Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Reuters: Οι πολιτικές Trump θα διευρύνουν την οικονομική ανισότητα στις ΗΠΑ

Reuters: Οι πολιτικές Trump θα διευρύνουν την οικονομική ανισότητα στις ΗΠΑ
Οι απειλές του νεοεκλεγέντα Προέδρου να καταργήσει εμπορικές συμφωνίες και να επιβάλει δασμούς στα κινεζικά και μεξικανικά αγαθά θα μπορούσαν να αυξήσουν την ανεργία
Ο Donald Trump κέρδισε την προεδρία των Η.Π.Α. υποσχόμενος να «καθαρίσει» ένα κατεστημένο που τασσόταν κατά της μεσαίας και της εργατικής τάξης, κάτι που με την πάροδο του χρόνου ίσως καταφέρει, σχολιάζει σε σχετικό του άρθρο – άποψη το Reuters.
Για να δώσει ένα μέγεθος της ανισότητας, το πρακτορείο επικαλείται τα στοιχεία του Washington Center for Equitable Growth που διαπίστωναν πως για την περίοδο 2009 – 2015 το 1% του πληθυσμού των Η.Π.Α. κατέχει το 52% του συνολικού πλούτου!
Ωστόσο, το πρακτορείο εκτιμά πως το 2017 συγκεκριμένα θα σημαδευτεί από περαιτέρω αύξηση της οικονομικής ανισότητας στη χώρα.
Αυτό απορρέει από το γεγονός ότι οι προτεινόμενες οικονομικές πολιτικές θα βοηθήσουν περισσότερο τους πλούσιους και όχι τους απλούς πολίτες.
Με βάση λοιπόν τις πολιτικές της νέας κυβέρνησης, το 1% που προαναφέρθηκε θα αυξήσει κατά το 16% το εισόδημά του μετά από φόρους (λόγω του χαμηλότερου φορολογικού συντελεστή), όταν το αντίστοιχο ποσοστό για το φτωχότερο 80% των Αμερικανών θα είναι μόλις 1,9%, σύμφωνα με την ανάλυση του Tax Foundation.
Σε ό,τι αφορά την επιστροφή εταιρικών (αμερικανικών) κεφαλαίων που βρίσκονται στο εξωτερικό (υπολογίζονται στα 2 τρισ. δολάρια!) από τη χαμηλότερη φορολόγηση, η Goldman Sachs εκτιμά πως το 75% εξ' αυτών θα χρησιμοποιηθούν για αγορές ιδίων μετοχών.
Από αυτό φυσικά θα ευνοηθούν τα άτομα υψηλότερου εισοδήματος, τα οποία και αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των επενδυτών της Wall Street.
Επίσης, οι απειλές του νεοεκλεγέντα Προέδρου να καταργήσει εμπορικές συμφωνίες και να επιβάλει δασμούς στα κινεζικά και μεξικανικά αγαθά θα μπορούσαν να αυξήσουν την ανεργία, ιδίως στον τομέα της μεταποίησης.
Θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να χαθούν και σε άλλους κλάδους όπως ο εξοπλισμός κατασκευών, οι ημιαγωγοί, οι ανεμογεννήτριες, η αεροδιαστημική κλπ, σύμφωνα με το Peterson Institute.
Καταλήγοντας, το Reuters τονίζει ότι το σχέδιο του κ. Trump για επενδύσεις ύψους 1 τρισ. δολαρίων σε υποδομές στηρίζεται στην αύξηση 167 δισ. δολαρίων σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια.
Ως κίνητρο, οι χρηματοδότες θα λάβουν φορολογικές πιστώσεις, ενώ θα ανταμειφθούν με απόδοση περίπου 10% για τα ομόλογα που έχουν αγοράσει το αμερικανικό κράτος.
Για να είναι βιώσιμος ο δανεισμός, τα κεφάλαια θα δοθούν σε έργα με διόδια ή σε έργα που δεν βρίσκονται σε περιοχές με κατοίκους χαμηλών εισοδημάτων.

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gt

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης