Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Δήλωση «βόμβα» Τσίπρα για τα σύνορα Ελλάδας - Αλβανίας

Δήλωση «βόμβα» Τσίπρα για τα σύνορα Ελλάδας - Αλβανίας

«Τα δύο θέματα που απομένουν, πέραν της ΑΟΖ, είναι το ζήτημα του εμπολέμου και των συνόρων το οποίο βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να βρεθεί μια κάποια διευθέτηση" δήλωσε ο πρωθυπουργός

Πλήθος ερωτημάτων έχει προκαλέσει η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας, λίγες ώρες μετά τη δήλωση του επιτρόπου, Johannes Hahn, περί αναδιάρθρωσης των ελληνοαλβανικών συνόρων.
«Τα δύο θέματα που απομένουν, πέραν της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, είναι το ζήτημα του εμπολέμου και των συνόρων το οποίο βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να βρεθεί μια κάποια διευθέτηση.
Θέματα τα οποία όμως ενώ έχουμε προχωρήσει σε ένα εξαιρετικά σημαντικό σημείο δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ολοκληρώσει» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες και αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Αλβανό ομόλογο του.
Ακριβώς μία ημέρα πριν ο Hahn είχε πει
Και συνέχισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας τι θα συζητηθεί με την αλβανική κυβέρνηση στα εναπομείναντα θέματα της άρσης του εμπολέμου μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και των συνόρων.
«Έδωσα λοιπόν, συμφώνησα μάλλον με τον Αλβανό ομόλογό μου, το επόμενο διάστημα οι δύο υπουργοί Εξωτερικών να εντείνουν τις προσπάθειές τους, χωρίς να έχουμε κάποια ιδιαίτερη πίεση, για να δούμε σε ποιο βαθμό θα μπορέσουμε να έχουμε μια θετική διευθέτηση το συντομότερο δυνατόν» είπε χαρακτηριστικά.
Και παρ' όλου που η Κομισιόν είχε «μαζέψει» τη δήλωση Hahn περί «αναδιάρθρωσης» των ελληνοαλβανικών συνόρων, η δήλωση Τσίπρα μόλις μια ημέρα μετά, προκαλεί πλήθος ερωτημάτων, ενώ ενισχύει και θέση της ΝΔ περί «μυστικής διπλωματίας».

Το σχολίο του Μαξίμου

Εν τω μεταξύ, στον απόηχο της δήλωσης Τσίπρα και με αφορμή τον πανικό που επικράτησε, το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε ένα non paper που κάθε άλλο παρά κατεύνασε τα πνεύματα.
«Η σπουδή ορισμένων να δημιουργήσουν εκ νέου θέμα εκ του μη όντος για τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, θα ήταν αξιοθρήνητη εάν δεν ήταν εθνικά επικίνδυνη», τονίζουν οι «κυβερνητικές πηγές».
Σχολιάζουν ειδικότερα ότι «αφού η ΝΔ και τα φίλα προσκείμενα Μέσα της εκτέθηκαν διεθνώς με την προσπάθεια εκμετάλλευσης μίας άστοχης διατύπωσης του Επιτρόπου Hahn, που διευκρινίστηκε ότι αναφερόταν στην ΑΟΖ, τώρα επιδίδονται σε νέα σενάρια επιστημονικής φαντασίας».
Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι «η αποστροφή του πρωθυπουργού στο ζήτημα των συνόρων με την Αλβανία αναφέρεται στο θέμα της συντήρησης των πυραμίδων στα υφιστάμενα σύνορα με τη γειτονική χώρα».
«Και η γελοιότητα έχει τα όριά της» σχολιάζουν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης