Dolman τόνισε ότι η δέσμευση των ευρωπαίων πιστωτών να εξετάσουν την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους το 2032 ήταν "ένα σημαντικό δίχτυ ασφαλείας".

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης