Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Ποιοι οι «όροι» του ενισχυμένου μεταμνημονικού Προγράμματος εποπτείας που ανακοινώνονται 11/7 από Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ποιοι οι «όροι» του ενισχυμένου μεταμνημονικού Προγράμματος εποπτείας που ανακοινώνονται 11/7 από Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Στις «νέες» δεσμεύσεις ξεχωρίζει η πώληση μεριδίων που διατηρεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις συστημικές τράπεζες

Ανακοινώνονται σήμερα 11 Ιουλίου 2018 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι όροι του μεταμνημονιακού προγράμματος εποπτείας και η ακριβής διαδικασία παρακολούθησης των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να «παραδίδει» ανά τακτικά χρονικά διάστημα η Αθήνα εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους της (κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα 9 ANFA’s SMP’s).
Το μεταμνημονιακό πλαίσιο επιτήρησης θα ανανεώνεται κάθε έξι μήνες, έως και το 2022, που θα διαρκέσει το νέο πρόγραμμα ενώ  αποστολές της Ε.Ε. του ESM, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ κάθε τρεις μήνες θα θέτουν στο «μικροσκόπιο» τα μεγέθη, τις προοπτικές και τα πρωτογενή πλεονάσματα της ελληνικής οικονομίας υπό τη δέσμευση του 3,5% που έχει αναλάβει η Ελλάδα.
Είναι γεγονός ότι ο έλεγχος θα παραμείνει ασφυκτικός σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες που εξήλθαν από τα Μνημόνια (Κύπρος, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία) ενώ βαρύτητα θα δοθεί από τους θεσμούς στη «ρήτρα» μη αναστροφής των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων και στην υλοποίησης των πρόσθετων όρων της συμφωνίας.
Τα μέτρα μείωσης των συντάξεων και του αφορολογήτου ορίου που έχουν νομοθετηθεί θα αποτυπώνονται στην επικαιροποίηση του Μνημονίου, όχι όμως και στην απόφαση της Κομισιόν για την ενισχυμένη εποπτεία, δίνοντας στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να συνεχίσει το «παιχνίδι» των εντυπώσεων με τις συντάξεις.
Στις «νέες» δεσμεύσεις ξεχωρίζει η πώληση μεριδίων που διατηρεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις συστημικές τράπεζες, η μείωση των «κόκκινων» δανείων, η υποχρέωση αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε δύο δόσεις, μία το 2019 και μία το 2020, προκειμένου να υπάρξει πλήρης εξίσωση με τις εμπορικές, η επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η αναβάθμιση του ηλεκτρονικού συστήματος συλλογής των φόρων, ο  μηδενισμός των ληξιπροθέσμων χρεών και η αποφυγή συσσώρευσης νέων οφειλών, οι νέες ιδιωτικοποιήσεις (ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, Μαρίνα του Αλίμου, Εγνατία, ΔΕΠΑ Εμπορίου, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, περιφερειακά λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Δίκτυο ΔΕΠΑ, μεταφορά σταδίου ΟΑΚΑ στο υπερταμείο) και η σταδιακή χαλάρωση των ελέγχων κεφαλαίου (capital controls).
Οι περισσότερες από αυτές τις μεταρρυθμίσεις θα μπουν σε καθεστώς ενισχυμένης παρακολούθησης  από την πρώτη κιόλας επίσκεψη του κουαρτέτου στην Αθήνα, τέλος Σεπτεμβρίου/ αρχές Οκτωβρίου με τη συμμετοχή φυσικά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ως τεχνικού συμβούλου.
Η φθινοπωρινή αξιολόγηση θα έχει μεγάλη βαρύτητα, όχι μόνο επειδή θα εγκαινιάσει το νέο καθεστώς επιτήρησης, αλλά και διότι θα επικεντρωθεί στην κατάρτιση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού του 2019 και των φοροελαφρύνσεων ύψους 700 εκατ. ευρώ που θα περιλαμβάνει (η σχετική εισήγηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου θα δοθεί στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα εντός του Ιουλίου).
Ιδιαιτέρως σημαντική θα είναι και η δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, καθώς θα κρίνει την επιστροφή των πρώτων 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη που αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα.
Βάσει της απόφασης του Eurogroup της 21ης-22ας Ιουνίου, θα επιστραφούν σταδιακά στη χώρα μας 4,8 δισ. ευρώ από τα εν λόγω κέρδη, με ρυθμό 600 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόζονται πιστά οι μεταμνημονιακές δεσμεύσεις.
Η επιστροφή των παραπάνω χρημάτων και η άρση του επιτοκιακού πέναλτι που είχε επιβληθεί στο δάνειο του 2ου Μνημονίου, με ετήσιο κόστος περί τα 220.000.000 ευρώ, είναι τα δύο μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που τελούν υπό την αίρεση ότι οι τεχνοκράτες των δανειστών θα βάζουν καλό βαθμό στη χώρα μας στις εκθέσεις προόδου που θα συντάσσουν ανά τρίμηνο.

Μάριος Χριστοδούλου
Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης