Αναλύσεις

Τραγωδία - Πύρινη λαίλαπα καταστρέφει την Αττική με 20 νεκρούς και 56 τραυματίες

Τραγωδία - Πύρινη λαίλαπα καταστρέφει την Αττική με 20 νεκρούς και 56 τραυματίες

«Αυτό που έχει σημασία τούτη την ώρα είναι η ανθρώπινη ζωή» είπε o πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Τα υλικά ξαναγίνονται, οι ανθρώπινες ζωές, όχι». Ζήτησε ψυχραιμία, υπευθυνότητα και εγρήγορση σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και ευχαρίστησε πυροσβέστες και εθελοντές για την αυτοθυσία που έδειξαν

(upd12) Τραγωδία με 10 νεκρούς και 56 τραυματίες εκ των οποίων οι 11 είναι πολύ σοβαρά, είναι ο τραγικός απολογισμός - μέχρι τώρα - της πύρινης λαίλαπας που έχει καταστρέψει σπίτια και περιουσίες σε Κινέτα, Νέο Βουτζά, Μάτι και Κάλαμο...φθάνοντας έως την Ραφήνα.
Ειδικά στην περιοχή  Μάτι όπως μεταδίδουν πρακτορεία έχουν βρεθεί 4 απανθρακωμένα πτώματα.
Στην Ραφήνα έχουν εγκλωβιστεί εκατοντάδες πολίτες καθώς περιμετρικά δεκάδες εστίες έχουν περικυκλώσει την περιοχή μη επιτρέποντας την κυκλοφορία των αυτοκινήτων.
Ταυτόχρονα εκατοντάδες σπίτια - κάποιοι αναφέρουν 600 σπίτια και αποθήκες - και οχήματα έχουν καταστραφεί από την πύρινη λαίλαπα.

Στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής μετέβη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά τις 23:30 ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα στην Ελλάδα, από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, λόγω των εξελίξεων με τα πύρινα μέτωπα στην Αττική.

Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του πολίτη Νίκος Τόσκας και ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος και ακολούθως ανέβηκαν για ενημέρωση.
Σε δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ασύμμετρη απειλή» και για δύσκολη νύχτα για την Αθήνα και την Ελλάδα. Ερωτηθείς αν βλέπει προσπάθεια αποσταθεροποίησης δεν το απέκλεισε: «Τώρα προέχει να δώσουμε την μάχη για τον έλεγχο των πυρκαγιών. Οταν έρθει η ώρα θα κάνουμε τις εκτιμήσεις που πρέπει» είπε.
«Αυτό που έχει σημασία τούτη την ώρα είναι η ανθρώπινη ζωή» είπε και πρόσθεσε: «Τα υλικά ξαναγίνονται, οι ανθρώπινες ζωές, όχι». Ζήτησε ψυχραιμία, υπευθυνότητα και εγρήγορση σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και ευχαρίστησε πυροσβέστες και εθελοντές για την αυτοθυσία που έδειξαν.
«Είναι μια δύσκολη στιγμή για την Αττική, μία δύσκολη νύχτα για Ελλάδα. Πάνω από 600 άνδρες της πυροσβεστικής επιχειρούν με 300 οχήματα, ενώ υπάρχουν 3 μεγάλα μέτωπα, το ένα στον Κάλαμο το οποίο βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο. Τα 2 μέτωπα σε Κινέτα και Βουτζά δυστυχώς δεν είναι υπό έλεγχο, ευτυχώς όμως έχουν κοπάσει προς ώρας οι ισχυροί άνεμοι», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι όλα τα Σώματα είναι σε συντονισμό, η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, το Λιμενικό, ο Στρατός, τόνισε ότι όλος ο μηχανισμός βρίσκεται επί ποδός και πως βρίσκεται σε εξέλιξη πολύ μεγάλη επιχείρηση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση σε όλους και σε όλες «να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να καταφέρουμε ό,τι καλύτερο γίνεται».
«Πρέπει να είμαστε αυτή τη στιγμή όλοι σε μια διαρκή εγρήγορση και ενότητα για να αντιμετωπίσουμε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για την Αττική και τη χώρα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Στην σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής συντονίζουν το έργο της κατάσβεσης οι Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Τόσκας, καθώς και οι Παύλος Πολάκης, Σωκράτης Φάμελλος και Χρήστος Σπίρτζης μαζί με την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου και τον γγ Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη.
Στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων βρίσκονται και ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος και Φώτης Κουβέλης, όπως και οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων. Από εκεί, γίνεται ο συντονισμός του σχεδίου μεταφοράς ανθρώπων , που έχουν αποκλειστεί από τις πυρκαγιές, από την φρεγάτα «ΕΛΛΗ» και το αρματαγωγό «ΙΚΑΡΙΑ», που έχουν καταπλεύσει στην περιοχή του Άγιου Ανδρέα.
Σε κατάσταση άμεσης ετοιμότητας απόπλου βρίσκονται όλα τα πλοία μεταφοράς προσωπικού του ΠΝ στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, ενώ στο αρματαγωγό «ΡΟΔΟΣ» έχει επιβιβασθεί προσωπικό και λέμβοι της Ζ΄Μοίρας Αμφίβιων Καταδρομών. Επιπλέον με απόφαση του ΥΕΘΑ σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται όλα τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αττικής για την περίθαλψη τραυματιών.

Ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Νίκος Παπαευσταθίου δήλωσε πως τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ παρέλαβαν δύο εγκαυματίες που έχασαν την ζωή τους οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο.
Ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ Μιλτιάδης Μυλωνάς μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε ότι όλες οι δυνάμεις στην Αττική βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ένας νεκρός στη Ραφήνα και ανέφερε ότι υπάρχουν συνολικά 25 τραυματίες, έξι εκ των οποίων είναι διασωληνωμένοι.
Οκτώ άτομα έχουν περισυλλεγεί έως τώρα στην θαλάσσια  ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας.
Πρόκειται για δύο από τους δέκα αλλοδαπούς τουρίστες, μια πενταμελή οικογένεια (3 ανήλικα παιδιά και 2 ενήλικες) και μια γυναίκα.
Το Λιμενικό συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν άλλων αγνοουμένων.


Μάχη με τις φλόγες στην Κινέτα
Δύσκολη αναμένεται να είναι η νύχτα στην Αττική, καθώς μεγάλες πυρκαγιές μαίνονται ανεξέλεγκτες σε Κινέτα και ανατολική Αττική, με την Πυροσβεστική να δίνει μάχη με το χρόνο για την κατάσβεσή τους.
Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει, λόγω των δυνατών ανέμων, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα στην Καλλιτεχνούπολη Αττικής.
Η πυρκαγιά έχει προκαλέσει ζημιές σε αρκετά σπίτια στις περιοχές Νταού Πεντέλης, Μάτι και Νέος Βουτζάς, ενώ νωρίτερα απομακρύνθηκαν παιδιά από κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα.
Ανεξέλεγκτη συνεχίζει να μαίνεται και η πυρκαγιά στα Γεράνεια όρη στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας, καθώς οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν τις προσπάθειες κατάσβεσης, ενώ σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες.
Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι, ενώ η πυρκαγιά έχει πολλά μέτωπα.
Το βράδυ αποσύρθηκαν τα εναέρια μέσα, ενώ αυτή την ώρα επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή του Νέου Βουτζά 55 πυροσβέστες με 20 οχήματα και ομάδες εθελοντών με δικά τους οχήματα.
Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που επέστρεψε εσπευσμένα στην Ελλάδα από την Βοσνία - Ερζεγοβίνη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λόγω των εξελίξεων με τα πύρινα μέτωπα στην Αττική.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως τον προβληματίζουν τα παράλληλα τρία πύρινα μέτωπα στην Αττική, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως «παρά τις αντίξοες συνθήκες θα καταφέρουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να τεθούν σε έλεγχο».
Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται περί... εμπρησμού.
Επίσης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, τις περιφερειακές ενότητες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, λόγω των πυρκαγιών που πλήττουν την Περιφέρεια.
Έξι άτομα μεταφέρθηκαν με εγκαύματα από την περιοχή της Νέας Μάκρης σε νοσοκομεία, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής.
Για τυχόν κι άλλους τραυματίες από τις πυρκαγιές θα είναι σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία Σισμανόγλειο, Ευαγγελισμός και ΚΑΤ.

Διαρκής σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής

Σε εξέλιξη βρίσκεται διαρκής σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής και συντονίζουν το έργο της κατάσβεσης οι Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Τόσκας, καθώς και οι Παύλος Πολάκης, Σωκράτης Φάμελλος και Χρήστος Σπίρτζης μαζί με την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου και τον γγ Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη.
Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη σε επίπεδο γραμματέων των αντίστοιχων υπουργείων.

Στην Αττική που έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε πλήρη εξέλιξη είναι:

1. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 12:03 σε δασική έκταση, στην περιοχή Αέρας στα Γεράνεια Όρη. Στο συμβάν επιχειρούν 68 οχήματα, 160 πυροσβέστες και 60 άτομα πεζοπόρο. Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν, 4 εθελοντικά οχήματα, 20 υδροφόρες και 6 μηχανήματα έργου από την Περιφέρεια Αττικής, τους δήμους Μεγαρέων, Λουτρακίου, Βάρης- Βουλιαγμένης και από τις ένοπλες δυνάμεις τρία μηχανήματα έργου. Τις επίγειες δυνάμεις συνέδραμαν από αέρος διαδοχικά, για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την πυρκαγιά από την έναρξή της, 5 αεροσκάφη CANADAIR και 5 ελικόπτερα.
Οργανωμένα απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι των οικισμών Γαλήνη, Μαρούλα και Πανόραμα.
2. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 16.57 σε δασική έκταση, στην Καλλιτεχνούπολη του δήμου Ραφήνας - Πικερμίου Αττικής. Στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 60 πυροσβέστες με 24 οχήματα, 15 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρο τμήμα ενώ από αέρος επιχείρησαν 3 Α/Φ Canadair και 1 Ε/Π.
Έγινε οργανωμένη απομάκρυνση ατόμων από το Λύρειο ϊδρυμα, καθώς και όλων των κατασκηνώσεων της ευρύτερης περιοχής.
3. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 18:52 σε αγροτοδασική έκταση στη θέση Πανόραμα στους Αγίους Αποστόλους Καλάμου του δήμου Ωρωπού. Στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα.
Οι πυρκαγιές της Αττικής όμως δεν ήταν οι μοναδικές που έχουν προκαλέσει συναγερμό στον κρατικό μηχανισμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα εκδηλώθηκαν 3 πυρκαγιές στον νομό Κορινθίας στις περιοχές Σουσάκι- 'Αγιοι Θεόδωροι, Ζεμενό δήμου Κιάτου και Ίσθμια του δήμου Λουτρακίου.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση έχει συγκληθεί το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας για την εκτίμηση και τον συντονισμό των επόμενων ενεργειών. Στην διαρκή συνεδρίαση συμμετέχουν ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η Ειδική Γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων, του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Φωτεινή Παντιώρα, ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Γιάννης Παπαευσταθίου, στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλοι παράγοντες.
Απο την Πυροσβεστική γίνεται έκκληση στους πολίτες που βρίσκονται πλησίον των πυρκαγιών να απομακρύνονται έγκαιρα για τη δική τους ασφάλεια και για να μην παρεμποδίζουν το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Επίσης να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί στις μετακινήσεις τους και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών.

Συνδρομή λιμενικού με σκάφη για τον απεγκλωβισμό πυρόπληκτων στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας

Σκάφη του λιμενικού βρίσκονται στο Μάτι, στο Ζούμπερι και άλλες πυρόπληκτες περιοχέγια να απομακρύνουν τυχόν εγκλωβισμένους.
Πρόκειται για τρία πλοία του Λιμενικού, ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης και παραπλέοντα σκάφη τα οποία βρίσκονται ελάχιστα μακριά, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Λιμενικό Σώμα.

Μητσοτάκης: Στη διάθεση της Πολιτικής Προστασίας οι εθελοντές της Νέας Δημοκρατίας

Με τον γενικό γραμματέα πολιτικής προστασίας Γιάννη Καπάκη επικοινώνησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να ενημερωθεί για τα πύρινα μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Έθεσε στη διάθεση της πολιτικής προστασίας τους εθελοντές της ΝΔ προκειμένου να συνδράμουν ανά πάσα στιγμή αν θεωρεί αναγκαίο στις προσπάθειες της κατάσβεσης.
Ευχήθηκε οι δυνάμεις της πυροσβεστικής να θέσουν τις επόμενες ώρες τις πυρκαγιές υπό έλεγχο, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Από τον γενικό γραμματέα ενημερώθηκε και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
Η κ. Γεννηματά ζήτησε να μεταφερθεί η συμπαράστασή της στα στελέχη όλων των υπηρεσιών, που δίνουν υπό αντίξοες συνθήκες τη μάχη στα πύρινα μέτωπα.

Ακυρώσεις και εκτροπές πτήσεων στο «Ελ. Βενιζέλος»

Οκτώ πτήσεις έχουν ακυρωθεί λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην Αθήνα και στην περιοχή του διεθνούς αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Εννέα ακόμα πτήσεις που προσέγγιζαν το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας έλαβαν εντολή να κατευθυνθούν προς άλλα αεροδρόμια, εκτός Αττικής.
Σύμφωνα με προσωπικό του αερολιμένα, τα περισσότερα προβλήματα έχουν διαπιστωθεί στις προσγειώσεις παρά στις αναχωρήσεις.

Δεκάδες άνθρωποι έχουν καταφύγει σε παραλίες της Αττικής λόγω της πυρκαγιάς  - Αρματαγωγό του ΠΝ θα συνδράμει στην εκκένωση

Στην παραλία της περιοχής Μάτι και τις γειτονικές παραλίες έχουν βρει καταφύγιο δεκάδες άτομα που έχουν εγκλωβιστεί στην ευρύτερη περιοχή, μετά την φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας στην Καλλιτεχνούπολη Πεντέλης και μαίνεται στον οικισμό του νέου Βουτζά και στο Μάτι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σημείο κατευθύνεται αρματαγωγό πλοίο προκειμένου να παραλάβει τους συγκεντρωμένους.
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερις άνθρωποι, δύο παιδιά και δύο ενήλικες έχουν εγκλωβιστεί σε λιμάνι στον οικισμό Μάτι, στην Ραφήνα.
Πλωτό του Λιμενικού πλέει προς το σημείο ώστε να τους απεγκλωβίσει.

Σε πύρινο κλοιό η Αττική - Καίγονται σπίτια - Κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η Αττική, με την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Πεντέλης να είναι δραματική, καθώς μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά που ξέσπασε σήμερα (23/7/2018) το απόγευμα στην Καλλιτεχνούπολη Αττικής, με την Περιφέρεια Αττικής να κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις ενότητες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής.
Οι πυροσβέστες δίνουν υπεράνθρωπη μάχη για να ελέγξουν τη φωτιά, η οποία λίγο πριν τις 19:00 πέρασε τη λεωφόρο Μαραθώνος και μπήκε στο Μάτι, όπου καίει σπίτια.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ραφήνας - Πικερμίου, Βαγγέλη Μπουρνούς, 100 σπίτια και 200 οχήματα παραδόθηκαν στις φλόγες από τη μεγάλη πυρκαγιά σε Νέο Βουτζά, Άγιο Ανδρέα και Μάτι.
Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχουν πολλοί εγκλωβισμένοι, ενώ εξέφρασε φόβους ότι μπορεί να υπάρχει και νεκρός.
Κατόπιν εντολής της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και για προληπτικούς λόγους, εκκενώνονται τα ΚΑΑΥ του Στρατού Ξηράς στον Άγιο Ανδρέα και της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ζούμπερι.
Πριν από λίγο μάλιστα απομακρύνθηκαν, για προληπτικούς λόγους και παιδιά από κατασκηνώσεις στον Άγιο Ανδρέα.
Σημειώνεται ότι το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι.
Στο σημείο επιχειρούν αυτή την ώρα, 50 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 20 εθελοντές, 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Ο κ. Μπουρνούς μίλησε για εικόνα «καθολικής καταστροφής», καθώς η φωτιά «έχει κατακάψει ολόκληρο τον οικισμό του Ματιού από τη λεωφόρο Μαραθώνος μέχρι κάτω τη θάλασσα».
Επιβεβαίωσε, εξάλλου, ότι δόθηκε εντολή εκκένωσης των κατασκηνώσεων στον Άγιο Ανδρέα και ανέφερε πως κάποιοι άνθρωποι, λίγοι ευτυχώς, έχουν εγκλωβιστεί μέσα σε σπίτια.
Στο Μάτι, όπως είπε, «είδα με τα μάτια μου πάνω από 200 οχήματα που καίγονται, πάνω από 100 σπίτια που καίγονται, χωρίς να έχω γυρίσει ολόκληρο τον οικισμό», ενώ ανέφερε ότι μεγάλη είναι η καταστροφή και στην πρώτη είσοδο του Νέου Βουτζά.
«Είχαμε κι άλλες φωτιές σε αντίθετες κατευθύνσεις που μαρτυρούν ότι υπάρχουν ενδείξεις για εμπρησμούς», τόνισε, και στάθηκε στο σοβαρό πρόβλημα που προκαλούν οι ισχυροί άνεμοι.



Πυρκαγιά και στον Κάλαμο Αττικής

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε, εν τω μεταξύ, και στον Κάλαμο Αττικής, με πυροσβεστικές δυνάμεις να σπεύδουν στην περιοχή.
Σημειώνεται ότι η φωτιά εκδηλώθηκε στη θέση Πανόραμα, σε περιοχή με πυκνή βλάστηση.
Στο σημείο επιχειρούν τώρα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς 16 πυροσβέστες με 8 οχήματα, ενώ σημειώνεται ότι στην περιοχή πνέουν δυνατοί άνεμοι.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ανατολική και η Δυτική Αττική

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, τις περιφερειακές ενότητες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, λόγω των πυρκαγιών που πλήττουν την Περιφέρεια.
Παράλληλα, η Περιφέρεια Αττικής συνέδραμε παρέχοντας κάθε μέσο που της ζητήθηκε από το Πυροσβεστικό Σώμα.
Σημειώνεται ότι η κ. Δούρου μετέχει στο Συντονιστικό που βρίσκεται αυτές τις ώρες σε εξέλιξη, στο κέντρο επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας, ενώ ενημερώνεται από την πρώτη στιγμή που ξέσπασαν οι πυρκαγιές στην Αττικής.
Νωρίτερα το απόγευμα, συνεδρίασε το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας της Ανατολικής Αττικής.
Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στα Γεράνεια όρη στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας, καθώς οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν τις προσπάθειες κατάσβεσης, ενώ σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες.
Αίσθηση προκάλεσε ωστόσο η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται περί... εμπρησμού.

Διαρκής είναι η ενημέρωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τις πυρκαγιές στην Αττική, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει πως είναι «προβληματισμένος» για τα παράλληλα τρία πύρινα μέτωπα στην Αττική, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως «παρά τις αντίξοες συνθήκες θα καταφέρουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να τεθούν σε έλεγχο».
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Νίκο Τόσκα για την εξέλιξη των πυρκαγιών.
Σε διαρκή επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη βρίσκεται επίσης ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Σύμφωνα με προτροπή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας εκκενώθηκαν τρεις οικισμοί της Κινέτας (Γαλήνη, Πανόραμα 1, το Πανόραμα 2) καθώς οι φλόγες από τη μεγάλη φωτιά που καίει από νωρίς το μεσημέρι στην περιοχή έφθασαν μέχρι τις αυλές σπιτιών, ενώ νωρίτερα απείλησαν και τον οικισμό Μαρούλα.
Εν τω μεταξύ, με εντολή της αστυνομίας λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στην Κινέτα στα Γεράνεια Όρη έχουν διακοπεί στην περιοχή και τα δρομολόγια του προαστιακού σιδηροδρόμου.
Επίσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα τόσο της παλιάς όσο και της νέας Εθνικής Οδού Αθηνών - Κορίνθου, από το 39ο έως το 57ο χλμ.
Οι ισχυροί άνεμοι έντασης ακόμα και 8 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή και το γεγονός ότι αλλάζουν συνεχώς κατευθύνσεις δυσχεραίνει το έργο των πυροσβεστών, την ώρα που υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση από εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις σε μια προσπάθεια να θέσουν υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο που εκτείνεται σε μήκος 6 χιλιομέτρων έτσι ώστε να το προλάβουν και να το οριοθετήσουν πριν αυτό λάβει μεγαλύτερες και ανεξέλεγκτες διαστάσεις..
Είναι χαρακτηριστικό πως στην περιοχή επιχειρούν 110 πυροσβέστες με 47 οχήματα, πεζοπόρo τμήμα 40 ατόμων, 5 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.
Όπως αναφέρεται, στις φλόγες έχει τυλιχθεί πευκοδάσος στην περιοχή Αέρας στα Γεράνεια Όρη, στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας ενώ λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων, οι πυκνοί καπνοί κάλυψαν όχι μόνο την ευρύτερη περιοχή της Κινέτας αλλά και πολύ μεγάλο μέρος της Αττικής.
Για τεράστιες ζημιές έκανε λόγο ο δήμαρχος Μεγαρέων, Γρηγόρης Σταμούλης, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στα αρμόδια υπουργεία για βοήθεια, ενώ τόνισε ότι όσοι κάτοικοι χρειάζονται βοήθεια ή μέρος για διανυκτέρευση, μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα του δήμου.
Σύμφωνα με τον κ. Σταμούλη, ο οποίος μίλησε στον «ΣΚΑΪ», η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 12 το μεσημέρι, σε κατάφυτη με πεύκα περιοχή, ενδεχομένως από καλώδια της ΔΕΗ, με την ανταπόκριση της πυροσβεστικής να είναι άμεση.
Η φωτιά, σύμφωνα με τον δήμαρχο Μεγαρέων, απλώθηκε σε όλο το βόρειο μέρος της Κινέτας, κατέβηκε προς τη θάλασσα, «γλύφοντας» όλες τις περιοχές και προκαλώντας καταστροφές σε σπίτια και αυτοκίνητα.
Όπως δήλωσε ο κ. Σταμούλης, υπάρχει ένα ακόμη μέτωπο με κατεύθυνση τα Γεράνεια Όρη.

Τόσκας: Δεν είναι αθώες αυτές οι πυρκαγιές

Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του κ. Τόσκα, όπως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού.
Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ άφησε να εννοηθεί ότι η μεγάλη πυρκαγιά, μπορεί να είναι και έργο εμπρησμού, κάτι ωστόσο που θα διερευνηθεί από την Διεύθυνση Εγκλημάτων Εμπρησμού, η οποία βρίσκεται ήδη στην περιοχή για την έναρξη των ερευνών, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.
«Δεν είναι και τόσο αθώες αυτές οι πυρκαγιές», υπογράμμισε ο κ. Τόσκας και συνέχισε: «Χθες το βράδυ και πάλι στα Γεράνεια, στην ίδια περίπου περιοχή που εκδηλώθηκε η σήμερα η πυρκαγιά, είχαμε άλλες δύο πυρκαγιές, οι οποίες όμως τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο.
Σήμερα το απόγευμα και ενώ η φωτιά στην Κινέτα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, εκδηλώθηκε και άλλη μικρή πυρκαγιά πάνω από τα διυλιστήρια Ασπροπύργου.
Και αυτή αντιμετωπίστηκε γρήγορα, όμως όλα αυτά δεν μπορεί να μην μας βάζουν σε σκέψεις».
Νωρίτερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, είχε κάνει λόγο για συντονισμένη προσπάθεια να μην υπάρξουν θύματα από τη μεγάλη φωτιά που κατακαίει την Κινέτα, ενώ υπογράμμισε ότι «πάνω από όλα είναι η αξία του ανθρώπου».
Ακόμη, επεσήμανε τις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες επιχειρούν τα εναέρια μέσα, καθώς εφοδιάζονται με νερό από τη φουρτουνιασμένη -όπως την χαρακτήρισε- θάλασσα, αφού οι άνεμοι φτάνουν τα 7 Μποφόρ.
«Τα καναντέρ είναι αποτελεσματικά μετά τις συντηρήσεις που έγιναν στην Αμερική το χειμώνα.
Αλλά και τα υπόλοιπα αεροσκάφη είναι παλιά, όμως αποτελεσματικά και πιστεύουμε ότι σύντομα θα ελεγχθεί η κατάσταση.
Οι πυροσβέστες κάνουν ηρωική προσπάθεια», τόνισε.

Σε πλήρη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπου μαζί με τους ομολόγους του των Σκοπίων και του Μαυροβουνίου, θα βραβευτούν για τη συνεισφορά τους στη συνεργασία και την ειρήνη της περιοχής.
Ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε άμεσα για τη μεγάλη πυρκαγιά και έθεσε σε πλήρη ετοιμότητα τον κρατικό μηχανισμό.

«Είναι από τα χειρότερα σενάρια που απευχόμασταν για φέτος»

Χαρακτηριστικά των πυρκαγιών του 2007 αλλά με χαμηλότερες θερμοκρασίες έχει η πυρκαγιά στην Κινέτα σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη.
«Αυτή η πυρκαγιά είναι από τα χειρότερα σενάρια που απευχόμασταν να αντιμετωπίσουμε φέτος» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καπάκης και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για μία από τις πιο δύσκολες πυρκαγιές καθώς οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με την πυκνή καύσιμη ύλη συνεργούν στην ταχύτατη εξέλιξή της.
Καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες για τον περιορισμό των συνεπειών αλλά οι καταβατικοί άνεμοι έχουν εξαπλώσει τις φλόγες και δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών».
Όπως είπε ο κ. Καπάκης η πυρκαγιά δημιουργεί μικροκλίμα και καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να μην κινηθεί προς τη βορειοανατολική πλευρά των Γερανείων και συγκεκριμένα προς το Αλεποχώρι.

Τη συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων διέταξε ο Πάνος Καμμένος

Τη συνδρομή των ένοπλων δυνάμεων για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς που μαίνεται στην Κινέτα διέταξε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.
Ο στρατός κινητοποίησε επτά πυροσβεστικά εναέρια μέσα –πέντε αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα– κι ένα μεταγωγικό αεροσκάφος για την μεταφορά πυροσβεστών.
Κινητοποιούνται επίσης τρία μηχανήματα και υδροφόρες.
Στην ανακοίνωση του το Γενικό Επιτελείο Στρατού σημειώνει πως το στράτευμα είναι έτοιμο να διαθέσει περαιτέρω μέσα και επίγεια μηχανήματα εάν λάβει σχετικά αιτήματα από τις Αρχές.

Διακοπές ρεύματος

Διακοπές ρεύματος σημειώνονται στην ευρύτερη περιοχή που πλήττει η πυρκαγιά στην Κινέτα, η οποία έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης μέσης τάσης.
Ωστόσο η πρόσβαση των τεχνικών του ΔΕΔΔΗΕ στα σημεία του δικτύου που έχουν υποστεί βλάβες ή έχουν καταστραφεί είναι αδύνατη λόγω της φωτιάς.
Επιπλέον ο Διαχειριστής διακόπτει ανά περιοχές την ηλεκτροδότηση και ύστερα από εντολή της Πυροσβεστικής, για λόγους ασφαλείας.
Αρμόδια στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνουν ότι η αποτίμηση και αποκατάσταση των ζημιών θα γίνει όταν ελεγχθεί το πύρινο μέτωπο και επιτραπεί η πρόσβαση στην περιοχή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης