Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Dimitrov: Αναμένουμε το «πράσινο φως» για τις ενταξιακές συνομιλίες με το ΝΑΤΟ

Dimitrov: Αναμένουμε το «πράσινο φως» για τις ενταξιακές συνομιλίες με το ΝΑΤΟ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι η Συμμαχία θα εγκρίνει τις ενταξιακές συνομιλίες στη Σύνοδο Κορυφής αυτής της εβδομάδας

Η πΓΔΜ αναμένει να λάβει αυτή την εβδομάδα το «πράσινο φως» για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με το ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα (9/7/2018) ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Nikola Dimitrov.
Σημειώνεται ότι την Τετάρτη (11/7) ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες κι ενώ το μεγαλύτερο μέρος θα επικεντρωθεί στην κριτική του αμερικανικού προέδρου, Donald Trump, για τη Συμμαχία, η ένταξη της πΓΔΜ βρίσκεται επίσης στην ημερήσια διάταξη.
«Έχουμε μεγάλες ελπίδες και νομίζω ότι όλα βρίσκονται υπό επεξεργασία και αυτό θα συμβεί αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο Dimitrov στο Reuters, στο περιθώριο Συνόδου Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων στο Λονδίνο.
«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να ξεκινήσουμε τις ενταξιακές συνομιλίες», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι η Συμμαχία θα εγκρίνει τις ενταξιακές συνομιλίες στη Σύνοδο Κορυφής αυτής της εβδομάδας.
Ο Stoltenberg ανέφερε ότι η πρόσφατη συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό και η λήξη μιας διαμάχης δεκαετιών ήταν «ιστορική» και ότι προσφέρει μια «ιστορική ευκαιρία» για τα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
«Η ολοκλήρωση του δικού μας μέρους για τη συμφωνία θα ενσωματωθεί στη διαδικασία του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Dimitrov.
Ερωτηθείς εάν υπάρχουν ανησυχίες ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προσπαθήσει να διαταράξει τη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ λόγω των ανησυχιών της ότι η συμμαχία θα μπορούσε να παραβιάσει την παραδοσιακή σφαίρα επιρροής της, ο Dimitrov δήλωσε:
«Εάν δεν υπήρχε το θέμα του ονόματος, θα ήμασταν μέλος (του ΝΑΤΟ) από το 2008.
Συνεπώς, πιστεύουμε ακράδαντα ότι δεν είναι εναντίον οποιασδήποτε άλλης χώρας και ότι θα έχει μια σημαντική επίδραση κατευνασμού στην σταθερότητα της περιοχής.
Αλλά φυσικά μέχρι να συμβεί αυτό, θα ανησυχούμε για κάθε εμπόδιο που μπορεί να εμφανιστεί», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης