Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Άρθρο 4 και DSA ΔΝΤ για Ελλάδα: Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο μετά το 2033

tags :
Άρθρο 4 και DSA ΔΝΤ για Ελλάδα: Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο μετά το 2033

Οι τράπεζες στην Ελλάδα χρειάζονται προληπτικές αυξήσεις κεφαλαίου ώστε να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους και υποστηρίξουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας...θα επαναλάβει ο ΔΝΤ

Μάλλον στις 2 Αυγούστου θα δημοσιευθεί και επίσημα η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (Debt Sustainability Analysis ή εν συντομία DSA) από το ΔΝΤ.
Στην συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ 27 Ιουλίου 2018  στο πλαίσιο των παραμέτρων που διέπουν το άρθρο 4, το ΔΝΤ θα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο έως το 2032 και από το 2033 καθίσταται μη βιώσιμο.
Πρακτικά για το ΔΝΤ στο δυσμενές σενάριο (θα υπάρχουν δύο σενάρια βασικό και δυσμενές) θα τονίζεται ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο παρά τις πρόσφατες παρεμβάσεις και μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Το ΔΝΤ θα υποστηρίζει ότι βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο αλλά από το 2033 δηλαδή μακροπρόθεσμα δεν είναι βιώσιμο.
Το ΔΝΤ θα αναφέρει ότι τα μέτρα διευκόλυνσης στις 21 Ιουνίου 2018 δεν επαρκούν για να αλλάξουν το προφίλ βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Το Ταμείο πρακτικά δεν αποκλίνει από τις βασικές παραδοχές του, πλην 1)ότι μεταθέτει την βιωσιμότητα για τρία ακόμη χρόνια από το 2030 στο 2033 και 2)διατηρεί το χαρακτηρισμό του για το ελληνικό χρέος ως μη βιώσιμο και μάλλον εγκαταλείπει την αναφορά «εξαιρετικά μη βιώσιμο»
Το ΔΝΤ αναφέρει ότι η Ελλάδα παρά τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί έχει ακόμη πολλές προκλήσεις.
Ωστόσο, οι σημαντικές παρελθούσες κρίσεις και η ημιτελής μεταρρυθμιστική ατζέντα παρεμποδίζουν την ταχύτερη ανάπτυξη
Η Ελλάδα έχει επιτύχει βελτιούμενη ανάπτυξη που για το 2018 θα κινηθεί στο 2% και 2,4% το 2019.
Η ελάφρυνση του χρέους βελτίωσε σημαντικά τη βιωσιμότητα του χρέους μεσοπρόθεσμα, αλλά οι μακροπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν αβέβαιες.
Η παράταση των λήξεων κατά 10 έτη και άλλα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, σε συνδυασμό με ένα μεγάλο cash buffer 24,1 δισεκ. ευρώ θα εξασφαλίσουν σταθερή μείωση του χρέους και των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών ως ποσοστό του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα.
Το ΔΝΤ ανησυχεί για το γεγονός ότι αυτή η βελτίωση των δεικτών του χρέους μπορεί να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα μόνο υπό τις φιλόδοξες υποθέσεις σχετικά με την αύξηση του ΑΕΠ και την ικανότητα της Ελλάδας να πραγματοποιήσει μεγάλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα.
Η Ελλάδα θα αποδειχθεί ότι θα χρειαστεί νέα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μετά το 2030.
Για τις ελληνικές τράπεζες θα επαναλάβει ότι οι αδύναμοι ισολογισμοί των τραπεζών και τα πολύ υψηλά προβληματικά δάνεια επιδρούν τόσο στο τραπεζικό σύστημα όσο και στην οικονομία.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα χρειάζονται προληπτικές αυξήσεις κεφαλαίου ώστε να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους και υποστηρίξουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

H DSA για το ελληνικό χρέος της ΕΚΤ στις 13 Σεπτεμβρίου 2018

Η DSA δηλαδή η έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος της ΕΚΤ θα επικυρωθεί από το διοικητικό συμβούλιο στις 13 Σεπτεμβρίου του 2018.
Όπως αναφέρει καλά ενημερωμένη πηγή η ΕΚΤ θα πρέπει για να ολοκληρώσει την έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.
Στο πλαίσιο αυτό και επειδή απαιτούνται και εγκρίσεις κοινοβουλίων το λογικό χρονοδιάγραμμα είναι η συνεδρίαση στις 13 Σεπτεμβρίου 2018.
Ως εκ τούτου η ΕΚΤ θα πρέπει να φθάσει αρχές Σεπτεμβρίου για να επικυρώσει την DSA για το ελληνικό χρέος η οποία σημειωτέον δεν θα ανακοινωθεί.
Η ΕΚΤ θα ακολουθήσει το μοντέλο ΔΝΤ δηλαδή θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα δηλαδή μετά το 2033.

www.bankingnews.gr

ww.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης