Αναλύσεις

Δημοψήφισμα στις 16/9/2018 για το όνομα των Σκοπίων δρομολογεί ο Zaev

Δημοψήφισμα στις 16/9/2018 για το όνομα των Σκοπίων δρομολογεί ο Zaev

Δημοψήφισμα στα Σκόπια, στις 16 Σεπτεμβρίου 2018, με διαδικασίες εξπρές    

Δημοψήφισμα με διαδικασίες εξπρές δρομολογεί ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Zoran Zaev, προκειμένου οι πολίτες να εγκρίνουν την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Όπως μεταδίδουν τα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης, ως ημερομηνία διεξαγωγής θα επιλεχθεί πιθανότατα η 16η Σεπτεμβρίου 2018.
Στόχος του κ. Zaev είναι να επιχειρήσει να αξιοποιήσει το κλίμα επικείμενης ένταξης της ΦΥΡΟΜ στο ΝΑΤΟ, αλλά και την έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ το 2019.
Νωρίτερα σήμερα, 3 Ιουλίου 2018, το Μέγαρο Μαξίμου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να φέρει για κύρωση τη συμφωνία για τα Σκόπια στη Βουλή με 180 ψήφους.
Είχαν προηγηθεί οι πρωινές απειλές του Πάνου Καμμένου ότι θα «ρίξει» την κυβέρνηση, αν έλθει η συμφωνία στη Βουλή με απλή πλειοψηφία 151 Βουλευτών.
Να σημειωθεί ότι, νωρίτερα σήμερα, ο κ. Zoran Zaev εξέφρασε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι περιορίστηκαν απλά στο να δώσουν στα Σκόπια μία υπό όρους μελλοντική ημερομηνία εκκίνησης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ, παρά την επίτευξη της συμφωνίας των Πρεσπών.
Μιλώντας στη «Wall Street Journal», είπε χαρακτηριστικά πως «για να είμαι ειλικρινής αναμέναμε κάτι περισσότερο» ενώ αναφερόμενος στο επερχόμενο δημοψήφισμα, το οποίο χαρακτήρισε «σπαρακτική διαδικασία», είπε πως θα ήταν καλό να υπάρχουν περισσότερα κίνητρα για τους πολίτες των Σκοπίων.
Επεσήμανε πως η εξεύρεση λύσεων σε διμερείς διαφωνίες είναι κάτι που η Ευρώπη επιθυμεί αλλά και ότι μερικές φορές, χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ, πιστεύουν περισσότερο στις ευρωπαϊκές αξίες, από ό,τι κάποια μέλη της ΕΕ.
«Αυτό που θέλει η Ευρώπη, είναι η αναζήτηση λύσεων στις διμερείς διαφωνίες.
Είμαστε μέλη της ευρωπαϊκής ηπείρου, θέλουμε να είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης