Αναλύσεις

Τσίπρας: Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία – Δεν θα αποδράσουμε από τις ευθύνες

Τσίπρας: Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία – Δεν θα αποδράσουμε από τις ευθύνες

οι αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου

Την «ακέραια» πολιτική ευθύνη για την τραγωδία που συνέβη στην Αττική ανέλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν θα αποδράσει από τις ευθύνες της.
Στις δηλώσεις τις οποίες παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «οφείλουμε σεβασμό προς τους νεκρούς», ενώ έκανε λόγο για προσπάθεια εκμετάλλευσης της οδύνης των πολιτών.
Επί λέξει, είπε, «ζήτησα σήμερα εκτάκτως να συνεδριάσει το υπουργικό Συμβούλιο σε μια δύσκολη στιγμή, ίσως τη πιο βαριά της κυβερνητικής μας θητείας.
Δε σας κρύβω ότι με διακατέχουν ανάμικτα αισθήματα τούτη την ώρα.
Όπως φαντάζομαι και σε όλους σας».
«Πόνος, συντριβή, για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν απροσδόκητα, και άδικα. Αλλά και αγωνία.
Αγωνία αν πράξαμε σωστά σε όσα έπρεπε να πράξουμε.
Αν αντιδράσαμε σωστά τις κρίσιμες ώρες.
Αν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω.
Αν μπορούσαμε να σώσουμε έστω και μια ψυχή παρά πάνω από όσους έφυγαν άδικα», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, που πρόσθεσε:
«Όπως επίσης δε θέλω να κρύψω ότι δεν αποφεύγω και τη σκέψη ή τον φόβο:
Μήπως από κάποιο ένστικτο αυτοσυντήρησης, διαπράττουμε κι εμείς το ίδιο λάθος, που τόσες φορές έχουμε δει να διαπράττουν άλλοι.
Να υπερβάλλουμε σε δικαιολογίες για να μειώσουμε τις ευθύνες».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «αυτό το κράτος το διοικούμε εμείς και όσο κι αν είναι σωστό ότι δεν μπορούσαμε σε τρία χρόνια να διορθώσουμε προβλήματα δεκαετιών, πρέπει να προβληματιστούμε αν κάναμε ότι ήταν σωστό για να το αλλάξουμε».
«Εμείς οφείλουμε να πάμε βαθειά στην πραγματικότητα γιατί μόνο έτσι πιστεύουμε ότι θα την αλλάξουμε», διαμήνυσε, καλώντας τον λαό να πράξει το ίδιο, γιατί αυτό είναι αυτονόητο για την κυβέρνηση της χώρας.
«Εμείς δεν θα δραπετεύσουμε από τις ευθύνες μας.
Όπως δεν το κάναμε, όταν αναλάβαμε τη χώρα χρεοκοπημένη, και φορτωθήκαμε εθελοντικά τα λάθη και τις παραλείψεις δεκαετιών.
Όπως δεν το κάναμε όταν αντιμετωπίσαμε το φάσμα μιας τεράστιας οικονομικής, εθνικής, και ανθρωπιστικής καταστροφής, για την οποία άλλοι ήταν υπεύθυνοι.
Έτσι δεν θα το κάνουμε και τώρα», διαβεβαίωσε.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας συμβολικά, ανέφερε ότι οι «αποκεφαλισμοί» την ώρα της μάχης που είχαν γίνει κανόνας σε προηγούμενες τραγωδίες δεν αποτελούν πράξη πολιτικής γενναιότητας αλλά πολιτικής δειλίας.
Πολύ περισσότερο οι εύκολοι αποκεφαλισμοί των ανθρώπων εκείνων που έδωσαν την μάχη με κίνδυνο της ζωής τους και έσωσαν χιλιάδες συνανθρώπους μας.
Ας μην πυροβολούν τους πυροσβέστες, τους αστυνομικούς, τους λιμενικούς, αλλά και τους υπαλλήλους κρατικούς και της αυτοδιοίκησης.
Ας πυροβολούν εμάς κι όχι εκείνους.
Εδώ είμαστε και δεν πρόκειται να αποδράσουμε», πρόσθεσε.

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, στην οικιστική αυθαιρεσία. Είπε συγκεκριμένα, «σήμερα, λοιπόν, κατανοούμε όλοι με οδυνηρό τρόπο και σε όλο του το βάθος, ότι κυβερνάμε μια χώρα που επί χρόνια κυριάρχησαν στρεβλώσεις. Που ολόκληροι οικισμοί χτίστηκαν αυθαίρετα πάνω σε ρέματα και παραλίες.
Που με ευθύνη και του πελατειακού κράτους, δημιουργήθηκαν ολόκληρα οικιστικά συμπλέγματα χωρίς καμιά πρόβλεψη για την ασφάλεια των κατοίκων τους.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει με ταχύτητα και αποφασιστικότητα στην κατάρτιση εθνικού σχεδίου, που θα αντιμετωπίζει τις οικιστικές στρεβλώσεις δεκαετιών, υπογράμμισε, με συμμετοχή επιστημονικών φορέων, πανεπιστημίων και ειδικών.
«Και στην προσπάθεια αυτή καλώ τους πάντες, και την αντιπολίτευση».
«Αφού η μάχη αυτή τελειώσει, τότε θα υπάρξει η ψύχραιμη αποτίμηση, και πιθανή απόδοση ευθυνών.
Διαφορετικά ξεπέφτουμε σε κυνήγι μαγισσών και προσπάθεια ανεύρεσης αποδιοπομπαίων τράγων.
Εμείς αυτό δεν πρόκειται να το κάνουμε», διαμήνυσε.
Επίσης, επανέλαβε όσα είπε εχθές, ο κ. Νίκος Τόσκας περί εμπρησμών:
«Οι ενδείξεις που έχουμε οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είχαμε εμπρησμούς.
Δεν ξέρουμε ποιος κρύβεται από πίσω ποιος ήταν ο στόχος αλλά δεν πρόκειται να κρυφτούμε πίσω από θεωρίες συνωμοσίας όπως έκαναν άλλοι»…

Tι αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο

Σε εφαρμογή μπαίνουν άμεσα τα πέντε σημεία δράσης στα οποία κατέληξε το υπουργικό συμβούλιο μετά την πολύωρη συνεδρίαση του, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Επί τάπητος τέθηκαν οι αδυναμίες και οι παθογένειες από την πλευρά της Πολιτείας - όλα τα προηγούμενα χρόνια - και οι στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν στον οικιστικό ιστό.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπό το πρίσμα αυτό «με ευθύνη του υπουργείου Περιβάλλοντος δημιουργείται εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης οικιστικών στρεβλώσεων». Αρχικά θα καταγραφούν όλα τα προβλήματα και οι ιδιαιτερότητες των περιοχών, και ακολούθως θα σχεδιαστεί ακόμα και από την αρχή - όπου κριθεί αναγκαίο - ο τρόπος δόμησης, ώστε να μην ξαναβιώσει η χώρα ανάλογες τραγωδίες όπως αυτή στο Μάτι, εξηγούσαν.
Στο επίκεντρο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, βρέθηκε και ο τρόπος λειτουργίας της γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στον εκσυγχρονισμό της, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες αλλά και την ευρωπαϊκή εμπειρία, ώστε τα σχέδια αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών να ανταποκρίνονται στις νέες συνθήκες, όπως αυτές διαμορφώνονται και επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή.
Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να επεκταθούν άμεσα και για το υπόλοιπο καλοκαίρι, οι μεικτές περιπολίες (αστυνομία, πυροσβεστική, στρατός) οι οποίες λειτουργούν ήδη στο Μάτι και φαίνεται να αποδίδουν.
Επίσης, αποφασίστηκε «η τάχιστη υλοποίηση των μέτρων ανακούφισης τα οποία ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, ώστε να ωφεληθούν άμεσα οι συμπολίτες μας που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, χωρίς να απαιτούνται δεκάδες δικαιολογητικά για τους δικαιούχους».
Τέλος, αποφασίστηκε να υπάρξει σαφές σχέδιο αναφορικά με τον ειδικό λογαριασμό που σύστησε η κυβέρνηση στην ΤτΕ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση προσανατολίζεται και στην εκπόνηση σχεδίου, ώστε μέρος των χρημάτων που θα συγκεντρωθούν να αξιοποιηθούν και στις οικιστικές παρεμβάσεις που θα γίνουν στην περιοχή.
«Τίποτα δεν θα χτιστεί όπως ήταν, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε σύγκρουση» σημείωναν χαρακτηριστικά οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.






www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης