Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Το προσωρινό Grexit ήταν κακοσχεδιασμένο σύμφωνα με το think tank DIW

Το προσωρινό Grexit ήταν κακοσχεδιασμένο σύμφωνα με το think tank DIW
Με το πλεονέκτημα της ύστερης γνώσης, η γερμανική κυβέρνηση πράγματι θα είχε ενεργήσει διαφορετικά σε σχέση με την ελληνική κρίση χρέους σύμφωνα με το DIW.
Η Γερμανία μπορεί να επικρίνεται, αλλά παραμένει ο στυλοβάτης της Ευρώπης, αναφέρει το Think Tank της Γερμανίας DIW.
Ειδικά για την Ελλάδα αναφέρει ότι το προσωρινό Grexit ήταν μια κακοσχεδιασμένη λύση που δεν θα βοηθούσε την Ελλάδα.
Στην ανάλυση τονίζεται το εξής μετά το Brexit, την παραίτηση του Matteo Renzi και την εκλογή του Donald Trump ως Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών έχει δημιουργηθεί ένα κενό εξουσίας στη Δύση και στην Ευρώπη.
Σε μια εποχή που η Ευρώπη πρέπει να λάβει σημαντικές συλλογικές αποφάσεις για την οικονομική και εξωτερική της πολιτικής, τα εσωτερικά ζητήματα που απασχολούν τα μεγαλύτερα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως την Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και την Ιταλία δεν έχουν αντιμετωπιστεί.
Κατά συνέπεια, υπάρχει αυξανόμενη πίεση στη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και την κυβέρνησή της να αναλάβει πρωτοβουλίες.
Αλλά ενώ η Γερμανία θέλει να δείξει ότι είναι ηγέτιδα δύναμη, χρειάζεται τους ευρωπαίους εταίρους οι οποίοι είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν και να συμβιβαστούν.
Κατηγορούν την Γερμανία ότι δεν έχει κάνει πολλά αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική….  
Για παράδειγμα, η γερμανική κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί ότι αποφεύγει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
Αλλά, ενώ τα γερμανικά μέτρα μερικές φορές έρχονται πολύ αργά, ή είναι κακοσχεδιασμένα - όπως η πρότασή του  "προσωρινού Grexit" της πρότασης του Schaeuble του Γερμανού ΥΠΟΙΚ για την Ελλάδα – η κυβέρνηση της Γερμανίας συμφώνησε επίσης σε πολυάριθμα προγράμματα διάσωσης, τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, στην τραπεζική ένωση της ΕΕ....
Η Γερμανία έχει επίσης επικριθεί γιατί δεν έχει συμφωνήσει  στην έκδοση ευρωομολόγων.
 Αλλά αυτά τα επιχειρήματα δεν γίνονται πάντα καλή την πίστη:
Τα κράτη μέλη, όπως η Γαλλία θέλουν να μοιραστούν τον κίνδυνο χωρίς παραχώρηση επαρκούς κυριαρχίας επί της οικονομικής πολιτικής.
Η κυβέρνηση και οι πολίτες της Γερμανίας είναι πιο ανοιχτοί από τους περισσότερους στην βαθύτερη ολοκλήρωση που απαιτείται για να καταστεί το ευρώ βιώσιμο, συμπεριλαμβανομένης της δημοσιονομικής ένωσης.
Αλλά, για να επιτευχθεί αυτό, όλοι οι εταίροι πρέπει να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, όσον αφορά την πολιτική επιμερισμού κυριαρχίας και κινδύνων.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης