Αναλύσεις

Zaev: Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο του 2018 το δημοψήφισμα - Τον Ιανουάριο του 2019 η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών

tags :
Zaev: Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο του 2018 το δημοψήφισμα - Τον Ιανουάριο του 2019 η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών

Τα επόμενα βήματα μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και τις δυσκολίες, που θα υπάρξουν σκιαγράφησε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Zoran Zaev.
Σύμφωνα με τον κ. Zaev απτή απόδειξη ότι η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ είναι το γεγονός ότι…. δεν αρέσει στα κόμματα της αντιπολίτευσης σε καμία από τις δύο χώρες.
Όπως υπογράμμισε το δημοψήφισμα στη χώρα του μπορεί να γίνει είτε στις 23 Σεπτεμβρίου 2018 ή στις 30 Σεπτεμβρίου 2018 ή στις 7 Οκτωβρίου 2018, ενώ αναμένει ότι η τελική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας για την κύρωση της συμφωνίας θα λάβει χώρα τον Ιανουάριο του 2019.
Ο κ. Zaev εμφανίστηκε ιδιαίτερα διαλλακτικός στη συνέντευξή του, υποστηρίζοντας ότι κανείς στην ΠΓΔΜ δεν διεκδικεί την ιστορία της «ελληνικής Μακεδονίας», όπως τη χαρακτήρισε, ενώ προσέθεσε ότι η μόνη επίθεση που μπορεί να κάνει η χώρα του στην Ελλάδα είναι επίθεση… φιλίας.
Υποστήριξε, μάλιστα, ότι οι σχέσεις των κατοίκων της ΠΓΔΜ με τους κατοίκους των περιοχών της Βόρειας Ελλάδας είναι κάτι παραπάνω από άριστες, υπογραμμίζοντας ότι οι τουρίστες από τη γειτονικοί χώρα στην Ελλάδα έφθασαν το 2017, τα 1,2 εκατ.
«Υπό αυτές τις συνθήκες (σ.σ.: πριν τη συμφωνία), ακόμη και με ανεπίλυτο το ζήτημα αυτό, είχαμε πάνω από 1.200.000 επισκέψεις στην Ελλάδα, ενώ είμαστε 1.600.000 πολίτες στη χώρα.
Η φιλία υπάρχει μεταξύ των λαών μας.
Είμαι πεπεισμένος ότι όλοι θα καταλάβουν πολύ σύντομα ότι η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας θα φέρει μόνο θετικά αποτελέσματα για τις δύο χώρες και τους δύο λαούς».Δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι και ο ίδιος αναγκάστηκε να κάνει συμβιβασμούς, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός του εξήγησε ότι εάν το όλο θέμα δεν λυθεί αυτήν την περίοδο τότε όχι μόνο θα παραμείνει «στον αέρα» αλλά μπορεί να δημιουργηθούν και νέα προβλήματα.
Απατώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις έντονες αντιρρήσεις που έχουν εκφράσει τόσο ο υπουργός Άμυνας, Π. Καμμένος, όσο και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Κυρ. Μητσοτάκης για τη συμφωνία, δήλωσε ότι και οι δύο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό που θέλει η ΠΓΔΜ είναι να οικοδομήσει σχέσεις αμοιβαίας φιλίας και εμπιστοσύνης με την Ελλάδα.
«Πρέπει να ξέρουν ο κ. Καμμένος και ο κ. Μητσοτάκης ότι αποκτήσαμε όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, ότι αυτό θα γίνει με συνταγματικές τροποποιήσεις και ότι ταυτόχρονα δεν θίγει την ιδιαιτερότητα του βόρειου τμήματος της Ελλάδας. 
Το άρθρο 7, παράγραφος 2 και 3 διαχωρίζει με σαφήνεια το ελληνικό κομμάτι της Μακεδονίας από το δικό μας και απ’ αυτήν την άποψη εκφράζουμε απόλυτο σεβασμό προς την ελληνική κληρονομιά προς εκείνους που νιώθουν Έλληνες Μακεδόνες. 
Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα μ’ αυτό.
Εμείς αυτό το σεβόμαστε και θέλουμε σ’ αυτή τη βάση να οικοδομήσουμε τη φιλία μας.
Με τον αμοιβαίο διαχωρισμό αυτών των ζητημάτων ταυτότητας, διότι η ταυτότητα είναι αίσθημα, δεν μπορεί να ορισθεί με συμφωνίες», δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

 

Νωρίτερα

 

Τα επόμενα βήματα μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και τις δυσκολίες, σκιαγραφεί σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και στον Φάνη Παπαθανασίου ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, που θα μεταδοθεί στην ΕΡΤ1 στις 22:00 το βράδυ.
Ειδικότερα, στην πρώτη του εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην ελληνική τηλεόραση μετά τη συμφωνία για το ονοματολογικό, ο Z. Zaev ανοίγει τα χαρτιά του για το δημοψήφισμα, την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας του και την κύρωση της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων, προσδιορίζοντας το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.
Ταυτόχρονα αναδεικνύει τη σημασία της συμφωνίας για τον λαό και τη χώρα του και τις σχέσης της με την Ελλάδα, αλλά και την προοπτική ένταξής της στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, ενώ δεν διστάζει να σχολιάσει και τη στάση της αντιπολίτευσης στις δύο χώρες.
Επίσης, απαντά στο ερώτημα ποια από τις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό ήταν καθοριστική για τη συμφωνία.
Παράλληλα αποκαλύπτει τις πιθανές ημερομηνίες του δημοψηφίσματος, δύο τον Σεπτέμβριο και μία τον Οκτώβριο, αλλά και προαναγγέλλει ότι η κύρωση της συμφωνίας στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων, αν όλα πάνε καλά, θα τεθεί σε ψηφοφορία τον Ιανουάριο του 2019.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης