Αναλύσεις

Μειωμένα εισοδήματα και υπερφορολόγηση έφεραν πτώση 4% στις πωλήσεις υγρών καυσίμων στο πεντάμηνο 2018

Μειωμένα εισοδήματα και υπερφορολόγηση έφεραν πτώση 4% στις πωλήσεις υγρών καυσίμων στο πεντάμηνο 2018

Οι πωλήσεις πετρελαίου, κυρίως λόγω της μικρής ζήτησης σε εκείνο της θέρμανσης, συρρικνώθηκαν κατά 24% το φετινό διάστημα Ιανουαρίου - Μαίου  

Μείωση παρουσίασαν οι πωλήσεις υγρών καυσίμων μέσα στο πρώτο πεντάμηνο της τρέχουσας χρονιάς, με τον τόνο να δίνει η καταβαράθρωση του πετρελαίου θέρμανσης.
Αυτό δείχνουν τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι εταιρείες εμπορίας, σύμφωνα με τα οποία οι πρώτοι πέντε μήνες του 2018 «έκλεισαν» με συνολική μείωση 4%, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της περσινής χρονιάς, καθώς οι πωλήσεις του πετρελαίου κατέγραψαν κατακόρυφη πτώση -24%.
Στο πρώτο 5μηνο οριακά μειωμένες, κατά -1%, καταγράφηκαν επίσης οι πωλήσεις στις βενζίνες.
Στον αντίποδα, το ντίζελ κίνησης διάγραψε ανοδική πορεία, με τις πωλήσεις του να αυξάνονται κατά 6%.
Σε κάθε περίπτωση, τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν πως για την εγχώρια αγορά πετρελαιοειδών συνεχίζονται οι αρνητικές πιέσεις, παρά την ανάκαμψη των βασικών δεικτών της ελληνικής οικονομίας.
Πιέσεις που, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, η υπερφορολόγηση των καυσίμων και το περιορισμένο διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας ότι θα εκλείψουν.

Καλός καιρός, κακές πωλήσεις

Την ίδια στιγμή, η «βουτιά» του πετρελαίου θέρμανσης αποδίδεται κατά κύριο λόγο στις ήπιες κλιματικές συνθήκες που επικράτησαν από την αρχή της χρονιάς. Εξάλλου, τα έντονα αρνητικά πρόσημα προοιωνίζονταν και τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, όπου οι πωλήσεις του κινούνταν πτωτικά κατά -22%.
Από την άλλη πλευρά, στην περίπτωση των καυσίμων κίνησης τα στοιχεία του 5μηνου έρχονται να αποκαταστήσουν σε μεγάλο βαθμό την πραγματική εικόνα της εγχώριας κατανάλωσης, απαλείφοντας την παραμορφωτική επίδραση που είχαν τα δεδομένα του φετινού Ιανουαρίου.
Τον συγκεκριμένο μήνα, οι πωλήσεις εμφανίζονται ασυνήθιστα αυξημένες, εξαιτίας της ραγδαίας πτώσης που είχε σημειωθεί τον Ιανουάριο του 2017, λόγω της αποθεματοποίησης στην οποία είχαν προχωρήσει νωρίτερα καταναλωτές αλλά και πρατήρια, ενόψει της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
Το αποτέλεσμα ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2018 οι πωλήσεις βενζίνης και ντίζελ κίνησης να παρουσιάζονται αυξημένες κατά 1,9% και 5,8% αντίστοιχα, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2017.
Ωστόσο, αν συγκριθεί ο φετινός Μάρτιος με τον Μάρτιο του 2017, οι βενζίνες και το πετρέλαιο κίνησης παρουσίασαν πτώση 7% και 1,2%, αντίστοιχα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης