Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Barclays: Η μεταμνημονιακή Ελλάδα δεν διαφέρει από τη... μνημονιακή Ελλάδα

Barclays: Η μεταμνημονιακή Ελλάδα δεν διαφέρει από τη... μνημονιακή Ελλάδα

Η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στηρίζεται σε σκληρές δημοσιονομικές προσπάθειες και αισιόδοξες υποθέσεις.
Αυτό αναφέρουν οι αναλυτές της Barclays, τονίζοντας ότι η «θετική τάση του συναισθήματος της αγοράς για τα ελληνικά ομόλογα αναμένεται να συνεχιστεί τους προσεχείς μήνες».
Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που θα μπορούσαν τελικά να επηρεάσουν αρνητικά τα ελληνικά ομόλογα.
"Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους έχουν χορηγηθεί εκ των προτέρων και άνευ όρων είναι θετικό", κατά την άποψη της Barclays.
Ωστόσο, η πορεία του δημόσιου χρέους μακροπρόθεσμα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις σημαντικές συνεχιζόμενες δημοσιονομικές προσπάθειες και κάπως αισιόδοξες μακροοικονομικές υποθέσεις, ανέφεραν οι αναλυτές.
Ειδικότερα, στη σημερινή 11σέλιδη ανάλυσή της με τίτλο "Greece: Ready to fly solo" (Ελλάδα: Έτοιμη να 'πετάξει' μόνη της) που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Barclays αναφέρει ότι η συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου ανταμείβει την Ελλάδα για τις προσπάθειες που κατέβαλε και παρέχει τη βάση για περαιτέρω βελτίωση του επενδυτικού αισθήματος.
Η Ελλάδα πρόκειται να εγκαταλείψει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης αυτό το καλοκαίρι με ένα σημαντικό κεφαλαιακό απόθεμα, ενώ η τροχιά του δημόσιου χρέους και οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες κατά την επόμενη δεκαετία φαίνονται βιώσιμες.
Ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μακροπρόθεσμα, αλλά η θετική τάση στο κλίμα της αγοράς αναμένεται να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, αυξάνοντας την πιθανότητα ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα PSPP της ΕΚΤ.
Οι αναλυτές της Barclays πιστεύουν ότι η συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου έχει αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες να συμπεριληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στο PSPP της ΕΚΤ.
Η απόφαση θα ληφθεί ίσως το συντομότερο στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 26 Ιουλίου.
Αν και είναι πιθανό να εξαιρεθούν σε αυτό το στάδιο, εξακολουθεί να είναι δυνατόν να συμπεριληφθούν στην περίοδο επανεπένδυσης, αν και αυτό μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο.
Οι ενημερωμένες εκθέσεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους του ΔΝΤ, ενδεχομένως θα δημοσιοευτούν τον Ιούλιο, και θα είναι καθοριστικής σημασίας.
Ακόμα κι αν το θετικό συναίσθημα είναι πιθανό να κυριαρχήσει τους επόμενους μήνες, η Ελλάδα κινδυνεύει από τις εξελίξεις στην Ιταλία, με την Barclays να εκτιμά ότι μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Αυτό, σε συνδυασμό με τον κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να αναβάλουν περαιτέρω την εξομάλυνση της πρόσβασης στην αγορά για το ελληνικό δημόσιο.
Ο πολιτικός κίνδυνος είναι υψηλός με την Barclays να μην αποκλείει τις εκλογές μαζί με εκείνες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την άνοιξη του 2019.

Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει τη ρευστότητά της για τους επόμενους 22 μήνες τουλάχιστον

Η Ελλάδα ολοκλήρωσε και τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης και οι ευρωπαίοι πιστωτές
ενέκριναν την εκταμίευση της τελευταίας δόσης ύψους 15 δισ. ευρώ, όπου τα 5.5 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση των υφιστάμενων υποχρεώσεων και 9,5 δισ. για το ταμειακό απόθεμα.
Το ταμειακό απόθεμα θα ανέλθει στα 24,1 δισ. ευρώ όταν λήξει το τρίτο σχέδιο διάσωσης στις 20 Αυγούστου, εξασφαλίζοντας ότι η Ελλάδα θα καλύψει όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις της για τους επόμενους 22 μήνες - σχεδόν μέχρι τα τέλη του 2020 - σύμφωνα με την εκτίμηση των ευρωπαίων πιστωτών.
Αυτή η υγιής κατάσταση είναι πιθανό να ενισχυθεί περαιτέρω αν η Ελλάδα πετύχει ή και υπερβεί τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος (3,5% του ΑΕΠ έως το 2022).
Ωστόσο, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αναδιανείμει τυχόν υπεραπόδοση (πράγμα που αποτελεί μέρος του προϋπολογισμού δεδομένου ότι σχεδιάζει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,96%, 4,15%, 4,53% και 5,19% του ΑΕΠ το 2018, 2019, 2020, 2021 και 2022, αντιστοίχως) μέσω μεταβιβάσεων και χαμηλότερων φόρων.
Επί πλέον, το ρυθμιστικό ταμειακό διαθέσιμο της κυβέρνησης θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω, αξιοποιώντας την κύρα αγορά ή / και χρησιμοποιώντας εξαμηνιαία εκταμίευση των κερδών SMP / ANFA, εάν η κυβέρνηση ακολουθεί τη συμφωνηθείσα πορεία της πολιτικής.

Βιωσιμότητα του χρέους: Ένα εφάπαξ, εκ των προτέρων, μέτρο ανακούφισης, αλλά οι προοπτικές βασίζονται σε περαιτέρω εγχώριες προσπάθειες

Το κύριο μέτρο ελάφρυνσης του χρέους προέκυψε με τη μορφή μιας περαιτέρω περιόδου χάριτος ύψους 10 ετών στα δάνεια και τους τόκους του EFSF, και την παράταση της μέγιστης σταθμισμένης μέσης διάρκειας, επίσης κατά 10 έτη (έως 42,5 έτη).
Σε περίπτωση που οι ελληνικές αρχές συμμορφωθούν με το μεταμνημονιακό πρόγραμμα, οι ευρωπαίοι πιστωτές συμφώνησαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα κέρδη SMP / ANFA (περίπου 5 δισ. Ευρώ) σε εξαμηνιαίες εκταμιεύσεις.
Ωστόσο, η δήλωση της Eurogroup αναφέρει ότι "η εφαρμογή μιας φιλόδοξης στρατηγικής ανάπτυξης και οι συνετές δημοσιονομικές πολιτικές θα είναι τα βασικά συστατικά για το χρέος".
Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για πρωτογενείς στόχους με πλεόνασμα ύψους 3,5% έως το 2022 και 2,2% κατά μέσο όρο ετησίως κατά την περίοδο μεταξύ 2023 και 2060, διατηρώντας παράλληλα 3,0% αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ κατά μέσο όρο από το 2023.
Από την εξέταση του αποτελέσματος της διατηρησιμότητας του χρέους οι αναλυτές της Barclays επισημαίνουν τη σημασία των θετικών μακροοικονομικών παραδοχών.
Ο σχεδιασμός των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους παρέχει σημαντική ανακούφιση για τα επόμενα 10-15 χρόνια.
Η αυξανόμενη απόκλιση μεταξύ βασική γραμμή με και χωρίς την επίσημη εμπλοκή του επίσημου τομέα (OSI) μετά το 2040 συνεπάγεται ότι το μοντέλο βασίζεται σε θετικές μακροοικονομικές υποθέσεις που περιλαμβάνουν την υπόθεση ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να μειώσει το χρέος της από μόνη της.
Μια τέτοια αξιολόγηση ενισχύεται κατά τη σύγκριση με το δημόσιο χρέος και τις τροχιές GFN προς το ΑΕΠ όταν υπάρξει κάποια δυσμενής μακροοικονομική θέση.

www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης