Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Πως και γιατί ο Μηχανισμός Επάρκειας Ισχύος (ΑΔΙ) καθορίζει την εξέλιξη του διαγωνισμού των λιγνιτικών - Την Παρασκευή (6/7) η short list των υποψήφιων επενδυτών

Πως και γιατί ο Μηχανισμός Επάρκειας Ισχύος (ΑΔΙ) καθορίζει την εξέλιξη του διαγωνισμού των λιγνιτικών  - Την Παρασκευή (6/7) η short list των υποψήφιων επενδυτών

Από την κατ’ αρχήν εξέταση των νομιμοποιητικών εγγράφων φαίνεται ότι και οι έξι ενδιαφερόμενοι περνάνε στην επόμενη φάση του διαγωνισμού

Την Παρασκευή αναμένεται να ανακοινωθεί από τη ΔΕΗ η λίστα των υποψηφίων επενδυτών για τις λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης και της Φλώρινας που θα περάσουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, ενώ από τη Δευτέρα 9 Ιουλίου αναμένεται να ανοίξει το data room για τους ενδιαφερόμενους.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι που θα περάσουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού θα κληθούν να ανακοινώσουν πιθανές συμπράξεις με τρίτους ή και μεταξύ τους έως το τέλος Ιουλίου, ώστε εν συνεχεία η ΔΕΗ να ανακοινώσει την καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών εντός του Σεπτεμβρίου.
Στόχος είναι να έχουν ανακηρυχθεί οι πλειοδότες έως τις 17 Οκτωβρίου 2018, όπως προβλέπεται στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές.
Ωστόσο από την πλευρά των ενδιαφερομένων το χρονικό περιθώριο, κατ’  αρχήν για τις συμπράξεις, είναι εξαιρετικά περιορισμένο και όπως όλα δείχνουν να ζητηθεί διάστημα τουλάχιστον 30 - 40 ημερών ώστε να γίνει ο έλεγχος των στοιχείων που θα δώσει η ΔΕΗ μέσω του data room, και εν συνεχεία οι όποιες συζητήσεις για από κοινού κάθοδο στο διαγωνισμό ή για συνεργασία με τρίτη εταιρία που δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον στην πρώτη φάση.
Υπενθυμίζεται ότι στη φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετείχαν έξι εταιρίες και συγκεκριμένα: η Beijing Guohua με την Damco του ομίλου Κοπελούζου (οι δυο εταιρίες θα παρουσιάσουν επισήμως τη συνεργασία τους αύριο Πέμπτη 5/7), η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, η ΕΛΒΑΛ-ΧΑΛΚΟΡ του ομίλου Βιοχάλκο, η Μυτιληναίος και οι τσεχικές EPH και INDOVERSE.
Μάλιστα όπως είχε δηλώσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης από την κατ’ αρχήν εξέταση των νομιμοποιητικών εγγράφων φαίνεται ότι και οι έξι ενδιαφερόμενοι περνάνε στην επόμενη φάση του διαγωνισμού.
Πάντως οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται την Παρασκευή και οι ενδιαφερόμενοι μιλούν για περιορισμένο χρόνο ακόμη και για τυπικές  διαδικασίες όπως η υπογραφή των συμφωνιών εμπιστευτικότητας. Αναμένουν δε, την ανακοίνωση των προϋποθέσεων συμμετοχής στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.

Κομβικός ο ρόλος των ΑΔΙ

Εξάλλου ένα από τα κρίσιμα ζητήματα, που εκτιμάται ότι θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη του διαγωνισμού, το ύψος του τιμήματος που θα πάρει η ΔΕΗ αλλά και τη βιωσιμότητα των υπό πώληση λιγνιτικών μονάδων είναι τα περίφημα ΑΔΙ του λιγνίτη, όπως έχει κωδικοποιήσει το θέμα ο ίδιος ο κ. Παναγιωτάκης τονίζοντας ότι οι λιγνιτικές μονάδες θα πρέπει να αποζημιώνονται για την διασφάλιση της επάρκειας που μπορούν να παρέχουν στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
Στην πραγματικότητα μιλάμε για τον Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος, η δημιουργία του οποίου αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης.
Ο Μηχανισμός αυτός που θα λειτουργεί στο πλαίσιο του Target Model και θα αποζημιώνει τις μονάδες παραγωγής ρεύματος για την επάρκεια που παρέχουν στο σύστημα, θα πρέπει να σχεδιαστεί από τις ελληνικές αρχές και να εγκριθεί από τη Κομισιόν.
Πάντως μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει γίνει καμία κίνηση προς την κατεύθυνση του σχεδιασμού του Μηχανισμού, παρά το γεγονός ότι το ζήτημα έχει τεθεί κατ’ επανάληψη δημοσίως από τον κ. Παναγιωτάκη.
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ θεωρεί κατ’ αρχήν ότι θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το ποσοστό συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό σύστημα της χώρας και παράλληλα να υιοθετηθούν τα ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος) των λιγνιτών.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ επιμένει στο συγκεκριμένο θέμα γιατί γνωρίζει ότι από αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η αντιστάθμιση του επιπλέον κόστους που υφίστανται οι λιγνιτικές μονάδες λόγω της αύξησης της τιμής των ρύπων, καθιστώντας τες έτσι πιο ελκυστικές για τους υποψήφιους επενδυτές.
Εξάλλου πληροφορίες αναφέρουν ότι το ζήτημα της υιοθέτησης του Μόνιμου Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος θα τεθεί ως προϋπόθεση και από τους ίδιους τους υποψήφιους επενδυτές για την αγορά των μονάδων της Μεγαλόπολης και της Φλώρινας.
Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι με βάση της προδιαγραφές που έχει θέσει η Κομισιόν για αντίστοιχους μηχανισμούς άλλων ευρωπαϊκών χωρών θα πρέπει να είναι ουδέτερος ως προς την τεχνολογία, καθώς επίσης να συμμετέχουν η ζήτηση αλλά και οι διασυνδέσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης