Αναλύσεις

FAZ: Η Ελλάδα θα κερδίσει από τόκους 3,4 δισ ετησίως ή 34 δισ. τα επόμενα 10 χρόνια

FAZ: Η Ελλάδα θα κερδίσει από τόκους 3,4 δισ ετησίως ή 34 δισ. τα επόμενα 10 χρόνια

FAZ: Η Ελλάδα θα κερδίσει από τόκους 34 δισ. τα επόμενα 10 χρόνια - Τι αναφέρει έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ

Στα 34 δισ. ευρώ υπολογίζει το συνολικό ποσό που θα εξοικονομήσει η Ελλάδα σε πληρωμές χρέους την επόμενη 10ετία, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, με αφορμή την ερώτηση που υπέβαλε ο βουλευτής του FDP, Otto Fricke, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η γερμανική εφημερίδα «FAZ» (Frankfurter Allgemeine Zeitung).
Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η γερμανική κυβέρνηση ποσοτικοποιεί την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που αποφασίστηκε στο Eurogroup του περασμένου Ιουνίου.
Μεταξύ άλλων, εγκρίθηκε η επέκταση των δανείων κατά δέκα έτη, στη μέση διάρκεια των 42,5 ετών, αλλά και η αναβολή πληρωμών τόκων κεφαλαίου έως το 2032/2033.
Τα αναβαλλόμενα επιτόκια θα πρέπει να επιστραφούν από την Ελλάδα μετά το 2033, προσθέτει το υπουργείο Οικονομικών.
Το υπουργείο αποκλείει μείωση της παρούσας αξίας των δανείων μέσω της παράτασης της περιόδου αποπληρωμής.
Γενικότερα, όπως γνωστοποιήθηκε, η κατάργηση του περιθωρίου επιτοκίου ζημιώνει κατά 220 εκατ. με 230 εκατ. ευρώ τον EFSF (European Financial Stability Facility), ετησίως.
Ο Otto Fricke είχε υποβάλλει το ερώτημα στις 25 Ιουλίου 2018, επισημαίνεται.
Την 1η Αυγούστου 2018, η Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού υπουργείου θα συζητήσει εκ νέου το ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας, σε ειδική σύνοδο.
Τα κόμματα FDP και AfD διαμαρτύρονται έντονα για τη συμφωνία του Ιουνίου, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε μία συνεχόμενη επέκταση των περιόδων αποπληρωμής.
Επίσης, οικονομολόγοι υποστηρίζουν αυτήν την άποψη.
Ο Friedrich Heinemann, του Κέντρου Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών, δήλωσε στην εφημερίδα ότι τα παραπάνω συνεπάγονται, στην πραγματικότητα, «πτώχευση». «Τα δάνεια θα πρέπει πιθανότατα να διαγραφούν σε μεγάλο βαθμό.
Η άποψη ότι η διάσωση της Ελλάδας θα κοστίσει στην Γερμανία και ότι τα άλλα πιστωτικά ιδρύματα και εγγυητές δεν έχουν χρήματα, είναι οικονομικά ανόητη.
Οι απαιτήσεις έναντι της Ελλάδας είναι μόνο στα χαρτιά, είναι.... σε κάθε περίπτωση, μεγαλύτερης αξίας».
«Οι μεγαλύτερες περίοδοι αποπληρωμής και τα υψηλότερα επιτόκια δεν αποτελούν ούτε κούρεμα ούτε τέταρτο πρόγραμμα βοήθειας.
Τέτοιοι ισχυρισμοί είναι λανθασμένοι.
Η Ελλάδα έχει λάβει τρία δάνεια από το 2010, αξίας 273,7 δισ. ευρώ,
Τα δάνεια του τρίτου προγράμματος λειτουργούν σύμφωνα με την προηγούμενη συμφωνία, μέχρι το 2060», ανέφερε από την πλευρά του ο Eckhardt Rehberg, μέλος του CDU.



www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης